to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 29.04.2020

Πολιτική

Για «βαθιά ύφεση» μας προετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Η επόμενη ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Τρίτης για τη «σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα»


«Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι η προστασία της απασχόλησης, των θέσεων εργασίας, και των επιχειρήσεων, ενόψει της παγκόσμιας ύφεσης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη (μέσω τηλεδιάσκεψης) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιείται με φόντο τον κυβερνητικό «οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε απέναντι σε μία παγκόσμια, πολύ βαθιά ύφεση και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Έχουμε απλώσει, όμως, ένα πλέγμα προστασίας, κυρίως για την απασχόληση, για τις επιχειρήσεις. Και αυτό θα εξακολουθεί να είναι το πρώτο μας μέλημα, καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Βουλή που ξεκινά θα παραμείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χρονική περίοδος μέχρι την 31 Ιουλίου θα είναι περίοδος πυκνού νομοθετικού έργου, και η Βουλή που επανέρχεται στο κανονικό νομοθετικό της έργο, δεν θα διακόψει φέτος για θερινά τμήματα, προσθέτοντας ότι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι η ψήφιση 26 νομοσχεδίων μέχρι την 31 Ιουλίου.

Σημείωσε επίσης, ότι η περίοδος νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου φτάνει στο τέλος της, κάτι που χαρακτήρισε αυτονόητο, προσθέτοντας ότι «οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό να γίνουν τώρα οι «αναγκαίες εκείνες αλλαγές» για «να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στην ανάκαμψη -οπότε αυτή έρθει- να είναι μία ανάκαμψη δυναμική. Να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και να βγούμε τελικά και οικονομικά νικητές από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση».

Λέξη για το πώς θα μείνει η κοινωνία όρθια μετά την πανδημία

Ο πρωθυπουργός, πιάνοντας το νήμα της αοριστολογίας από το διάγγελμα της Τρίτης 28/4, δεν είπε ξανά τίποτα συγκεκριμένο για το κυβερνητικό σχέδιο ώστε να μην πληγούν ξανά τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Μάλιστα, η επίμονη αναφορά του στην «προστασία των θέσεων εργασίας», προδιαθέτει για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η οποία θα έχει ως πρόσχημα τη μη απώλεια των, έστω και εντελώς επισφαλών, θέσεων εργασίας. 

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δείχνει να κινείται χωρίς σχέδιο και με τη λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ -πέρα από το οικονομικό- και στο υγειονομικό πεδίο, το οποίο είναι δέκα φορές πιο επικίνδυνο. 

“Περιμέναμε χτες από τον πρωθυπουργό στο διάγγελμά του να εξηγήσει ποια υγειονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει και βάσει ποιων πρωτοκόλλων και ποιων προτεραιοτήτων ξεκινά η διαδικασία της επανόδου της κοινωνίας στην κανονικότητα”, διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας την Τετάρτη 29/4 στον ρ/στ «Αθήνα 98,4», υπενθυμίζοντας πως “στα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πρωτοφανούς κρίσης της πανδημίας, τον πρώτο λόγο έχει η επιστημονική επιτροπή και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τις αποφάσεις της”.

 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)