to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 06.12.2012

Κοινωνία

Προίκα 232 εκατομμυρίων ευρώ στο «μνηστήρα» της ΕΥΔΑΠ

Φλέβα χρυσού η ΕΥΔΑΠ για τον αγοραστή της. Χρέη υπουργείων και δήμων εκτοξεύουν την τιμή της δημόσια υπηρεσίας στα ύψη. Την αποκάλυψη έκανε η ίδια η Κομισιόν


Μόλις ο νέος διοικητής της ΕΥΔΑΠ βάλει "το κλειδί στην πόρτα" αυτόματα θα βάλει στην τσέπη του καθαρό κέρδος 232 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μπορεί να ξεπεράσει και το μισό δισ. ευρώ.

Αν προχωρήσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και την ερχόμενη Άνοιξη υλοποιηθεί η αξιοποίηση του αθηναϊκού νερού, τότε η όποια νέα ΟΥΛΕΝ θα ψωνίσει κανονικό χρυσάφι, αναφέρει σε σημερινό της αποκλειστικό δημοσίευμα η εφημερίδα "6μέρες'.

Την απίστευτη μάλιστα αποκάλυψη του κυοφορούμενου σκανδάλου έκανε η ίδια η Κομισιόν, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Στην ερώτησή του σημειώνει "πώς υπάρχουν τεράστιες οφειλές του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ από απλήρωτα τιμολόγια αλλά και από επιχορηγήσεις για κεφαλαιουχικές δαπάνες".

Για τον λόγο αυτό ζήτησε από την Ε.Ε. να διευκρινίσει αν για αυτά τα χρέη μπορούν να εφαρμοσθούν δύο κοινοτικές οδηγίες που προβλέπουν ότι σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών στις εμπορικές αλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων αρχών, οι οφειλές είναι άμεσα απαιτητές από την εταιρία και τους μετόχους της.

Η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου είναι αποκαλυπτική: "Η οδηγία 2000/35/ΕΚ καταργείται, με ισχύ από την 16η Μαρτίου 2013, από την 2011/7/ΕΕ. Και οι δύο οδηγίες προβλέπουν την διαδικασία έκδοσης εκτελεστικού τίτλου για την είσπραξη μη αμφισβητούμενων οφειλών, στην περίπτωση που ο πιστωτής έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του οφειλέτη".

Με απλά λόγια, βάσει της κοινοτικής οδηγίας, ι όποιος τυχερός αναλάβει να αξιοποιήσει την ΕΥΔΑΠ θα μπορεί πλέον να εξαναγκάσει με αυτόν τον τρόπο τους οφειλέτες της ΕΥΔΑΠ, όπως είναι το δημόσιο και οι δήμοι, να πληρώσουν.

Τις ληξιπρόθεσμες αυτές οφειλές προς την εταιρία η Κομισιόν τις υπολογίζει, χωρίς τις προσαυξήσεις σε 522 εκατ΄ευρώ.Αυτό προκύπτει από την απάντηση του κ. Semeta και μέσα από στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην Eurostat από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ωστόσο, το χρέος αυτή την στιγμή μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνει τα 840 εκατ. ευρώ, οπότε το καθαρό κέρδος του επενδυτή μόνο με την αγορά εκτοξεύεται στα 550 εκατ. ευρώ.

Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, η αξία της ΕΥΔΑΠ ανέρχεται στα 464 εκατ. ευρώ, ενώ ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να καταβάλλει 290 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 61% του μετοχικού κεφαλαίου που θα ιδιωτικοποιηθεί - πουληθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νέος αγοραστής με το "καλημέρα σας" και αφού διεκδικήσει τα οφειλόμενα από το δημόσιο και τους ΟΤΑ, θα έχει τεράστιο κέρδος.

Ποιοι χρωστάνε

Ενας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες της ΕΥΔΑΠ, είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, το εν λόγω υπουργείο χρωστάει 34 εκατ. ευρώ.

Σχήμα οξύμωρο, το εποπτεύων υπουργείο να βρίσκεται στην λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του οργανισμού που επιβλέπει.



Πηγή: news247.gr




Η πώληση της ΕΥΔΑΠ θα φέρει αυξήσεις έως 300%


ΕΥΔΑΠ: Αύξηση κερδών στα 44 εκ. ευρώ, στο 9μηνο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)