to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

To project «Γιαν Βαν» σήμερα στο Ρομάντσο

Ο Jan van de Engel, ένας από τους καλύτερους jazz ντράμερ που διαθέτει η χώρα μας, παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά, εμπνευσμένη από τα «γύφτικα» πανηγύρια των χωριών.


Το ιδιαίτερο μουσικό project Γιαν Βαν επισκέπτεται τη σκηνή του Ρομάντσο για να παρουσιάσει την κυκλοφορία της ανεξάρτητης ομότιτλης κασέτας του σε μια βραδιά γεμάτη μουσικές εκπλήξεις. Αξιοπρόσεκτοι μουσικοί συνδυασμοί, έμπειροι καλλιτέχνες και funk διάθεση συνθέτουν μια ατμόσφαιρα πειραματισμού και δημιουργίας.

«Γιαν Βαν» ονομάζεται το νέο project του Jan Van de Engel, της μουσικής υπογραφής που χρησιμοποιεί ο drummer Γιάννης Αγγελόπουλος για το έργο του. Στον δίσκο αυτό (καταρχήν διατίθεται μόνο σε ψηφιακή μορφή και...κασέτα και λίγο αργότερα και σε βινύλιο, αλλά όχι σε CD) ο Γιάννης Αγελόπουλος γράφει τραγούδια πάνω σε στίχους του συγγραφέα Ευθύμη Φιλίππου αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την αγάπη του για την πιο δημώδη πλευρά της παράδοσης, τα «γύφτικα» πανηγύρια των χωριών, από την οποία άλλωστε έχει και πολλά παιδικά βιώματα.

Πρόκειται για εγχείρημα όχι μόνο εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και ιδιαίτερα δύσκολο το οποίο όμως φέρει σε αίσιο πέρας, παίζοντας με ένα αμφιλεγόμενο και ούτως ή άλλως νόθο ιδίωμα, το οποίο όμως ούτε στιγμή δεν διακωμωδεί, ούτε το περιπαίζει.  Το διατυπώνει πολύ εύστοχα ο ίδιος ο Jan Van de Engel σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Θάνο Μαντζάνα στην Αυγή: «Το "γύφτικο" παίξιμο μπορεί να έχει τσαγανό, βάθος ή να είναι αδιάφορο, δεν ψάχνω το αυθεντικό με όρους ακαδημαϊκούς, το νιώθω στο δέρμα μου. Κάθε δέρμα έχει άλλη συχνότητα στο οποίο συντονίζει και πάλλεται, είναι θέμα κατασκευής και σίγουρα παιδείας. [...] Πιστεύω γενικά πως το να κοροϊδεύεις είναι εύκολο και γι' αυτό φτηνό. Εννοώ κάθε νότα και κάθε στίχο που υπάρχει στον δίσκο. Πολλοί φίλοι έχουν γελάσει ακούγοντας κάποιο από τα τραγούδια, ίσως σε κάποιους να περνάει σαν αστείο, θετικό είναι αυτό, να κάνεις κάποιον να γελάσει. Ισως σε κάποιον να περάσει και ως παρωδία, σίγουρα πάντως δεν ήταν η πρόθεση μου. Επίσης δεν είχα καμία πρόθεση να κάνω ένα δίσκο «φόρο τιμής, όχι άλλους φόρους, ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουμε γονατίσει!».

Με αφετηρία το λαϊκοδημοτικό πανηγύρι, το μπασοκίθαρο και τον τζαζμπανίστα, ο Jan Van de Engel δημιουργεί έναν κόσμο και φιλτράρει μια παράδοση μέσα από τα εξωτικά κυκλώματα του afro-beat, του funk και του avant-garde. Όλα στο εδώ, στο τώρα.

Τους «Γιαν Βαν» αποτελούν οι Αλέξης Ιωάννου (φωνή), Γιάννης Σκιπιτάρης (κλαρίνο), Γιάννης Πουπούλης (κιθάρα), Κωστής Χριστοδούλου (πλήκτρα), Yoel Soto (μπάσο), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Jan Van de Engel (τζαζ) και Τάσος Μπακασιέτας (ήχο).
H δισκογραφία του Γιάννη Αγγελοπούλου περιλαμβάνει τα Misspent (CD, 2010), Λαδόκολλα (βινύλιο, 2013), Αίματα (μουσική για το θέατρο, βινύλιο, 2014) και Γιαν Βαν (βινύλιο & κασέτα, 2015).
https://soundcloud.com/jan-van-de-engel

Πληροφορίες:
Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5
T: 216 7003325
W: http://www.romantso.gr/

Είσοδος: 5 ευρώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)