to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 24.04.2020

Κοινωνία

Προχειρότητα και ερωτηματικά για την κλινική «Ταξιάρχες», που λειτουργεί κανονικά

Ρεσιτάλ ανευθυνότητας και προχειρότητας στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι - 37 τα κρούσματα καθώς επιβεβαιώθηκαν άλλα έξι σήμερα όλα από τη μονάδα αιμοκάθαρσης της ίδιας κλινικής που λειτουργούσε ακόμη και σήμερα! - Η Κλινική Κασταλία στο Ελληνικό είναι η 2η δομή όπου εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα - Βαριές οι ευθύνες Πατούλη


Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Βαγγέλη Ιωαννίδη, ενώ ο διευθυντής της κλινικής ισχυρίζεται ότι μετά το πρώτο κρούσμα, δεν έλαβε εντολή από τον ΕΟΔΥ να κλείσει η κλινική, όπως αναφέρει το newpost.gr, προσθέτοντας: 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσκεψή του στην κλινική «Ταξιάρχαι» έκανε γνωστό πως υπάρχουν άλλα 6 κρούσματα κορωνοϊού. Οπως είπε από τους 226 ασθενείς και εργαζόμενους στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι οι 37 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 17 είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους. Οι 17 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές υγείας. Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι ασθενείς που δεν είναι θετικοί στον ιό παρακολουθούνται και έχουν λάβει χημειοπροφύλαξη.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η κλινική εξακολουθούσε να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, παρά το γεγονός ότι ήδη από την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ είχε αρχίσει να λαμβάνει δείγματα, με αφετηρία τη διαπίστωση ότι 4 ασθενείς της κλινικής (νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι περισσότεροι) είχαν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: ΕΟΔΥ και υπ. Υγείας γνώριζαν από την Τετάρτη για τα κρούσματα σε ιδιωτικές κλινικές αλλά δεν έκαναν τίποτα

Αυτοψίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αναμένει ο Εισαγγελέας

Επιτόπιο έλεγχο στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» διενήργησε σήμερα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διερευνηθεί η συμμόρφωση της επιχείρησης στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, μετά τους θανάτους και τα κρούσματα που εντοπίστηκαν.

Από την έρευνα των επιθεωρητών καταγράφηκαν αρχικές διαπιστώσεις σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας της κλινικής στο Περιστέρι και ιδιαίτερα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ενώ ζητήθηκαν και σειρά εγγράφων και λοιπών ελεγκτικών πειστηρίων.
Ο έλεγχος διενεργείται αυτεπαγγέλτως σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και όταν ολοκληρωθεί θα συνταχθεί πόρισμα για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία υπάρχει επικοινωνία.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΕΑΔ, η ανεξάρτητη αρχή προγραμματίζει ανάλογους ελέγχους και σε άλλες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και ιδιωτικών δομών παροχής υπηρεσιών υγείας με αντικείμενο την αξιολόγηση με τους κανόνες και τα μέτρα αποφυγής διασποράς του ιού.

Νωρίτερα, τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η οποία ξεκίνησε χθες κατεπείγουσα έρευνα μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων κορονοϊού σε νοσηλευόμενους και ασθενείς.

Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη , η Κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.

Διευθυντής κλινικής: Μας είπαν να λειτουργούμε κανονικά μέχρι να βγουν τα δείγματα

Την δική του διάσταση στην υπόθεση έδωσε μέσω της εκπομπής ο διευθυντής της κλινικής, Α.Κοκκινάκης.  «Τρίτη πρωί μας ενημέρωσαν από το Θριάσιο όπου είχε διακομιστεί ένας ασθενής μας, ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Την ίδια ημέρα (Τρίτη) ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ και μας είπαν ότι την επόμενη θα έρθουν. Την Τετάρτη ήρθαν δύο κλιμάκια και πήραν δείγματα. Την Πέμπτη το απόγευμα βγήκαν τα αποτελέσματα», τόνισε.

Ερωτηθείς, αν την Τρίτη, όταν έγινε γνωστό το πρώτο κρούσμα και ενημερώθηκε γι’ αυτό ο ΕΟΔΥ, έλαβαν εντολή να κλείσουν την κλινική, ο κ. Κοκκινάκης απάντησε: «Μας είπαν να λειτουργούμε κανονικά μέχρι να βγουν τα δείγματα».

Αναφορικά με τους πολίτες που έσπευσαν χθες στην κλινική για διάφορες ιατρικές εξετάσεις, καθώς κανείς δεν τους ενημέρωσε για την ύπαρξη κρουσμάτων, είπε: «(Η ενημέρωση) είναι θέμα της υπηρεσίας του ΕΟΔΥ. Να ενημερώσουμε 30.000 ανθρώπους που έρχονται τον μήνα στην κλινική;» προσθέτοντας πως «υπάρχει άνθρωπος στην είσοδο και ενημερώνει»

Σχετικά με τους νεφροπαθείς που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα τις αιμοκαθάρσεις στην κλινική, τόνισε ότι αυτές γίνονται σε άλλη πτέρυγα, όπου δεν υπήρξε κανένα θετικό κρούσμα.

Βαριές οι ευθύνες Πατούλη για τις αμαρτωλές κλινικές

«Η περίπτωση των νεκρών και των δεκάδων κρουσμάτων κορωναϊού στην κλινική “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι, αποτελεί τεράστιο ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας που θέτει την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προ των ευθυνών τους» τόνισε η Ρ. Δούρου σε δήλωσή της.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη Διοίκηση της Περιφέρειας, αυτή οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εύλογα και βάσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους μέχρι αυτή τη στιγμή, σχετικά  με τον τρόπο και την ευθύνη του περιστασιακού ελέγχου καλής λειτουργίας τους καθώς και με το αν, ενόψει των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία, έλαβε επιπλέον μέτρα για τις ιδιωτικές δομές υγείας, αν υπήρξε συγκεκριμένος έλεγχος της κλινικής “Ταξιάρχαι”, αν είχαν λάβει ειδική ενημέρωση από την Περιφέρεια οι αρμόδιοι της κλινικής, αν είχε υπάρξει ειδική πρόνοια σχετικά με επιπλέον οδηγίες για τη λήψη μέτρων προστασίας.
Η κλινική “Ταξιάρχαι” είναι μία μόνο περίπτωση. Πόσες παρεμφερείς – εστίες ευάλωτων ομάδων, εκτεθειμένων στον ιό, λειτουργούν σήμερα στην Αττική;
Έστω και σήμερα, 24 ώρες μετά από τη δημοσιοποίηση των περιστατικών σε δύο κλινικές της Αττικής, έχει προχωρήσει η Διοίκηση της Περιφέρειας σε σχετικούς ελέγχους σχετικά με το αν η λειτουργία τους είναι προσαρμοσμένη στην αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας;
Τα ερωτήματα αυτά έρχονται να καταστήσουν ακόμη πιο επίκαιρο και αναγκαίο το αίτημα που έχει έγκαιρα θέσει η Δύναμη Ζωής σχετικά με την επείγουσα ανάγκη στελέχωσης ευαίσθητων για τη δημόσια υγεία αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας προκειμένου να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές τους ενόψει της πανδημίας. Ένα αίτημα που αντιμετωπίστηκε σκαιά από τη Διοίκηση, και το οποίο δυστυχώς για τους πολίτες, παραμένει τραγικά επίκαιρο.
Η δημόσια υγεία δεν είναι δημόσιες σχέσεις.
Απαιτείται άμεσα ανάληψη δράσης και ευθύνης από τον κ. Περιφερειάρχη και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, προκειμένου οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στις κλινικές της Αττικής να αισθάνονται ασφαλείς”.

Νεφροπαθής π

 

ήγε για αιμοκάθαρση μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων

Ένας από τους νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση στη συγκεκριμένη κλινική είναι και ο κ. Παναγιώτης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα. «Είμαι ανήσυχος», δήλωσε στην κάμερα, βρισκόμενος έξω από την κλινική λίγη ώρα πριν μπει για αιμοκάθαρση. «Έκανα το τεστ και βγήκα αρνητικός.  Για μένα πρέπει να γίνει απολύμανση στην κλινική. Δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής. Τους είχα επισημάνει ότι δεν γίνεται να μπαίνει η άλλη μέσα με γάντια, που έχει ακουμπήσει παντού μέχρι να φθάσει στην κλινική», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν έχει υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας αναφορικά με το πού μπορούν να συνεχίσουν τις αιμοκαθάρσεις οι νεφροπαθείς, ο κ. Παναγιώτης είπε: «Τίποτα απολύτως. Δεν έχει κάνει τίποτα. Επειδή πρέπει υποχρεωτικά να κάνω την αιμοκάθαρση, έρχομαι με δική μου ευθύνη. Πρέπει να το κάνω». Όπως είπε, «δεν μας ενημέρωσαν ότι υπήρξαν κρούσματα. Χθες έσπασε το τηλέφωνο του σπιτιού μου (όταν έγινε γνωστή η είδηση)», τονίζοντας ότι δεν του τηλεφώνησε κανείς από την κλινική!

«Μπροστά από την υγεία η κονόμα»

Στην εκπομπή μίλησε και ο Μιχαήλ, ο οποίος χθες πήγες στην κλινική όπου είχε προγραμματισμένο ραντεβού για αξονική ,καθώς κανείς από τη διοίκηση δεν τον ενημέρωσε για τα κρούσματα που βρέθηκαν θετικά: «Πήγα χθες στις 8 το πρωί και έφυγε στις 11. Είναι ανευθυνότητα! Δεν υπήρχε ενημέρωση. Λίγο αφού έφυγα άκουσα την είδηση. Μπροστά από την υγεία η κονόμα. Για να πάρουν τα 20 ευρώ. Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο. Μόνος μου μπήκα σε καραντίνα».

«Εριχναν το φταίξιμο στο υπουργείο»

Σε ανάλογη καταγγελία προχώρησε και ο κύριος Φώτης, που μετέβη χθες στην κλινική για προγραμματισμένο τρίπλεξ καρδιάς.

«Κανένας δεν με ειδοποίησε να μην έρθω.  Όταν μπήκα στην κλινική με έστειλαν στο υπόγειο για να κάνω το τρίπλεξ. Μόνο μάσκα φορούσα. Πήγα μετά σπίτι, ανοίγω την τηλεόραση και πέφτω από τα σύννεφα.  Έτρεμα ολόκληρος. Πήρα στο 1135, μου είπαν να μην βγω έξω. Σήμερα ξαναπήρα και μου είπαν να επικοινωνήσω με την κλινική για να μου πουν τι να κάνω. Πήρα και ήρθα σήμερα δω για να μου πάρουν δείγμα. Τους ρώτησα, "καλά, έχει γίνει αυτό το πράγμα και με αφήνετε να μπω;". Μου είπαν "δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι" κι έριξαν το φταίξιμο στο υπουργείο».

Παχατουρίδης: Δεν με είχε ενημερώσει ο αντιδήμαρχος που είναι σύμβουλος στην κλινικη

Καμία ενημέρωση δεν είχε και ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, όπως δήλωσε στην εκπομπή, αν και αντιδήμαρχος σε θέματα Υγείας είναι… σύμβουλος της κλινικής. «Χθες ενημερώθηκα ότι πήγε ο Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς στην κλινική. Όχι, ο αντιδήμαρχός μου δεν με είχε ενημερώσει», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος σύμβουλος της κλινικής ανέλαβε χρέη αντιδημάρχου μόλις πριν από δύο ημέρες.

«Μιλήσαμε με Χαρδαλιά και μας είπε ότι εντός της ημέρας θα πάρει το κράτος αποφάσεις για τους νεφροπαθείς. Η  απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όσους προσπαθούν. Περιμένουμε από το κράτος να ελεγχθούν οι υπεύθυνοι», είπε ο κ. Παχατουρίδης.

Η κλινική Κασταλία

Η κλινική Κασταλία στο Ελληνικό είναι η δεύτερη δομή υγείας με κρούσματα κορωνοϊού, ενώ έχει σημειωθεί και ένας θάνατος. Ο Ν. Χαρδαλιάς είπε χθες, πως θα αναζητηθούν ευθύνες και για τις δύο κλινικές, καθώς ελέγχεται αν τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς όπως όλα δείχνουν η διασπορά του κορωνοϊού ήταν μεγάλη. Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο.

(με πληροφορίες από newpost.gr, AΠΕ_ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)