to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:20 | 06.07.2015

Αθλητισμός

«Προκλητική και ασύδοτη η ΕΠΟ» δήλωσε ο Κοντονής

Στις εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο μετέχει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής


Στις εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο μετέχει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής, ο οποίος στην ομιλία του τοποθετήθηκε για το ζήτημα της χρηστής διακυβέρνησης στις αθλητικές ομοσπονδίες που ανέκυψε με τις πρόσφατες έρευνες για τη FIFA, ενώ μιλώντας για την ΕΠΟ τόνισε ότι «επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί η άτεγκτη και σθεναρή στάση της απέναντι στην εγκαθίδρυση και στη δράση ενός ιδιότυπου, προκλητικού και ασύδοτου καθεστώτος αυτονόμησης και ασυλίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ανεκτό από την ελληνική έννομη τάξη».

Αναλυτικά η τοποθέτησή του κ.Κοντονή:

«Η διαφθορά και η διαπλοκή στον χώρο του αθλητισμού συνιστούν φαινόμενα σύνθετα, ως προς τα αίτια που τις προκαλούν και τις αναπαράγουν και τις μορφές υπό τις οποίες εκδηλώνονται, καθώς επίσης και εξαιρετικά περίπλοκα στην αντιμετώπισή τους. Απαιτούν συνεχώς, αφενός την αναζήτηση λύσεων για τον περιορισμό και την άμβλυνσή τους, αφετέρου την εγρήγορση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων της αθλητικής οικογένειας, της κοινωνίας και βεβαίως -κατά μείζονα λόγο- της πολιτείας.

Τα εν λόγω φαινόμενα παρατηρούνται και αναπτύσσονται παράλληλα με άλλες παράνομες εκδηλώσεις, όπως η βία, με την οποία υφίσταται στενή σχέση αλληλεπίδρασης», ανέφερε ο κ Κοντονής.

Και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό αποκαλύπτεται η δράση κυκλωμάτων και εγκληματικών οργανώσεων, ασκούνται δε καθημερινώς πλέον διώξεις σε βάρος προσώπων που σχετίζονται με τον αθλητισμό και ειδικότερα με το ποδόσφαιρο. Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί η άτεγκτη και σθεναρή στάση της απέναντι στην εγκαθίδρυση και στη δράση ενός ιδιότυπου, προκλητικού και ασύδοτου καθεστώτος αυτονόμησης και ασυλίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ανεκτό από την ελληνική έννομη τάξη.

Αξίζει να τονιστεί ότι στην εξαιρετικά δύσκολη προσπάθειά μας να θεραπεύσουμε παθογένειες και εστίες πρόκλησης και μετάδοσης σοβαρών "ασθενειών" του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου, βρήκαμε πολλές φορές αντίθετους και όχι αρωγούς μας, όπως ασφαλώς θα έπρεπε και θα αναμέναμε, τις εγχώριες, αλλά δυστυχώς και τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές. Το σύστημα διοίκησης και διαχείρισης των υποθέσεων του ποδοσφαίρου στην πραγματικότητα λειτουργεί κατά τις "ανέγγιχτες" βουλές όσων το διευθύνουν και υπό το μέχρι σήμερα νομικό καθεστώς ενεργούσε και επέβαλε κανόνες στα ποδοσφαιρικά δρώμενα πέραν και πάνω κάθε νόμου, ακόμη και του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Για τη λειτουργία των διεθνών ομοσπονδιών επισήμανε: «Οι διεθνείς ομοσπονδίες, σωματεία του κοινού αστικού δικαίου, λειτουργούν ως υπερεθνικές οργανώσεις με αδυσώπητη ισχύ, ως οντότητες η δραστηριότητα των οποίων ευθέως αντίκειται σε αρχές της εθνικής κυριαρχίας, δοθέντος ότι επιβάλλουν αυτόνομα και ανέλεγκτα αποφάσεις μέγιστης νομικής και πολιτικής εμβέλειας».

Επίσης, ο κ. Κοντονής κατέθεσε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του φαινομένου της φαρμακοδιέγερσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι, τόσο ο ρόλος της Wada, όσο και η συμμετοχή της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο ιδρυτικό της συμβούλιο, απαιτούν μια σταθερή, επεξεργασμένη προσέγγιση που να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο της φαρμακοδιέγερσης, καταπολεμώντας με συστηματικό τρόπο τη μάστιγα του αθλητικού κινήματος. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να είμαστε αταλάντευτοι σε μια σειρά προτάσεων, θεσμικού, επιστημονικού και διοικητικού χαρακτήρα, προτάσεις οι οποίες θα χαρακτηρίζουν το πνεύμα των αντιπροσώπων της Ε.Ε. στην Wada. Συνοπτικά σας προτείνουμε:

Εποπτεία στην αδειοδότηση φορέων που εμπορεύονται ενισχυτικές ουσίες

Ενίσχυση φορέων που ασκούν την πολιτική ενάντια στο ντόπινγκ

Συνεργασία με Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Έλεγχος στην παραγωγή, εμπορία και διακίνηση των συμπληρωμάτων διατροφής

Εναρμόνιση με ιατρικό κώδικα

Συνεργασία με Εθνικούς Οργανισμούς ΦαρμάκωνΔιερεύνηση θέσπισης Αθλητικού Βιολογικού Διαβατηρίου (με διασφάλιση της προστασίας προσωπικών δεδομένων)

Επικαιροποίηση/ενσωμάτωση των κανονισμών των αθλητικών ομοσπονδιών με κανονισμούς Wada

Συνεργασία με Interpol/κατασταλτικούς φορείς

Αυστηροποίηση ποινών

Ωστόσο, βασική μας αρχή είναι η θέσπιση μια σειράς από προληπτικές/εκπαιδευτικές πολιτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πρωταρχικό και άμεσο τρόπο. Συνοπτικά:

Προώθηση της επιμόρφωσης στη πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Ενημέρωση αθλητικών φορέων, σωματείων, ακαδημιών

‘Ένταξη πρωταθλητών στην διαδικασία πρόληψης και ενημέρωσης

Έμφαση στον σχολικό αθλητισμό και στον αθλητισμό αναψυχής.

Αναφορικά, με τις ερωτήσεις της θεματικής για τον ορισμό των εκπροσώπων, θα θέλαμε να προτείνουμε την εξής πρωτοβουλία: Ενίσχυση του ευρωπαϊκού ρόλου/τμήματος της πολιτικής ενάντια στην φαρμακοδιέγερση με θέσπιση ετήσιας συνάντησης των Υπευθύνων για τον αθλητισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση με παρουσία των εκπροσώπων μας στη Wada (στα 5 τακτικά μέλη θα προστίθενται οι υπεύθυνοι για την αθλητική πολιτική από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλίζεται η χάραξη μιας κοινής, σταθερής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της φαρμακοδιέγερσης που θα συμβουλεύει δεσμευτικά τους εκπροσώπους μας στην Wada, ενώ ταυτόχρονα θα είναι ο φορέας ενημέρωσης και διάχυσης της γνώσης ενάντια στην φαρμακοδιέγερση στα εθνικά κοινοβούλια».

Ο υφυπουργός μίλησε και για τις πολιτικές ανάπτυξης και προστασίας του αθλητικού κινήματος σε εθνικό επίπεδο.

«Αυτονόητη προϋπόθεση της ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού αθλητισμού είναι οι πολιτικές ανάπτυξης και προστασίας του αθλητικού κινήματος σε εθνικό επίπεδο. Οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ηθικές ιδιαιτερότητες του αθλητισμού σε Εθνικό επίπεδο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε να αναπτυχθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι κατάλληλοι μηχανισμοί για την προστασία της ήδη καθιερωμένης δημοκρατικής διάστασης του αθλητισμού. Ιδιαίτερα θετική επίδραση σχετικά με την προστασία των αυτοχθόνων παικτών μπορούν να έχουν δράσεις και συστάσεις για την ανάπτυξη πολιτικών υπό το πρίσμα των ακόλουθων παραμέτρων:

• Θεσμοθέτηση κοινωνικού διαλόγου μεταξύ φορέων και θεσμών εκπροσώπησης του αθλητισμού σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο

• Εξασφάλιση της δημόσιας στήριξης του αθλητισμού.

• Προστασία ανηλίκων αθλητών από κάθε μορφή εκμετάλλευσης, κυρίως εμπορικής.

• Πολιτικές ανάπτυξης των εργασιακών δικαιωμάτων των ερασιτεχνών αθλητών

• Πολιτικές διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης των αθλουμένων μετά την ολοκλήρωση του αθλητικού βίου.

• Πολιτικές προστασίας από την μονοπωλιακή εκμετάλλευση του αθλητισμού

• Πολιτικές προστασίας της διαφάνειας των οικονομικών συναλλαγών στον αθλητισμό.

• Ποιοτική διεύρυνση των δομών εκπαίδευσης σχετικά με τον αθλητισμό

• Ενίσχυση εθελοντικών δράσεων

• Ενίσχυση της οργάνωσης των αθλητικών δομών και φορέων σε τοπικό επίπεδο»

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)