to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 30.03.2023

Κοινωνία

Προκαταρκτική έρευνα για τη πτώση μαθητή από ύψος 6 μέτρων στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων χαρακτηρίζει «καταφανώς πρόχειρη και επικίνδυνη» την κατασκευή από πλέγμα η οποία υποχώρησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας μαθητής όταν έπεσε «σε τάφρο 6 μέτρων».


Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο Εισαγγελέας για ατύχημα του 15χρονου μαθητή στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, ενώ στο πλαίσιο αυτής σχηματίστηκε δικογραφία κατά της διευθύντριας για την πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για την ασφάλεια των παιδιών.

Το ατύχημα έγινε γνωστό με καθυστέρηση αρκετών ωρών και χωρίς η Διεύθυνση του σχολείου να έχει ενημερώσει την Αστυνομία, τον Δήμο και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Ο μαθητής που έπεσε από ύψος καθώς υποχώρησε τμήμα της περίφραξης, ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε ωστόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Σήμερα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πρότυπου Γυμνασίου απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμο, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση του σχολείου και άλλους εκφράζοντας την ανησυχία του και ζητώντας την λήψη άμεσων μέτρων.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων χαρακτηρίζει «καταφανώς πρόχειρη και επικίνδυνη» την κατασκευή από πλέγμα, η οποία υποτίθεται ότι λειτουργούσε ως κάγκελο το οποίο εμποδίζει την πτώση σε τάφρο 6 μέτρων.

«Το πλέγμα, έχοντας στερεωθεί εντελώς ακατάλληλα και πρόχειρα – κύριος οίδε πόσα χρόνια πριν – απλά υποχώρησε, και το παιδί έπεσε στο κενό! Από καθαρή τύχη, προσγειώθηκε αρχικά σε έναν αναβαθμό, στο μέσο του κενού και μετά, μάλλον με τα πόδια του, στο δάπεδο. Ήταν πολύ τυχερό και φαίνεται να απέφυγε κάποιον σοβαρό τραυματισμό», αναφέρει στην ανακοίνωση και ζητά να γίνουν έλεγχοι ώστε να ακολουθήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Σε παρέμβαση της η βουλεύτρια Ιωαννίνων και αναπληρώτριας τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη για την πτώση του μαθητή τονίζει ότι προκαλεί φόβο, θλίψη, ανασφάλεια αλλά και οργή η πτώση 15χρονου μαθητή από μεγάλο ύψος, που από τύχη δε θρηνούμε το χαμό ενός ακόμη νέου παιδιού, ένα μήνα μετά το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σημειώνοντας επίσης ότι καταρρέουν Δημόσιες υποδομές, σχολεία και πανεπιστήμια παρατημένα και επικίνδυνα, έλλειψη πόρων και ελέγχων, αδιαφορία από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο για μια ακόμη φορά θα προσπαθήσει να αποποιηθεί τις ευθύνες του. Ένα υπουργείο που περηφανεύεται για τη «ρομποτική στα σχολεία και τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο», αλλά αρνείται να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας και σιωπά όταν οι μαθητές πέφτουν από τα παράθυρα.

Παρέμβαση από το Δήμο

Ο Δήμος Ιωαννιτών από τη στιγμή που πληροφορήθηκε το ατύχημα που έγινε στο Πρότυπο Γυμνάσιο κινητοποιήθηκε άμεσα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος επικοινώνησαν με την Διεύθυνση του σχολείου από την οποία δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για το συμβάν και στη συνέχεια με τους γονείς του μαθητή που νοσηλευόταν.

Σήμερα από νωρίς το πρωί, συνεργεία από το εργοτάξιο του Δήμου, προχωρούν στην αποκατάσταση της περίφραξης στον αύλειο χώρο του σχολείου ενώ θα εξετάσουν τις δυνατότητες για καλύτερη και ασφαλέστερη λύση.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου με δήλωσή του εκφράζει τη λύπη του για το ατύχημα και την συμπαράστασή του στην οικογένεια του μαθητή στον οποίο εύχεται περαστικά. Όπως τόνισε «οι σχολικές μονάδες, οι χώροι όπου καθημερινά βρίσκονται τα παιδιά μας, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλους μας. Και για τον Δήμο αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν παρεμβάσεις σε πολλές σχολικές μονάδες. Παράλληλα ο Δήμος κλήθηκε να καταβάλει μεγάλα ποσά για την αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν σε ορισμένα συγκροτήματα, χρήματα που δεν περισσεύουν. Δεν προσπαθώ να βρω δικαιολογίες και στο βαθμό που αφορά τον Δήμο αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το ατύχημα που έγινε. Οφείλω όμως να επισημάνω την ανάγκη σεβασμού από όλους στους σχολικούς χώρους όπως και στους δημόσιους χώρους» σημειώνει στη δήλωσή του και κάνει γνωστό ότι θα ακολουθήσει εκτενής συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάσταση στα σχολεία.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες Διευθύντριες,

Ένας μήνας, σχεδόν, έχει περάσει από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, λίγος καιρός παραπάνω από το δυστύχημα στο σχολείο των Σερρών και χθες, στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, είναι καθαρά θέμα τύχης που δεν θρηνήσαμε άλλη μια νέα ζωή εξαιτίας της ακαταλληλότητας των δημόσιων υποδομών.

Όπως ήδη γνωρίζετε, ένας μαθητής του σχολείου μας, ένα παιδί, γλιστρώντας, έπεσε πάνω σε καταφανώς πρόχειρη και επικίνδυνη κατασκευή από πλέγμα, η οποία υποτίθεται ότι λειτουργούσε ως κάγκελο το οποίο εμποδίζει την πτώση σε τάφρο 6 μέτρων! Το πλέγμα, έχοντας στερεωθεί εντελώς ακατάλληλα και πρόχειρα – κύριος οίδε πόσα χρόνια πριν – απλά υποχώρησε, και το παιδί έπεσε στο κενό! Από καθαρή τύχη, προσγειώθηκε αρχικά σε έναν αναβαθμό, στο μέσο του κενού και μετά, μάλλον με τα πόδια του, στο δάπεδο. Ήταν πολύ τυχερό και φαίνεται να απέφυγε κάποιον σοβαρό τραυματισμό.

Με την ανοιχτή αυτή επιστολή μας, δεν θα αναφερθούμε σε ζητήματα που έχουν ήδη τεθεί αναλυτικά υπόψη του Δήμου Ιωαννιτών και του Δημοτικού Συμβουλίου, με την από 19/1/2023 ανοιχτή (προφητική;) επιστολή-αίτημα της Ένωσης Γονέων Ιωαννίνων, με την οποία ζητούσε να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης και η οποία δεν γνωρίζουμε αν έλαβε ποτέ απάντηση (δείτε εδώ: https://bit.ly/3U10Q0c).

Ζητάμε, όμως, άμεσα:

  • Να γίνουν, εντός της ημέρας, έλεγχοι και ενέργειες στον προαύλιο χώρο του σχολείου για την ασφάλεια των παιδιών μας.
  • Να επισκεφθεί το σχολείο αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο το οποίο θα ελέγξει όλες τις υποδομές και θα εισηγηθεί άμεσα ενέργειες βελτίωσης και συντήρησης καθώς και τυχόν προσωρινά μέτρα ασφάλειας. Να επισημάνουμε ότι εκκρεμούν εδώ και χρόνια επανειλημμένα αιτήματα του σχολείου για τον έλεγχο των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη διασφάλιση της καταλληλότητας χρήσης τους.
  • Να ενημερωθούμε αρμοδίως και αναλυτικά για το αν τηρείται ουσιαστικά η νομοθεσία που σχετίζεται με την ασφάλεια και καταλληλότητα των υποδομών του σχολείου (απαραίτητες άδειες, στατική επάρκεια, καταλληλότητα αθλητικών υποδομών,  πυρασφάλεια κ.λπ.).

Παρακαλούμε να έχουμε διαρκή ενημέρωση σε σχέση με τα παραπάνω.

Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες Διευθύντριες,

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια των παιδιών μας και αναμένουμε, επιτέλους, όλοι σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να ανταποκριθείτε έμπρακτα και άμεσα!

Επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Ο Πρόεδρος Νικηφόρος Παπαχρήστος

Η Γενική Γραμματέας Έλενα Ζερβού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)