to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προϊστορικοί ιοί «κρύβονται» στο DNA του σύγχρονου ανθρώπου

Προϊστορικούς ιούς κουβαλά στο DNA του ο σύγχρονος άνθρωπος χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση κάποιας ασθένειας, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Current Biology


Προϊστορικούς ιούς κουβαλά στο DNA του ο σύγχρονος άνθρωπος χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση κάποιας ασθένειας, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Current Biology

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Γκίκα Μαγιορκίνη του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Δρ Ρόμπερτ Μπέλσοου της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ κατέληξαν στην παραπάνω διαπίστωση μετά την εξέταση του DNA 67 πασχόντων από καρκίνο και εντόπισαν γενετικές αλληλουχίες ρετροϊών που έχουν εντοπιστεί και στο γονιδίωμα του ανθρώπου του Νεάντερταλ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012, ομάδα επιστημόνων είχε εντοπίσει ιούς στο γονιδίωμα του ανθρώπου του Νεάντερταλ και του Ντενίσοβαν. Τώρα, οι Δρ Μαγιορκίνης και Μπέλσοου εντόπισαν τους ίδιους ιούς σε διάφορα σημεία του γονιδιώματος του σύγχρονου ανθρώπου. 

Οι συγκεκριμένοι ιοί πιθανώς μόλυναν τους προγόνους μας προτού καν γίνει ο διαχωρισμός του homo sapiens από τα «ξαδέλφια» του, τους Νεάντερταλ και του Ντενίσοβαν, κάτι που εκτιμάται ότι συνέβη πριν από περίπου 400.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Δρ Μαγιορκίνη «τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορούμε να βρούμε ανθρώπους σήμερα, οι οποίοι έχουν ορισμένες κοινές γενετικές περιοχές με τους Ντενίσοβαν ή τους Νεάντερταλ, αλλά όχι με άλλους ζωντανούς ανθρώπους». Αυτό, επισημαίνει, δείχνει πως οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, όσον αφορά τα τμήματα των γονιδιωμάτων τους που δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες.

Ο έλληνας επιστήμονας και ο βρετανός συνεργάτης του ήδη άρχισαν να μελετούν πόσο διαδεδομένο είναι αυτό το DNA των ρετροϊών στον σημερινό ανθρώπινο πληθυσμό και κατά πόσο αυτοί οι ιοί είναι ακόμα ενεργοί, άρα δυνητικά επικίνδυνοι.

«Μέσα στην επόμενη πενταετία, θα είμαστε σε θέση να πούμε με σιγουριά αν αυτοί οι αρχαίοι ιοί παίζουν κάποιον ρόλο στις σύγχρονες ανθρώπινες ασθένειες», συμπληρώνει ο Δρ Μπέλσοου. «Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ιοί προκαλούν ασθένειες σε άλλα ζώα, όπως τα ποντίκια. Προς το παρόν όμως δεν έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες και στους ανθρώπους», προσθέτει.

Ο Δρ Γκίκας Μαγιορκίνης είναι ερευνητής στο Κολέγιο St. Cross του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ειδικεύεται στην ιατρική ιολογία και η έρευνά του εστιάζεται στην επιδημιολογία των ιών και στη δημόσια υγεία. Πιο πρόσφατα επέκτεινε την έρευνά του στην εξέλιξη των ενδογενών ρετροϊών. Είναι επίσης εκλεγμένος λέκτορας Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει τιμηθεί το 2011 από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Ιωάννη Βλυσίδη», ενώ το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο «Μαρί Κιουρί» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην κατηγορία «Ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο», για τα επιτεύγματά του στην έρευνα των ιογενών νόσων. Ειδικότερα, βραβεύτηκε για την εργασία του στην ανίχνευση του τρόπου διάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Γ (HCV). Ο Γκ. Mαγιορκίνης ανέλυσε τις μοριακές αλληλουχίες του ιού HCV, δείχνοντας για πρώτη φορά ότι οι πιο διαδεδομένοι τύποι της ηπατίτιδας Γ εξαπλώθηκαν παγκοσμίως, αμέσως μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από τις αναπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που συμπίπτει με τις μεταγγίσεις αίματος και την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

health.in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)