Μιλώντας για την «ανάγκη ενός οδικού χάρτη για το επόμενο διάστημα», και με τον ισχυρισμό ότι «η λογική της σταδιακής άρσης των περιορισμών αποδίδει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται σε γρήγορους ρυθμούς», ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε το απόγευμα σήμερα Τετάρτη 21/4:

Στις 3 Μαϊου άνοιγμα εστίασης.

Στις 10 Μαϊου λειτουργούν Γυμνάσια και δημοτικά σχολεία.

Στις 15 Μαϊου ανοίγει ο τουρισμός και απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες «και κάποιες δραστηριότητες του πολιτισμού»

Πρόσθεσε δε ότι «από τη Μεγάλη Εβδομάδα ανοίγει και ο εμβολιασμός πολιτών άνω των 30 ετών», για τον οποίο «λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν» (διαβάστε αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης λίγο παρακάτω)

Σχετικά:

Mε AstraZeneca οι εμβολιασμοί των πολιτών 30 - 39 ετών, από Μ. Τρίτη, εξήγγειλε ο Β. Κικίλιας // Καμία ύφεση: 3.015 κρούσματα, 831 διασωληνωμένοι, 86 θάνατοι την Τετάρτη 21/4 // Αθλιότητα Μητσοτάκη: Κατηγόρησε τους νεκρούς του κορωνοϊού ότι πέθαναν γιατί δεν έκαναν το εμβόλιο // Ν. Ηλιόπουλος: «Δεν αρκεί το άνοιγμα, χωρίς μέτρα για χρέος και στήριξη των θέσεων εργασίας»

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ανακοίνωσε εκείνα που μέχρι χθες χλεύαζε

«Ο κ. Μητσοτάκης πλέον έχει κουράσει με τις αντιφάσεις και τις αυτοδιαψεύσεις του. Κάθε δύο εβδομάδες προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά του και τις προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις ερήμην των επιστημόνων με διαγγέλματα και σχεδιασμό 24ώρου χωρίς καμία λογική, σε ένα διαρκές θέατρο του παραλόγου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για το διάγγελμα Μητσοτάκη

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις Μητσοτάκη:

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη αναλυτικά

Οδικό χάρτη για την απελευθέρωση συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων για την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα, αλλά και τη διατήρηση του περιορισμού των υπερτοπικών μετακινήσεων ενόψει της εορτής του Πάσχα, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και την κυβερνητική στρατηγική της «σταδιακής απελευθέρωσης» κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Τέλος στο «Πάσχα στο χωριό»

«Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι' αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας».

Τα 3 βήματα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε και τα επόμενα βήματα της διαδικασίας «σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα», δίδοντας έμφαση σε τρία ορόσημα:

«Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού».

Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς όλους τους πολίτες και ιδίως τους πλέον ευπαθείς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ πρόσθεσε  πως από την Μεγάλη Εβδομάδα ενεργοποιείται ακόμη μία εμβολιαστική γραμμή για τους πολίτες άνω των 30 ετών με στόχο, όπως είπε, να οικοδομηθεί γρηγορότερα το τείχος ανοσίας ανά την επικράτεια.

Τι είχε πει η επιτροπή

Υπενθυμίζεται ότι η η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου. Το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί αποκλειστικά για τους εξωτερικούς χώρους των καφέ, των εστιατορίων και των μπαρ. Θα προσδιοριστούν με ακρίβεια οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών καθώς και ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ρυθμιστεί για μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και μία ώρα πιο αργά δηλαδή στις 23:00 από τη Δευτέρα του Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Αρ. Πελώνη δήλωσε σχετικά με τις μετακινήσεις για το το Πάσχα, πως «η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας».

Αρ. Πελώνη: «Προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι»