to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 26.03.2020

Διεθνή

Πρώην πράκτορας του FBI πέθανε υπό κράτηση στο Ιράν - Δε γνωρίζει τίποτα λέει η Τεχεράνη

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί ότι ο πρώην πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Λέβινσον είναι νεκρός


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι ο πρώην πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Λέβινσον, ο οποίος εξαφανίστηκε στο Ιράν το 2007, είναι νεκρός.

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή.

«Δεν δέχομαι ότι είναι νεκρός», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια μιας ενημέρωσης της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης της εξάπλωσης του COVID-19.

«Η κατάσταση δεν είναι καλή, αλλά δεν θα δεχτώ ότι είναι νεκρός. Δεν μας έχουν ενημερώσει ότι είναι νεκρός, αλλά πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι αυτό έχει συμβεί» εξήγησε ο ίδιος.

Ο Λέβινσον εξαφανίστηκε μετά την επίσκεψή του στο νησί Κις το 2007.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρκετές φορές αρνηθεί πως γνωρίζουν οτιδήποτε για την εξαφάνισή του ή για ό,τι σχετίζεται με τον ίδιο.

Ιράν: Δεν γνωρίζουμε τίποτα

Η Τεχεράνη «δεν γνωρίζει τίποτε» για τον τόπο όπου βρισκόταν ο πρώην πράκτορας του FBI που έχει εξαφανισθεί από το 2007 στο Ιράν, μία ημέρα αφού η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις ιρανικές αρχές.

«Το Ιράν υποστήριζε πάντοτε ότι οι λειτουργοί του δεν έχουν γνώση για τον τόπο όπου βρίσκεται ο κ. Λέβινσον και ότι δεν κρατείται στο Ιράν. Και αυτό δεν έχει αλλάξει», δήλωσε εκπρόσωπος της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Η οικογένεια του Ρόμπερτ Λέβινσον ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε πληροφορίες από αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πράκτορας του FBI πέθανε κρατούμενος από τις ιρανικές αρχές.

Χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει την αιτία ή τον χρόνο του θανάτου, η οικογένεια αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι εκτιμά ότι συνέβη πριν από την επιδημία Covid-19 που πλήττει το Ιράν.

Ο θάνατος του Ρόμπερτ Λέβινσον, αν επιβεβαιωθεί, κινδυνεύει να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ζήτησε από την Τεχεράνη την απελευθέρωση όλων των αμερικανών πολιτών μπροστά στην απειλή της επιδημίας του κορονοϊού σε πλήρη εξάπλωση στις ιρανικές φυλακές.

Στις αρχές του 2016, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι θεωρεί πως ο Ρόμπερτ Λέβινσον δεν βρίσκεται πια στο Ιράν.

Η Washington Post είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της το 2013 ότι ο Μπάρι Λέβινσον, ο οποίος είχε συνταξιοδοτηθεί από το FBI, εργαζόταν για την CIA και βρισκόταν σε αποστολή για την συγκέντρωση πληροφοριών για το Ιράν,.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για την υπόθεση.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει το 2018 ότι ο Ρόμπερτ Λέβινσον είχε μεταβεί στο Ιράν κάποια στιγμή, και στην συνέχεια έφυγε από την χώρα και ότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει καμία πληροφορία για οτιδήποτε μπορεί να συνέβη μετά την αναχώρησή του από το Ιράν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Ιράν, ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)