to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 30.10.2014

Διεθνή

Προκλητικός ο ακροδεξιός Λίμπερμαν προς Σουηδία: Πιο περίπλοκη η πολιτική από τη συναρμολόγηση επίπλων ΙΚΕΑ

Σε οργισμένο και προσβλητικό τόνο απαντά ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν στη Σουηδία για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.


Κάνει λόγο για ατυχή απόφαση και σημειώνει ότι «η Σουηδία πρέπει να κατανοήσει ότι οι σχέσεις στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιο περίπλοκες από την αυτο-συναρμολόγηση επίπλων ΙΚΕΑ», όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η Jerusalem Post.

«Είναι μια ατυχής απόφαση, η οποία ενισχύει τα εξτρεμιστικά στοιχεία και την απορριπτική πολιτική των Παλαιστινίων» δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αφότου η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που προχώρησε στην αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Η σουηδική πρωτοβουλία προκαλεί «μεγάλη ζημιά και ουδεμία ωφέλεια έχει» τόνισε ο Λίμπερμαν για να επαναλάβει ότι ο μόνος δρόμος προς την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους παλαιστινίους είναι μέσω των διαπραγματεύσεων και κινήσεις σαν τη σουηδική το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τις μη ρεαλιστικές αξιώσεις των παλαιστινίων.

Η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Μάργκοτ Βάλστρομ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η χώρα της αναγνωρίζει με διάταγμα το κράτος της Παλαιστίνης. Ο πρωθυπουργός της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης Στέφαν Λεβέν αψήφησε τις ισραηλινές αντιδράσεις και έκανε πράξη τη δέσμευση που ανέλαβε κατά την ορκωμοσία του.

Η Βάλστρομ δήλωσε πως ελπίζει ότι «άψογη συνεργασία» της Σουηδίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί και η απόφαση θα αντιμετωπιστεί εκ μέρους του με «εποικοδομητικό τρόπο»

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναγνώρισε ως «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση.

Με πληροφορίες από in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)