to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:02 | 12.03.2021

Πολιτική

Προκλητικός και λίγος: Εκθέσεις ιδεών και υποκριτικά συγνώμη από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός της χώρας, εμφανώς ξανά εκτός πραγματικότητας, δεν απάντησε επί της ουσίας στο βαρύ «κατηγορώ» του Αλ. Τσίπρα για τα πολλαπλά επεισόδια αστυνομικής βίας και αυταρχισμού - Ακόμα και το «συγνώμη» για τη βία από την αστυνομία την εξευτέλισε, επεκτείνοντάς τη «και σε όσα συνέβησαν επί ΣΥΡΙΖΑ» και μάλιστα γελώντας μόνος του με το «εύρημά» του - Εφτασε να εξαπολύσει και πρωτοφανή επίθεση κατά των νέων αλλά και των κοινωνικών δικτύων


Η σχεδόν μίας ώρας πρώτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συζήτηση για την αστυνομική βία σήμερα στη Βουλή χρωματίστηκε από την στιγμή που επέλεξε «ως πρωθυπουργός σε μία χώρα και ένα κράτος που έχουν συνέχεια» να ζητήσει «συγγνώμη από όσους πληγώθηκαν από την αστυνομική βία ... και επί των δικών μας ημερών και επί των δικών σας». Και αυτό καθώς παρότι απευθυνόταν σε πολίτες που είχαν ζήσει δραματικές στιγμές, γελούσε εμφανώς για το «εύρημα» που χρησιμοποίησε για να εξισώσει τις ευθύνες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Πρόταση... παράκαμψης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ο Κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά παρουσίασε τέσσερις προτάσεις, για τις οποίες ζήτησε αποδοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι η πρώτη από αυτές αποτελεί σαφή πρόσκληση σε πολιτική συνέργεια παράκαμψης ανεξάρτητης Αρχής.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι προκειμένου να υπάρχει κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου στους άνδρες της ΕΛΑΣ που επιχειρούν σε δημόσιους χώρους και επειδή θα εγερθούν θέματα προσωπικών δεδομένων, θέλει την ξεκάθαρη άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συμφωνεί, αντί να δεσμευτεί για την σύννομη και συνταγματική θεσμοθέτηση του σχετικού νομικού πλαισίου με έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Επίσης, προανήγγειλε α) εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Γαλλία, την Βρετανία και άλλες χώρες για ενίσχυση των ψυχογραφικών τεστ στο προσωπικό της ΕΛΑΣ, υφιστάμενο και υποψήφιο, σε σχέση με την ροπή στην άσκηση βίας, β) κατάθεση σε σύντομο διάστημα νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών, γ) δημιουργία σώματος δέκα εξειδικευμένων στελεχών που θα αποτελέσει «ειδικό βοηθό του Συνηγόρου του Πολίτη» με αποκλειστικό αντικείμενο τα θέματα αντιμετώπισης των περιστατικών αστυνομικής βίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε προσπαθώντας να προσπεράσει τα σαφή «κατηγορώ» που διατύπωσε προς αυτόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, λέγοντας ότι «17 φορές είπατε "κατηγορώ" ... δεν θα το έλεγες ακριβώς προσέγγιση χαμηλών τόνων» και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για φανατισμό και υποκρισία, δηλώνοντας μάλιστα ότι ήταν επιλογή του το ότι απαντά ο ίδιος στην επερώτηση.  «Δέχθηκα αμέσως» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι ίδιος καταδίκασε τον ξυλοδαρμό του νεαρού στη Νέα Σμύρνη την περασμένη Κυριακή και έδωσε την δική του άποψη για τα «θλιβερά που μεσολάβησαν, με την παρολίγον τραγική κατάληξη» στα επεισόδια της Τρίτης και την «απόπειρα δολοφονίας του 27χρονου αστυνομικού». Σε άλλο σημείο μάλιστα ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να στοχοποιείται συλλήβδην η ΕΛΑΣ που έχει κάνει πάνω από 11 εκατ. ελέγχους και σε κάποιες περιπτώσεις επιδεικνύει και ανοχή (παρότι αυτό το επιχείρημα ουσιαστικά επιβεβαιώνει την κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το Μαξίμου προκάλεσε την ένταση των τελευταίων ημερών σκόπιμα).

-> «Κατηγορώ» του Αλ. Τσίπρα σε Μητσοτάκη: «Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης και του διχασμού»

Στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ωστόσο αφορούσε την προσπαθεια στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την έκρηξη κρουσμάτων της πανδημίας covid-19 και τις μαζικές αντιδράσεις κατά των πολιτικών της κυβέρνησης σε πανεπιστήμια και δρόμους. Περιέγραψε ως εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη τις επιδόσεις της Ελλάδας, που όπως υποστήριξε διαθέτει «1.400 ΜΕΘ, από 557» που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ και κάνει ημερησίως 35.000 εμβολιασμούς, πέμπτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ είναι τέταρτη σε αναλογία θανάτων. Αντίστοιχα εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις στην οικονομία, υποστηρίζοντας ότι η ύφεση που τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προσδιόρισαν στο -8,2% για το 2020 είναι καλύτερη του μέσου όρου της ΕΕ. Παρέθεσε μάλιστα αναλυτικά το τελευταίο πακέτο μέτρων στήριξης που παρουσίασε ο ίδιος (με διάγγελματικού τύπου δήλωση που πρώτα δεν «ανέβασε» στα social media μετά το «κάζο» από τους χρήστες για το διχαστικό διάγγελμα και στη συνέχεια όταν το έκανε υπέστη δεύτερο αντίστοιχο).

Χρησιμοποίησε εκτενώς το πρόταγμα της «ενότητας» απέναντι στην πανδημία και επανέλαβε ουσιαστικά την επιδίωξη της κυβέρνησης να μην υπάρχει αντίδραση στην επιλογή της να σαρώσει χωρίς διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και με την χώρα σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων την ασφάλιση, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα εργασιακά δικαιώματα και πολλούς ακόμη κρίσιμους τομείς της ζωής των πολιτών. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία δεν μπορεί να είναι σημαντικότερο από το αγαθό της ανθρώπινης ζωής, είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας που σε λίγες ημέρες γιορτάζει δύο αιώνες από τότε που οι Έλληνες έβαλαν την επιλογή της ανεξαρτησίας τους πάνω από την ζωή τους, στον αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατηγόρησε και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναζητά «νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους» και αναρωτήθηκε ποια ευρωπαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συναθροίσεις, χωρίς να αναφέρει αν υπάρχει κυβερνητική παράταξη στην Ευρώπη που να αλλάζει εκ βάθρων το πλαίσιο σε Παιδεία, Εργασία και Ασφάλιση εν μέσω lockdown.

Ακολούθησε μία προσπάθεια εξίσωσης ευθυνών, με παράθεση περιστατικών αστυνομικής βίας κατά την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης και χαρακτηρισμό του προβλήματος ως παγκόσμιου προβλήματος, αλλά και επανειλημμένη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να παραμένει δίπλα στα κινήματα που εκδηλώνουν αυτή την περίοδο την αντίδρασή τους στις κυβερνητικές πολιτικές. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επιτεθεί και στους νέους για τον τρόπο με τον οποίο παίρνουν πληροφορίες από τα social media, πριν καταλήξει με το δικό του «σύνθημα» απέναντι στην κατηγορία ότι η βία φέρνει βία: «το σύνθημά μας είναι "ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο"», είπε ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να αναφερθεί σε κάποιο διάλογο που πραγματοποίησε η κυβέρνησή του με την κοινωνία στα όσα νομοθετεί εδώ και ένα χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων.

Επίθεση στους νέους και στα social media

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επιτεθεί, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, να επιτεθεί στους νέους και στα social media κουνώντας το δάκτυλο και κάνοντας μαθήματα την ίδια ώρα που τα πληκτρολόγια της στρατιάς των δεξιών τρολ στα κοινωνικά δίκτυα είχαν πάρει φωτιά.

Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την αστυνομική αυθαιρεσία και θορυβημένος  από την οργή που διατυπώνουν οι νέοι μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για την πολιτική του έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ακόμα και ότι τα social media κάνουν κακό στη Δημοκρατία.

«Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν. Από τη μία και από την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος με τη στρατιά δεξιών τρολ που καθημερινά δίνουν ρέστα στα κοινωνικά δίκτυα.

Με ύφος δασκάλου παλαιάς εποχής επιτέθηκε και στους νέους λέγοντας ότι «Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους μας ότι έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι των μεγάλων πλατφορμών που χρησιμοποιούν στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις μπορεί ήδη να έχουν».

Και προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα επιτιθέμενος πάλι στους νέους και υποστηρίζοντας ότι «εγκλωβίζονται με αυτό τον τρόπο οι νέοι στις απόψεις τους χωρίς ν’ αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, χωρίς ν’ αμφισβητούν αυτό το οποίο βλέπουν, αυτό το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί εντός εισαγωγικών να τους σερβίρει», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με πληροφορίες από Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)