to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:33 | 06.09.2022

Κοινωνία

Προκλητική η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν έμαθε τίποτα από το κάζο της στις φοιτητικές εκλογές και συνεχίζει να αποτελεί τον φορέα αναμασήματος της κυβερνητικής αφήγησης για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Σε σημερινή της ανακοίνωση παρεμβαίνει στο θέμα της εγκατάστασης της πανεπιστημαικής αστυνομίας: «Τα Πανεπιστήμια εκεί που ανήκουν. Στους φοιτητές τους» τιτλοφορείται το κείμενο, προφανώς ο συντάκτης του θεωρεί ότι η πρόσληψη εκατοντάδων ανεκπαίδευτων ειδικών φρουρών στα ΑΕΙ σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.


Ξεχνά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ βέβαια ότι προτεραιότητα της Νίκης Κεραμέως ήταν ο περιορισμός των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης, η παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η ψήφιση του πιο προβληματικού νόμου για τα ΑΕΙ που έχει ψηφιστεί ποτέ.

Είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών που τεράστια ποσά δαπανούνται σε άσχετα με τη παιδεία θέματα, όπως η πρόσληψη ειδικών φρουρών, αντί να ενισχυθεί το ακαδημαϊκό προσωπικό, οι υποδομές και τα εργαστήρια, οι υποτροφίες και η φοιτητική μέριμνα. Όλα βέβαια είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Και αν τα πράγματα είναι τόσο ζοφερά όσο θέλει να τα παρουσιάζει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με ποιο τρόπο πολλά ελληνικά πανεπιστήμια καπλάζουν ανοδικά στις διεθνείς κατατάξεις;

«Για άλλη μία φορά σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού των Δημοσίων Ελληνικών Πανεπιστημίων, γίναμε μάρτυρες της ματαιοδοξίας μιας τραγικής μειοψηφίας που αρνείται σκόπιμα να αντιληφθεί τον όρο «ασφάλεια». Είναι αυτή η μειοψηφία, που μοχθεί για στέκια και μολότοφ, είναι η ίδια η Αριστερά, που τα υπερασπίζεται, ακόμα και όταν στη θέση τους χτίζονται βιβλιοθήκες. Αλλά το άσυλο ανομίας τους τελείωσε», τονίζει στην ανακοίνωση της.

Για τη ΔΑΠ μάλλον φοιτητικοί σύλλογοι που δεν ελέγχει -προκειμένου να τους καταστήσει ταξιδιωτικά γραφεία εκδρομών ή μηχανισμούς κομματικής ευνοιοκρατίας- δεν υπάρχουν, δυστυχώς για εκείνη όμως οι φοιτητές μίλησαν, την κατεδάφισαν από τη πρώτη θέση και μαζί με αυτή και τις απόψεις της. Δύσκολο να συμφιλιωθεί η ηγεσία της με το γεγονός πως αποτελεί μειοψηφία αλλά καλό θα ήταν να το συνηθίσει αν θέλει να επικαλείται τις δημοκρατικές διαδικασίες.

«Η ασφάλεια των φοιτητών μέσα στον χώρο που σπουδάζουν ήταν, είναι και θα είναι ζήτημα δημοκρατίας» λέει η ΔΑΠ. Καλό θα ήταν να γνωστοποιήσει και ορισμένα παραδείγματα διακινδύνευσης φοιτητών μέσα στα ΑΕΙ της χώρας. Διότι αφενός πάντοτε τα εγκλήματα κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας διώκονταν αυτεπάγγελτα και η αστυνομία μπορούσε να επιχειρήσει οπουδήποτε, όπως έκανε κατά το παρελθόν με επιτυχία, και αφετέρου η ασφάλεια των φοιτητών έχει απειληθει από τις δυνάμεις καταστολής τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο ΑΠΘ και ήδη υπάρχουν ποινικές δίκες σε εξέλιξη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)