to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:52 | 27.10.2020

Πολιτική

Προκλητική άγνοια ή προκλητικό ψέμα η εξαγγελία Μητσοτάκη για δωρεάν μαστογραφίες;

Ερώτηση των βουλευτριών, και συνολικά 57 βουλευτών, του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας και βουλεύτριας της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Δώρας Αυγέρη


Είτε προκλητική άγνοια, είτε προκλητικό ψέμα. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο η δήθεν εξαγγελία του Πρωθυπουργού, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, για δήθεν πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών.

Κι αυτό γιατί ήδη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2018, εφαρμόζεται πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας, καλυμμένο πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, γυναίκες 40 έως 50 ετών μπορούν να κάνουν δωρεάν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια. Και κάθε χρόνο, γυναίκες άνω των 50 ετών. Όπως επίσης,  κάθε χρόνο μπορούν να κάνουν δωρεάν μαστογραφία και γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ως νέο, ένα πρόγραμμα που ήδη υπάρχει από το 2018! Και σαν να μην έφτανε αυτό, εξήγγειλε ένα δήθεν νέο πρόγραμμα, καταφανώς υποβαθμισμένο σε σχέση με αυτό που ήδη υπάρχει. Γιατί οι δωρεάν μαστογραφίες με κυβέρνηση ΝΔ θα περιορίζονται μόνο σε γυναίκες 49-50 ετών, όταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάλυπταν ένα πολύ μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος και πλήθος γυναικών.

Με μοναδικό γνώμονα την προστασία του αγαθού της υγείας και την στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει και εφαρμόσει την δωρεάν προληπτική μαστογραφία. Αυτό το ήδη ισχύον νομοθετικό πλαίσιο πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε προκλητικά, στήνοντας άλλο ένα επικοινωνιακό σόου. Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει επάγγελμα το ψέμα! Αν θέλει να αλλάξει επάγγελμα, τότε ας πάψει να είναι πρωθυπουργός!
Η πρόληψη για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα υγείας, όπως ο καρκίνος του μαστού, που αφορά χιλιάδες γυναίκες, δεν προσφέρεται  ούτε για ψέματα, ούτε για επικοινωνιακή εκμετάλλευση, ούτε για  μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Στην ερώτησή τους οι 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να δοθούν εξηγήσεις για την "εξαγγελία" του Πρωθυπουργού  περί  «πιλοτικού προγράμματος μαστογραφιών».

Επίσης, ζητούν σαφείς και πειστικές απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει δωρεάν μαστογραφίες προληπτικού χαρακτήρα σε ευρύτερες ηλικιακές ομάδες του γυναικείου πληθυσμού. Θα εξακολουθήσει να ισχύει ή θα περικοπούν αυτές οι παροχές, όπως είναι ο κανόνας με διακυβέρνηση Μητσοτάκη;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)