to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 11.08.2013

Διεθνή

Προκαλεί με τον εποικισμό το Ισραήλ εν μέσω της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης

Μόλις τρεις ημέρες πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε την τελική έγκριση και προχώρησε στην επίσημη προκήρυξη διαγωνισμού για την οικοδόμηση περίπου 1.200 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Δεν υπήρξε άμεσα κάποιο σχόλιο από την παλαιστινιακή πλευρά για την επέκταση του εποικιστικού προγράμματος του Ισραήλ, θεωρείται ωστόσο βέβαιο πως οι ανακοινώσεις που έγιναν διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Στέγασης Ούρι Αριέλ θα εντείνουν το κλίμα δυσπιστίας καθώς οι δύο πλευρές κάθονται ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έπειτα από πενταετές αδιέξοδο.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επέμενε επί μακρόν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ειρηνευτική διαπραγμάτευση δίχως πάγωμα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, επιχειρηματολογώντας ότι η επέκταση των οικισμών προκαταβάλλει την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ που κατελήφθησαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Έκτοτε το Ισραήλ έχει οικοδομήσει δεκάδες οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την -προσαρτημένη- Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι οποίοι στεγάζουν σήμερα περίπου 560.000 εποίκους.

Τελικώς -και κατόπιν της μεταβολής της στάσης των ΗΠΑ που έπαψαν να στηρίζουν το πάγωμα του εποικισμού ως προαπαιτούμενο για την αναβίωση του διαλόγου- ο Αμπάς επέστρεψε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει προηγηθεί η διακοπή της ανάλογης δραστηριότητας.

Ως αντάλλαγμα, η κυβέρνηση Νετανιάχου συμφώνησε να απελευθερώσει 104 Παλαιστίνιους που κρατούνται επί μακρόν στις ισραηλινές φυλακές. Η πρώτη ομάδα κρατουμένων αναμένεται να αποφυλακιστεί την Τρίτη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το ισραηλινό υπουργείο Στέγασης αναφέρει ότι δόθηκε τελική έγκριση για την ανέγερση συνολικά 1.187 κατοικιών -793 κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και 394 στην Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Μααλέχ Αντουμίμ και Αριέλ. 

Ο τελευταίος βρίσκεται στην «καρδιά» της Δυτικής Όχθης και ειδικά αυτή η επέκταση θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη από τους διαπραγματευτές που επιζητούν να θέσουν τις βάσεις για ένα βιώσιμο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν δέχεται διαταγές από άλλες χώρες όσον αφορά τις περιοχές όπου μπορεί να οικοδομήσει ή όχι. Θα συνεχίσουμε να βγάζουμε διαμερίσματα στην αγορά και να οικοδομούμε παντού στην χώρα. Αυτό είναι το σωστό την παρούσα στιγμή, για το σιωνισμό και την οικονομία» δήλωσε ο υπουργός Ούρι Αριέλ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Εβραϊκή Εστία.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)