to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:37 | 05.07.2021

Πολιτική

Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Οι τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών

Ο παλμός των ζωηρών συζητήσεων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του προγράμματος που θα φέρει τη Δικαιοσύνη στην οικονομία, την κοινωνία, τη ζωή.


Την Παρασκευή ξεκίνησε η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η οποία ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή με την την ψήφιση των Θέσεων και της Πολιτικής Απόφασης από την συντριπτική πλειοψηφία του σώματος. Στην διαδικασία της Ολομέλειας τοποθετήθηκαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. 

Αναλυτικά, οι ομιλίες: 

Ο. Γεροβασίλη: «Η κοινωνία μας έφερε στη θέση κόμματος εξουσίας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε»»

«Αν δεν υπάρξει νίκη στις επόμενες εκλογές, δεν ξέρω αν θα υπάρξει χώρα για να κυβερνηθεί στις μεθεπόμενες», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Η κυβερνώσα αριστερά δεν είναι διαμαρτυρία είναι ξεκάθαρη πρόταση με ιεραρχημένες προτάσεις και λύσεις». Στο ρητορικό ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε;» η κυρία Γεροβασίλη απάντησε: «Θέλουμε το κόμμα που έχει ανάγκη η κοινωνία και όχι μία λέσχη προβληματισμού…Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άγονη αυταρέσκεια. Η κοινωνία μας έφερε στη θέση κόμματος εξουσίας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε». Είπε ακόμη η κυρία Γεροβασίλη: «Κλείνουμε δύο χρόνια από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και την έναρξη της επίθεσης σε βάρος της κοινωνίας. Η ένταση της επίθεσης φαίνεται από το ότι έχουν ψηφιστεί πάνω από 200 νομοσχέδια με στόχο να ακυρώσει κάθε δημοκρατική κατάκτηση και να στήσει τη νεοφιλελεύθερη αρένα. Ό,τι στήσαμε έχει ήδη προγραφεί από το πολιτικό υβρίδιο που είναι η ΝΔ. Έχουμε ένα αδίστακτο καρτέλ συμφερόντων. Το δήθεν επιτελικό κράτος απαρτίζεται από μέλη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ με συγκολλητική ουσία την εξουσία».

Τρ. Αλεξιάδης: Διεύρυνση και άνοιγμα με τα πιο ζωντανά και παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας

Πολιτικό γεγονός όχι μόνο για την αριστερά αλλά για την χώρα η Συνδιάσκεψη.  Διεύρυνση και άνοιγμα με τα πιο ζωντανά και παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας. Να γίνει πράξη δεν υπάρχει δικαιολογία. Εσωκομματική δημοκρατία ενότητα στην βούληση και στην δράση. Δεν έχουμε χώρο για αναβολές, δισταγμού εσωστρέφεια και προσωπικές στρατηγικές.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Η Αριστερά ως κοινωνικο-οικονομική δύναμη, ως δικαιωματική δύναμη και ως δημοκρατική δύναμη

Την ικανοποίηση για το «κείμενο μάχης» των θέσεων της Εθνικής Συνδιάσκεψης εξέφρασε η Σία Αναγνωστοπούλου. Στην τοποθέτησή της ανέφερε: «Η ΝΔ έχει περάσει σε μία μεγάλη αντεπίθεση για να δημιουργήσει καθεστώς και να αλλάξει νοοτροπίες στη κοινωνία. Είναι από τις πιο συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη. Στις προγραμματικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται αξεδιάλυτα τρία στοιχεία: η Αριστερά ως κοινωνικο-οικονομική δύναμη, ως δικαιωματική δύναμη και ως δημοκρατική δύναμη. Αυτό που μας έκανε μεγάλη δύναμη είναι ότι είχαμε τις τρεις αυτές γραμμές αξεδιάλυτες και γι αυτό ήμασταν και εκφράσαμε το νέο. Όσο για το κόμμα, πρέπει να είναι διευρυμένο να διεισδύσει σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας, κάθε καμπαναριό και οργάνωση.

Ε. Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο αριστερό κόμμα αυτή τη στιγμή που έχει ελπίδες για κυβέρνηση

Υπάρχουν τρία σημεία, τα οποία αποτελούν τους βασικούς λόγους για να έχουμε αυτοπεποίθηση προς τη νικηφόρα πορεία. Πρώτον, οι προγραμματικές διεργασίες μας. Η δουλεία που έχουμε κάνει δεν έχει προηγούμενο. Όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και γενικά για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε συνολικό επίπεδο, αλλά και σε επιμέρους σημεία. Είναι μία προσπάθεια μοναδική σε περιεχόμενο, η οποία μας εξοπλίζει μας εξοπλίζει με αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Δεύτερον, τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν ρωγμές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη μεγάλη εικόνα η Ευρώπη κυριαρχείτε από δεξιές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο αριστερό κόμμα αυτή τη στιγμή που έχει ελπίδες για κυβέρνηση. Οι ελπίδες προκύπτουν από μία ιστορική αναγκαιότητα. Έχουμε ευθύνη να έχουμε νικηφόρα πορεία και σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό. Τρίτον, ξέρουμε ποιους εκπροσωπούμε. Είμαστε ένα εργατικό, νεολεΐστικο, κινηματικό κόμμα. Επιχειρούμε κοινωνική συμμαχία με τα μεσοστρώματα, ώστε να παγιωθεί μία πλειοψηφία της αριστεράς στη κοινωνία. Αυτό το άγχος πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ηγεμονικά, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς συμπλέγματα. Με εμπιστοσύνη στις θέσεις μας, τα χαρακτηριστικά μας και την ταυτότητά μας.

Δ. Βίτσας: Η νέα νίκη χρειάζεται πολιτικές και κοινωνικές συμαχίες

Συμμετείχαμε και συνδιαιαμορφώσαμε μια σπουδαία δεκαετία για την αριστερά και τη χώρα. Οι διαφορές του 2015 από το σήμερα πρέπει να γίνουν κατανοήτες. Την περίοδο 2010-2015 τα μνημόνια και οι κοινωνικές επιπτώσεις δημιούργησαν κοινωνική  οργή.  Η ορθή ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και η συνολική έκφραση από τον ΑΛ. Τσίπρα δημιούργησαν ελπίδα και ενθουσιασμό που οδήγησαν στη νίκη. Είχαμε την επίθεση της διεθνούς δεξιάς γιατί η Ελλάδα πήγε να γίνει δεύτερη φορά θετικό πειραματόζωο. Έχει μεγάλη σπουδαιότητα ο απολογισμός της κυβερνητικής μας θητείας. Να έχουμε απολογισμό και για την περίοδο μετά τις εκλογές του 2019 έως σήμερα.

Σήμερα οι δύο πυλώνες της πολιτικής μας είναι η αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη ακραία δεξιά και η εναλλακτική πρόταση. Πρέπει να μετεξελίξουμε σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα τις θέσεις. Να υπάρξει μόνιμη επιτροπή προγράμματος.

Η νέα νίκη χρειάζεται πολιτικές και κοινωνικές συμαχίες. Λόγω της  απλής αναλογικής χρειάζεται να περιγραφούν σύντομα οι πολιτικές υμμαχίες πάνω στο ερώτημα: Να φύγει ή όχι η κυβέρνηση της ΝΔ;

Πρόγραμμα και συμμαχίες πρέπει να τα κάνει το κόμμα. Μεγάλη επιτυχία οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις. Να ολοκληρώσουμε την υβριδική περίοδο του κόμματος και να θεσπίσουμε κανόνες λειτουργίες. Η διεύρυνση είναι μόνιμη διαδικασία. Με αναφορά κύρια όμως στους ενεργούς πολίτες και στη νέα γενιά.

Σωστά αναφερόμαστε στις μικρομεσαίες τάξεις αλλά η κύρια  αναφορά μας πρέπει να είναι στην εργατική τάξη που και αυτή έχει αλλάξει. Όλοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κοιτάξει τους φτωχούς με ένα κράτος πρόνοιας τις χαμηλές τάξης. Θα πρέπει να δούμε  πως θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ανάπτυξη με δεδομένα ότι η υποστήριξη της εργασίας είναι αναπτυξιακό εργαλείο, να στηρίξουμε  τις δημόσιες επενδύσεις, να δούμε τους όρους των ξένων επενδύσεων.

Ν. Βούτσης: Ο Σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία, είναι παρόν και επικαιροποιείται συνεχώς

«Πώς θα καταστεί ενεργό και αποτελεσματικό το κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα που σήμερα εν δυνάμει συγκροτείται, ιδιαίτερα πάνω στις ανάγκες και τις ανισότητες που αναδεικνύει η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη;», έθεσε το ερώτημα ο Νίκος Βούτσης. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

1. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό, όλα τα στοιχεία ενός συνεχώς εμπλουτιζόμενου πολιτικού σχεδίου, που θα κάνει αποτελεσματική την επιδίωξη για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Στο πλαίσιο αυτό γεννάει ελπίδα η επιδιωκόμενη εναρμόνιση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, με την πρωτοβουλία για προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη.

Για έναν επιπλέον λόγο πέραν από τους προφανείς: Δεν είναι ίδιες οι συνθήκες που ευνόησαν την ανάδειξη στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως «γαλατικού χωριού» στην Ευρώπη και ως «επιλογή πολιτικής καταφυγής», με τη λαϊκή εντολή το 2012 και κυρίως το 2015, έναντι του καταρρέοντος, παλιού και υπόλογου για την κρίση πολιτικού σκηνικού.

Επειδή όλοι συνομολογούμε την ιδιαίτερη συνθήκη της σύγκρουσης πλέον με καθεστώς και βεβαίως συνομολογούμε επίσης όλοι την άρνηση του συστημικού συναινετικού δικομματισμού και της πολιτικής του ώριμου φρούτου, στη διεκδίκηση της διακυβέρνησης, θα πρέπει να διαμορφώσουμε ακόμα πιο συστηματικά το κατάλληλο πολιτικό σχέδιο, που θα μετουσιώσει τις λαϊκές ανάγκες και διαθέσεις σε ένα νικηφόρο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα. Σχέδιο που προφανώς συνδέεται οργανικά με τις προγραμματικές θέσεις, τις προτεραιότητες της πολιτικής μας και την ασκούμενη από την πλευρά μας αντιπολίτευση. Ενώ ταυτόχρονα θα αναμετριέται με την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, όπως οι συνεργασίες, η επικοινωνία, η διαμορφούμενη σχέση με βασικούς αρμούς του κράτους και της ευρύτερης θεσμικής συγκρότησης της κοινωνίας, που εν τέλει επηρεάζουν σε κάθε φάση τον συσχετισμό δυνάμεων.

2. Στη στρατηγική μας για τις κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και την εκλογική αποτύπωση αυτής της δυναμικής, με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μετράει πάρα πολύ στην έμπνευση και στην ενεργοποίηση του κόσμου της Αριστεράς και της ευρύτερης  προοδευτικής παράταξης η σαφής και δεσμευτική αναφορά μας από τώρα για το εύρος των πολιτικών δυνάμεων, μέσα και έξω από τη Βουλή, όλου του αριστερού, δημοκρατικού και οικολογικού φάσματος. Έτσι μόνο δημιουργούμε ένα θετικό κλίμα στη δημόσια συζήτηση και ευνοούμε ανασυνθέσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ανεξάρτητα από τη στάση των ηγεσιών, οι πρωτοβουλίες για συνεργασίες σε κοινά μέτωπα, ωριμάζουν την ιδέα, αλλά και τη συμπόρευση με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης. Μια τέτοια δυναμική αποδομεί και πλευρές του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, δίνει δυνάμεις και προοπτική σε ένα ολόκληρο κόσμο, εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για να ξαναγίνουν «εκλογείς». Αφορά επίσης μεγάλο μέρος της νεολαίας που προβληματίζεται γι’ αυτή καθαυτή τη σχέση της με την πολιτική, μέσα στις σειρήνες της μεταδημοκρατίας και της μεταπολιτικής. Η πολιτική αυτή συμβάλλει και δεν αδυνατίζει, στην επίτευξη του διακηρυγμένου στόχου για να υπάρξει προοδευτική λύση, από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, με πρώτη δύναμη έστω και οριακά, το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

3. Το πρόγραμμα μας, σήμερα οι γενικές θέσεις και κατευθύνσεις και προσεχώς το κυβερνητικό πρόγραμμα των δεσμεύσεων , μαζί με τις καθημερινές παρεμβάσεις δημόσια στη Βουλή, συναποτελούν το πεδίο του νέου κοινωνικού συμβολαίου, κατεξοχήν μάλιστα με τις κοινωνικές  δυνάμεις που αναφέρονται στις εισηγήσεις και στο σχέδιο πολιτικής απόφασης.

Ποιος πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος της δράσης, πώς θα καταστεί ενεργό και αποτελεσματικό το κοινωνικά πλειοψηφικό ρεύμα που σήμερα εν δυνάμει συγκροτείται, ιδιαίτερα πάνω στις ανάγκες και τις ανισότητες που αναδεικνύει η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη; Η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, είναι: Μια νέα ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας, μια νέα αριστερή προοδευτική ριζοσπαστικοποίηση μέσα στην ελληνική κοινωνία. Στον αντίποδα του διάχυτου φόβου που γεννάει συντηρητισμό, του φόβου που προκύπτει από την στρατηγική αξιοποίησης της πανδημίας και από την ιδιαίτερη κυβερνητική στρατηγική χειραγώγησης και διαχείρισης της εύλογης αβεβαιότητας και του καθεστώτος περιορισμού και επιτήρησης της κοινωνίας και του δημόσιου χώρου μέσα στην πανδημία.

Η αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας σε αυτό το επίπεδο θα δώσει περιεχόμενο στη δύναμη της βούλησης, που αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος, θα δώσει θάρρος για την αντίσταση και τη διεκδίκηση της δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς.

Μια νέα ριζοσπαστικοποίηση, με ανοιχτούς ορίζοντες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για το βάθεμα της Δημοκρατίας και την αποκατάσταση της πολιτικής στις νέες ιστορικά συνθήκες, με επίκεντρο την κοινωνία και τους πολίτες, ως εναλλακτική στα φαινόμενα μεταπολιτικής και μεταδημοκρατίας. Η ευθεία αντιπαράθεση με τις τάσεις συντηρητικής αναδίπλωσης και τις αντιδραστικές απόψεις του κοινωνικού αυτοματισμού, με τις ιδέες που υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών πολιτικών, αλλά και με τις αντιμεταρρυθμίσεις που θέλουν να σκιάσουν ή και να εξαφανίσουν εμβληματικές πολιτικές της διακυβέρνησης μας και γενικότερα προοδευτικά κεκτημένα της μεταπολίτευσης, συγκροτούν για εμάς ένα πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με τη νέα Δεξιά και πεδίο διεκδίκησης της ηγεμονίας από την Αριστερά.

Δεν είναι ανάγκη να ρίξουμε νερό στο κρασί μας όταν μιλάμε για το σωφρονισμό, για το μεταναστευτικό, το διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας, τις έμφυλες ταυτότητες, τη σύγκρουση με το συστημικό ρατσισμό, την πατριαρχεία, την άρνηση στις μεταφυσικές δοξασίες, αλλά και την καταγγελία αυταρχικών κρατικών πρακτικών, ή και για την ενεργητική ειρηνική επίλυση των διαφορών μας, χωρίς την καταφυγή σε επιζήμια κούρσα εξοπλισμών.

4. Η σύγκρουση με το Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που συν τω χρόνω, διαμορφώνεται σε καθεστωτική πολιτική οντότητα ενώ εκφράζει και ένα ευρύτερο μπλοκ  μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, έχει και σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Αυτοί μιλάνε ευθέως, δημοσίως και διεθνώς για μαύρη παρένθεση της αριστερής διακυβέρνησης και για «νοικάρηδες» της εξουσίας.

Επιχειρούν να ξαναγράψουν και να αμαυρώσουν τα δικά μας 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, να αποσείσουν τις βαρύτατες ιστορικές τους ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες μαζί και περί τον κ. Μητσοτάκη. Γενικότερα επιχειρούν συστηματικά μια αναθεωρητική ιστορική ερμηνεία σε βάρος των παρατάξεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς για όλη την μετεμφυλιακή και την πιο πρόσφατη μεταπολιτευτική περίοδο. Οξύνουν την ιδεολογική σύγκρουση για να τεκμηριώσουν τις ουσία αντιμεταρρυθμιστικές θεσμικές τομές που επιχειρεί στο πολιτικό πεδίο η δυναμική της αστικής ανασυγκρότησης μετά τις δύο κρίσεις, διεκδικώντας μία νέα ηγεμονία στις εξελίξεις.

Είναι προφανής και πρωτοφανής, η συστηματική επίθεση της νέας Δεξιάς και των δυνάμεων που συμπορεύονται με αυτήν, ενάντια στο δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης σε όλους τους τομείς. Πέραν της μαχητικής, υπεύθυνης και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης για να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση σε θεσμικό επίπεδο, μέσα στο Κοινοβούλιο και μέσα στην κοινωνία, πρέπει ανυποχώρητα να υπερασπίζουμε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που διαχέεται σε όλες τις  παραδόσεις, τις πολιτικές και τις σχέσεις της Αριστεράς με την κοινωνία. Δεν επιδέχεται, ούτε διαπραγμάτευση, ούτε συμψηφισμούς με τις δικές τους παραδόσεις και πρακτικές.

Δεν ήμασταν, ούτε είμαστε ίδιοι. Να τονίζουμε σε όλους τους τόνους ότι ο Σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία, είναι παρόν και επικαιροποιείται συνεχώς μέσα στη διεθνή συζήτηση και αντιπαράθεση που διεξάγεται, δεν είναι σκελετός που έχει μείνει στα ντουλάπια μας για να μας τον θυμίζουν δήθεν οι πρώην αριστεροί και να μας κουνάνε το δάχτυλο με συστημικές νουθεσίες.

Σπ. Δανέλλης: Στις επόμενες εκλογές καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του

Ο Σπύρος Δανέλλης επισήμανε ότι μέσα από την πανδημική κρίση και ό,τι επακολούθησε αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και νέου διεθνισμού. Χαρακτήρισε τη συζήτηση του προγράμματος ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εξωστρέφεια και διάλογο με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και μοναδική ευκαιρία πολιτικής συζήτησης στο κόμμα. Ώστε να αναδειχθούν διαφωνίες και συμφωνίες και να επιτευχθούν συνθέσεις. 'Ασκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χαρακτηρίζονται από «αυταρχισμό, εφαρμογή σκληρά ταξικής νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης της οικονομίας που αυξάνει τις ανισότητες, ισοπεδώνοντας τον κόσμο της εργασίας». Ο κ. Δανέλης ανέφερε πως όπως αποδεικνύεται δεν αρκούν ο καταγγελτικός λόγος και η άμυνα, για να τονίσει ότι όπου αρθρώνουμε παραγωγικές και ρεαλιστικές προτάσεις δημιουργούμε δυναμικές κοινωνικών και πολιτικών συγκλίσεων. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στις επόμενες εκλογές που γίνονται με απλή αναλογική, καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία.

Γ. Δραγασάκης: Έχουμε μπει σε μια εποχή περισσότερων ευκαιριών και δυνατοτήτων αλλά και μεγαλύτερων ευθυνών και απαιτήσεων για την Αριστερά

Στη πορεία της κομματικής μου διαδρομής έχω παρακολουθήσει πολλά προγραμματικά συνέδρια και συνδιασκέψεις. Αυτή η συνδιάσκεψη θεωρώ ότι είναι από τις πιο σημαντικές και ουσιαστικές. Τα εισηγητικά κείμενα είναι απαιτητικά. Αλλά και οι ομιλίες που παρακολουθούμε είναι σε ένα αντίστοιχα υψηλό επίπεδο. Διαμορφώνεται μια κοινή συνείδηση ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, τα χαρακτηριστικά της οποίας, όμως, τελούν υπό διαμόρφωση.

Και αυτή είναι η πρόκληση που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική: υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει η Αριστερά στη χώρα μας αλλά και ανά τον κόσμο να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις;

Θα μπορέσει να το κάνει αφήνοντας το κράτος και τη διακυβέρνηση στα χέρια της Δεξιάς;

Εμείς, όσοι και όσες είμαστε εδώ, έχουμε κάνει την επιλογή μας, και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν.

Όχι επειδή τα κάναμε όλα καλά ή επειδή έγιναν τα πράγματα όπως ακριβώς τα θέλαμε, αλλά, επειδή πρώτον, σπάσαμε ένα ταμπού, που ήθελε την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας μονοπώλιο της κυρίαρχης τάξης, δεύτερον διότι αποδείξαμε ότι ακόμη και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, η Αριστερά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και την κάναμε. Ακόμη και σε μνημονιακές συνθήκες, χάρη στην πολιτική που εφαρμόσαμε, περιορίσαμε τη φτώχεια, μειώσαμε την ανεργία και τις ανισότητες, στηρίξαμε τους αδύναμους. Και τρίτον, αφήσαμε μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Όμως μας ενδιαφέρουν και οι αριστεροί και οι αριστερές που έχουν διαφορετική άποψη από τη δική μας. Διότι οι προκλήσεις της νέας εποχής απαιτούν τη συμπαράταξη σύμπασας της Αριστεράς, αν όχι σε όλους, έστω σε κάποιους κρίσιμους κοινούς στόχους.

Και όταν μιλάμε για σύμπασα την Αριστερά αναφερόμαστε στην Αριστερά η οποία ξεκινά από τη ριζοσπαστική Αριστερά, την οικολογική Αριστερά, την κομμουνιστική Αριστερά και φτάνει μέχρι τις διάφορες εκδοχές της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, τη Σοσιαλδημοκρατία, τα παλιά και τα νέα κοινωνικά Κινήματα, τα Κινήματα αμφισβήτησης.

Όμως πέρα από την ανάγκη να απευθυνόμαστε και να εργαζόμαστε για τη συμπαράταξη της Αριστεράς χρειάζεται να απευθυνθούμε και σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Και αυτό γιατί οι προκλήσεις της νέας εποχής δεν δημιουργούν μόνο περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες για την Αριστερά. Περικλείουν επίσης δυσκολίες, ακόμη και κινδύνους και απειλές.

Βεβαίως η νεοφιλελεύθερη συναίνεση της Ουάσιγκτον δεν υφίσταται πλέον ως ενιαία σκέψη ή μονόδρομος. Όμως στη θέση της δεν έχει μπει ακόμη κάποια νέα συναίνεση. Ούτε θα γίνει κάτι τέτοιο αναίμακτα. Έχουμε μπει σε μια φάση στην οποία συγκρούονται αντίρροπες τάσεις, δυνάμεις και συμφέροντα. Σύγκρουση πολυεπίπεδη και πολύμορφη· μάχη ιδεολογική, πολιτική, προγραμματική, γεωπολιτική, ακόμη και στρατιωτική.

Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Μαύρη θάλασσα. Ανοίγω μια παρένθεση στο σημείο αυτό για να πω ότι υπό το φως αυτών των εξελίξεων θεωρώ ότι στάση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη. Διότι πάνω από το εθνικό συμφέρον βάζει το μικροκομματικό. Και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ως προς το θέμα αυτό.

Το παλιό λοιπόν δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Ειδικά στην Ευρώπη οι δυνάμεις της συντηρητικής αναδίπλωσης κάνουν αισθητή τη παρουσία τους. Δεν είναι μόνο ο γνωστός μας κ. Σόιμπλε ή ο κ. Βάιντμαν, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι και οι δυο υποψήφιοι καγκελάριοι στη Γερμανία, των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών, ουσιαστικά συμπλέουν με τη λογική Σόιμπλε. Το μέτωπο που μας πολέμησε το 2015 παραμένει ενεργό και ισχυρό.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται, το αριστερό και το προοδευτικό συνυπάρχουν, διατηρούν τη διακριτότητα όσο και τη συνάφεια τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύεται σε ένα κόμμα με διπλή ευθύνη: Να διευρυνθεί τολμηρά και να ανασυγκροτηθεί αποφασιστικά ως ένα σύγχρονο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ταυτόχρονα να ενεργεί με την ευθύνη ότι αποτελεί κορμό ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου.

Αυτό το ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο ή συμπαράταξη δεν πρέπει να το δούμε μόνο με όρους ευκαιριακούς ή εκλογικούς, αλλά ως μια βαθύτερη κοινωνική ανάγκη για μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συμμαχία για την υπεράσπιση και ενίσχυση της δημοκρατίας, της ειρήνης, του περιβάλλοντος, του κοινωνικού κράτους, τη μείωση των ανισοτήτων, τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό της χώρας.

Οι διαπιστώσεις αυτές δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μια εποχή περισσότερων ευκαιριών και δυνατοτήτων αλλά και μεγαλύτερων ευθυνών και απαιτήσεων για την Αριστερά. Από την άποψη αυτή η συνδιάσκεψη μας είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα. Όμως δεν πρέπει να μείνει μετέωρο. Πρέπει να δημιουργήσουμε μόνιμες δομές και διαδικασίες που θα δώσουν την αναγκαία συνέχεια για τον περαιτέρω εμπλουτισμό αλλά και εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων ανά κοινωνικό υποκείμενο, σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα, σε τομεακό και κλαδικό επίπεδο. Πρέπει να υπάρξουν θεσμοθετημένοι χώροι και διαδικασίες διαλόγου για τα επίδικα θέματα, όπου υπάρχουν διαφορές. Και πρέπει στην πορεία προς το Συνέδριο να εξοπλιστούμε με ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη διεύρυνση και την ανασυγκρότηση του κόμματος, όπως το περιέγραψαν, για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος, και ο γραμματέας. Είναι πάντως επείγον και είναι θέμα αξιοπιστίας να γεφυρώσουμε την κομματική πραγματικότητα με την κοινή μας θέληση για ένα σύγχρονο, μαζικό, αριστερό, κόμμα των μελών.

Καλή επιτυχία στη συνδιάσκεψη

Θ. Δρίτσας: Η Συνδιάσκεψη δημιουργεί πολιτικό γεγονός

Η Συνδιάσκεψη δημιουργεί πολιτικό γεγονός. Η στρατηγική της δεξιάς για να ανατραπεί απαιτεί αξιόπιστη εναλλακτική και στρατηγική από την αριστερά, δεν αρκεί η αποδόμηση. Η ΝΔ έχει πολύ σοβαρούς λόγους να φοβάται πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο και πρέπει να διευρύνουμε τις αντιστάσεις. Αυτό πρέπει να γίνει κορυφαία προτεραιότητα και της στρατηγικής της αριστεράς, με δυνατότητα εφαρμογής άμεση, όπως και το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αντίστασης. Σε αυτή την κατεύθυνση η «μυσταγωγία» στο Κατράκειο την Παρασκευή, ανέδειξε μια ελπίδα και μια καινούρια αισιοδοξία. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με στόχο και την επιδίωξη για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την εκλογική νίκη, η ομιλία του Δημήτρη Τζανακόπουλου που συνοπτικά παρουσίασε το βασικό πυρήνα της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταλήξει στην πρόταση για το κείμενο της πολιτικής απόφασης και του Γιώργου Σταθάκη που έδωσε τον τόνο των προγραμματικών θέσεων που έχει πολύ μεγάλη σημασία, μαζί με όλο το άλλο οπλοστάσιο να το κάνουμε όχι μόνο αφήγηση αλλά και διεκδίκηση. Για να νικήσουμε πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και πρέπει καινούριες βάσιμες και αξιόπιστες προσδοκίες να γεννηθούν στο κοινωνικό σώμα, προσδοκίες που θα ξεπερνούν τις προηγούμενες καλές και κακές στιγμές μας και θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια νέα συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με πλατιά κοινωνικά στρώματα.

Να είμαστε από σήμερα παρούσες και παρόντες στους στόχους και τη μάχη, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε προετοιμασμένοι και για μαραθώνιο. Ναι στη Συνδιάσκεψη, να γίνει και διεκδικητική και να το κερδίσουμε αυτό ως μια ακόμη απόδειξη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι εσωστρεφείς. Και η Προγραμματική Συνδιάσκεψη από πολλούς θεωρήθηκε ως εγχείρημα εσωστρεφές όπως και η μελέτη και σύνταξη του Απολογισμού όπως και το κείμενο για τη Διακήρυξης, όπως και πολλά άλλα και αποδόθηκαν στα «γκρουπούσκουλα του 3% στην αρχή».

Ο ρόλος του κόμματος είναι: ένωση ελεύθερων προσώπων που συμφωνούν σε ένα πλαίσιο ιδεολογικό και πολιτικό έστω γενικό για να επεξεργάζονται πολιτικές προτάσεις μαζί με την κοινωνία και να της τις προτείνουν για να αλλάξει ο κόσμος. Θέλουμε σύγχρονο κόμμα, πράγματι πρέπει να συζητήσουμε με την παραδοχή ότι το κόμμα το συμμετοχικό που αποφασίζει και ευθύνεται για τις αποφάσεις του συλλογικά είναι όρος και εκ των ων ουκ άνευ και σε αυτή την κατεύθυνση να τελειώνουμε με ψεύτικα διλήμματα «ποιοι είναι με τη διεύρυνση και ποιοι δεν είναι».

Κ. Ζαχαριάδης: Η αναντιστοιχία μεταξύ πραγματικότητας και επικοινωνίας  σύντομα θα καταρρεύσει

Η κυβέρνηση παρουσιάζεται ότι πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία  ενώ η χώρα βουλιάζει. Η αναντιστοιχία μεταξύ πραγματικότητας και επικοινωνίας  σύντομα θα καταρρεύσει. Εμείς με αυτοπεποίθηση,  ρεαλισμό, αισιοδοξία, πρόγραμμα και συμμαχίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Η Ελλάδα ενώ ο κόσμος αλλάζει έχει μια κολλημένη και εμμονική κυβέρνηση. Υπάρχουν  δυσκολίες έξω από εμάς και δύσκολα μπορούν να αλλάξουν την επόμενη περίοδο. Χρειάζεται εξωστρέφεια, πιο τεκμηριωμένο λόγο, πιο αναβαθμισμένο πολικό λόγο και κάθε μέρα να την αντιμετωπίζουμε ως προεκλογική. Χρειάζεται επιτάχυνση, οργανωτική και πολιτική δουλειά. 

Οι αυτό διοικητικές εκλογές θα κριθούν πολιτικά και προγραμματικά, θα κριθούν από την ωριμότητα μας. Να δούμε κατάματα τη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα, έχοντας βγάλει διδάγματα από το 2014 και το 2019. Αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία με ένα ευρύ φάσμα αυτό διοικητικών που δεν έχουν πολιτική στέγη.

Η νέα εποχή έχει μεγάλες προκλήσεις. Αλλάζει η παγκόσμια οικονομία, το  εργασιακό, η κλιματική κρίση αναδεικνύεται ως η πιο σημαντική και ταξική πρόκληση τον 21ο αιώνα. Η Ν.Δ. δεν μπορεί αν ακολουθήσει αυτές τις αλλαγές καθώς προσαρμόζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα  συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων.

Έχουμε 25% αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στην διετία, ενώ ο Χατζηδάκης έλεγε ότι θα μειωθούν.  Τι θα γίνει αν γίνουν τα ίδια σε ασφαλιστικό και εργασιακό.

Πρέπει να  αποτυπώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και θέλει να κυβερνήσει ξανά. Είναι  το μεγαλύτερο προοδευτικό κόμμα της Ευρώπης και φέρει  μεγάλη ευθύνη. Κανείς μόνος δε μπορεί, μόνο με συντονισμό αριστεράς, σοσιαλδημοκρατίας και οικολογίας μπορεί να αλλάξει η πολιτική ισοροπία.  Η νίκη Μπάιντεν, οι εξελίξεις στην Ιβηρική είναι πολιτικό οξυγόνο. Κρίσιμες οι εξελίξεις στη Γερμανία, αν εκλεγεί στη Γερμανία ο Λάσετ τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Να μη χαρίσουμε το προοδευτικό κέντρο στον κ. Μητσοτάκη»

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την αρχή της αναγκαίας ανατροπής, υπογράμμισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σημείωσε ότι με τη χθεσινή ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τον κοινό στόχο, τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα είναι πώς, είπε, τονίζοντας: «Το πρώτο είναι ο πλούτος των προγραμματικών θέσεων μπορέσει να γίνει και κτήμα της κοινωνίας. Δεύτερο, πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να σπάσουμε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το οποίο καλά κραττεί». Πρόσθεσε ότι πρέπει «να χτίσουμε στην αξιοπιστία μας και αυτό να το επιβεβαιώνουμε στις πολιτικές μας». Πρόσθεσε ότι απαιτείται σοβαρή, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, αγωνιστική αντιπολίτευση και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είπε ότι γίνεται σκληρή δουλειά και υποστήριξε ότι χρειάζεται επιμονή στη διεύρυνση, οργανωτική ανασυγκρότηση και μετασχηματισμός. Σημείωσε ότι πρέπει να εστιαστούν οι κοινωνικές συμμαχίες παντού, στην εργασία, στην Αυτοδιοίκηση. Για τις πολιτικές συμμαχίες επισήμανε ότι πιστεύει την απλή αναλογική και «πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία εφόσον είμαστε πρώτοι». Είπε ότι χρειάζεται εξωστρέφεια κι όχι εσωστρέφεια, χρειάζεται να ασχολούμαστε με τον αντίπαλο, να φτιάξουμε όλοι μαζί το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς και να απευθυνθούμε σε όλον τον κόσμο, «να μη χαρίσουμε το προοδευτικό κέντρο στον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε.

Χ. Καφαντάρη: Οι θέσεις μας πρέπει να εκλαϊκευτούν, να γίνουν κατανοητές

Από τη πλευρά της Χαρά Καφαντάρη τόνισε οπως η συζήτηση πρέπει να γίνει κυρίως με την κοινωνία, να είναι συγκεκριμένη και να απαντάει στις ανάγκες της. Μία κοινωνία που πλήττεται από το καθεστώς Μητσοτάκη, στην πανδημία, στον χώρο των μικρομεσαίων, στην οικονομια, στους νέους, στα δικαιώματα. Η δήλωση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα για νίκη έστω και με μία ψήφο δημιουργεί ελπίδες. Εμείς πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι. Η Αριστερά πάντα αναλμβάνει τα δύσκολα. Πρέπει να αντιστοιχήσουμε την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ με την οργανωτική. Να απευθυνθούμε σε κάθε προοδευτικό πολίτη για να κερδίσουμε. Η δυναμική του καθεστώτος Μητσοτάκη αλλάζει συνειδήσεις στην κοινωνία, για αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε συμμαχίες στους κοινωνικούς χώρους.

Οι θέσεις μας πρέπει να εκλαϊκευτούν, να γίνουν κατανοητές. Μιλάμε για πράσινη μετάβαση. Με ποιους όμως; Μιλάμε με τις δυνάμεις της κοινωνίας και όχι με τις δυνάμεις της αγοράς. Να μιλήσουμε για την ενεργειακή φτωχεια. Τί σημαίνει κλιματική αλλαγή. Να αναλύσουμε την ταξικότητα που υπάρχει. Η συμμετοχή μας στα κινήματα είναι σημαντική, μπορούμε αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε ένα κίνημα κατά της ακρίβειας. Στόχος μας πρέπει να είναι η δημοκρατική πράσινη πορεία, η δημιουργία αντιστάσεων στο εργασιακό κομμάτι και να επαναφέρουμε τον πολίτη στο προσκήνιο.

Χ. Μαμουλάκης: Ο πράσιμος μετασχηματισμός της οικονομίας προϋποθέτει την δημιουργία νέας γλώσσας για το περιβάλλον και την πολιτική

Στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης ο οποίος και τοποθετήθηκε στο θεματικό τραπέζι της Οικονομίας.

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στις σημαίνουσες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές του καιρού μας, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο μέλλον της ελληνική οικονομίας, αλλά και στην προσπάθεια ο παραπάνω μετασχηματισμός να μην συμβάλει στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Έκανε εκτενή αναφορά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στο εάν η προσωρινή χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα γι​α την τροποποίηση του συμφώνου σταθερότητας ή εάν το 2023 θα είναι χρονιά επιστροφής στην πανευρωπαϊκή λιτότητα. Επικεντρώθηκε τέλος σε σημεία των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, όπως είναι: Η ολική επαναφορά του κράτους, αναγκαιότητα που επήλθε με την πανδημία και που πρέπει να βάλει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της ελληνικής οικονομίας, στα στοιχεία που οδήγησαν στην πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις προοπτικές και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κυκλική οικονομία.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης ανάφερε: «Εν κατακλείδι, το εγχείρημα πράσινου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει και την δημιουργία μια νέας γλώσσας από μέρους μας. Μια γλώσσας που θα μας επιτρέψει να μιλάμε για το περιβάλλον και μιας νέας γλώσσας για την πολιτική.».

Κ. Μάρκου: Στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα στην οικονομία, στη κοινωνία, στον πολιτισμό, στην εργασία και στην επιστήμη η θέση της Αριστεράς είναι «πόλεμος θέσεων»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας Κώστας Β Μάρκου συμμετείχε στις 3ήμερες διαδικασίες της Πανελλαδικής Διάσκεψης του κόμματος. Παρενέβη,  με τοποθέτηση στη φάση της ολομέλειας, διατυπώνοντας την άποψη ότι το δίλημμα αριστερή ή κεντρώα στροφή είναι ψεύτικο. Η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων, όπως προκύπτει από τη Συνδιάσκεψη αναδεικνύουν την πραγματική θέση του κόμματος που είναι και ριζοσπαστική και δημοκρατική.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα στην οικονομία, στη κοινωνία, στον πολιτισμό, στην εργασία και στην επιστήμη η θέση της Αριστεράς είναι «πόλεμος θέσεων», όπως τον είχαν περιγράψει οι Ιταλοί πρωτοπόροι της Ανανεωτικής Αριστεράς Τολιάτι και Μπερλιγκουέρ.

Διατύπωσε την πεποίθηση ότι  σε βασικούς πυλώνες της πολιτικής ζωής όπως η αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παρέμβει πιο ενεργά και ταυτόχρονα να διατυπώσει πρόγραμμα δημοκρατίας και αποτελεσματικότητας στους θεσμούς του κράτους και τη Δικαιοσύνη.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η νεολαία τη σημερινή εποχή δεν προσβλέπει στην ένταξη της στην πολιτική με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά κινείται με ποικιλία επιλογών σε κινηματικούς χώρους όπως η οικολογία, τα δικαιώματα και η ποιότητα ζωής.

Γ. Μπουρνούς: Πρόγραμμα, πολιτικές πρωτοβουλίες, επικοινωνία στρατηγική

ο Γιάννης Μπουρνούς σημείωσε: «Απουσιάζει εκκωφαντικά η συζήτηση με τίτλο Ελλάδα Ευρώπη και ο Κόσμος. Δεν συζητάμε για την  εξωτερική πολιτική και γεωπολιτικές εξελίξεις την ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν ραγδάια. Γιατί;

Το κείμενο για το προσφυγικό δεν εστιάζει όσο πρέπει στον επαίσχυντο ρόλο της ΕΕ που μεγεθύνει και μονιμοποιεί τον τρόπο διαχείρισης.  Δεν ασχολείται καθόλου με τις επιδράσεις 6 χρόνων προσφυγικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν οδηγήσει σε ιδεολογική και πολιτισμική ηγεμονία της ακροδεξιάς.

Γιατί δεν συζητήσαμε την αυτοδιοίκηση αν και κάνουμε πολύ καλή ανάλυση στο πρόγραμμα μας; Το 2023 είναι πάρα πολύ κοντά και εμείς ακόμη ως κόμμα που διεκδικεί να ξανακυβερνήσει τον τόπο δεν έχουμε εκκινήσει συντεταγμένα διαδικασίες για συγκρότηση αυτόοδιοικητικών σχημάτων νίκης.

Θα καταφέρουμε να ξαναφέρουμε στο πλάι μας κόσμο του δημοκρατικού κέντρου και από την τεράστια δεξαμενή της αποχής; Θα παράξουμε κυβερνητικό πρόγραμμα πολιτικές πρωτοβουλίες και επικοινωνία στρατηγική που θα ενοποιεί πολίτες ακόμα και με συγκρουόμενα πολιτικά χαρακτηριστικά;

Να απαντήσουμε θετικά στην δύσκολη και μεγάλη πρόκληση. Να έχουμε στο νου μας τα κόμματα ανοιχτά μέτωπα της κυβερνώσας αριστεράς στην Λ. Αμερική που το πέτυχαν, κυβέρνησαν, ηττήθηκαν και όταν ηττήθηκαν το ξαναπέτυχαν.

Πρόγραμμα, πολιτικές πρωτοβουλίες, επικοινωνία στρατηγική.  Δεν χρειάζεται κανένας φόβος και αναστολή στο άνοιγμα συζητώντας με κόσμο που δεν είναι στις τάξεις μας, από το πολιτικό κέντρο και νέους ανθρώπους που είναι απογοητευμένοι και νευραλγικό κομμάτι της κρίσης αντιπροσώπευσης».

Θ. Μωραΐτης: «Πρέπει να έχουμε στραμμένα τα μάτια μας στην κοινωνία»

«Διεύρυνση, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμός. Είναι κυρίαρχο όσο ποτέ», τόνισε ο Θάνος Μωραΐτης. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη δουλεύουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να έχουμε στραμμένα τα μάτια μας στην κοινωνία, θέλουμε να είμαστε ένα ζωντανό κύτταρο ως κόμμα, να παράγουμε λύσεις και θέσεις, ώστε να μπορούμε μαζί της να αλλάξουμε πράγματα». Πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι η νίκη στις εκλογές, η προοδευτική διακυβέρνηση πλατιά πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα είναι το όχημα με πρωτοπόρο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ώστε να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε το ιδεολογικό οπλοστάσιο θέσεων». «Το κρίσιμο για εμάς δεν είναι αν θα πάμε πιο αριστερά, στο κέντρο ή στο μεσαίο χώρο, το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα έχουμε τις λύσεις και τις προτάσεις για να απαντήσουμε στα αδιέξοδα που βιώνει σήμερα η κοινωνία», κατέληξε.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η διεύρυνση πρέπει να συνεχιστεί στους κοινωνικούς χώρους

Η διαδικασία μας σηματοδοτεί κάτι μεγάλο, αλλά και μέσα από ένα μεγάλο διάλογο παρουσιάζουμε τη συνεκτικότητα, που αναδεικνύει ότι έχουμε προτάσεις και δεσμεύσεις για να οδηγήσουμε σε προοδευτική κατεύθυνση τη χώρα. Βλέπουμε την ελληνική κοινωνία τώρα που ανοίγουν δραστηριότητες μετά την πανδημία, να πέφτει σε μία δυσμενή πραγματικότητα με τιμωρητικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό ότι κινητοποιηθήκαμε κατά του νόμου Χατζηδάκη, η μάχη συνεχίζεται για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Κρίσιμο ότι η μάχη που δώσαμε δεν ήταν μόνο μάχη χαρακωμάτων, έχουμε και προτάσεις που χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Έχουμε τέσσερα μεγάλα εφόδια για το μέλλον: Πρώτον, οι ιδέες μας είναι ξανά επίκαιρες απέναντι στον «θατσερισμό» που επιβάλει η κυβέρνηση. Δεύτερον, οι προγραμματικές μας θέσεις, που πάνω σε αυτές οικοδομείται η σχέση εμπιστοσύνης. Τρίτον, η κοινωνική συμμαχία με τον κόσμο της εργασίας, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους πρωτογενούς παραγωγής, τους αόρατους, τη νέα γενιά. Τέταρτον, το κόμμα μας, ένα μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό, αριστερό κόμμα, που θα είναι ο κορμός της προοδευτική συμμαχίας στη χώρα.

Η διεύρυνση πρέπει να συνεχιστεί στους κοινωνικούς χώρους με τους ανθρώπους που αναζητούν κοινωνική δικαιοσύνη. Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που αναζητά την προοδευτική προοπτική. Η προοδευτική προοπτική σημαίνει νίκη στις επόμενες εκλογές.

Ν. Παππάς: Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, μην ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει από θέσεις διακυβέρνησης

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του «Κάνουμε ποιοτικό άλμα, μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας  λειτουργία.

Το πολιτικό μας πρόταγμα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο. Ανασυγκρότηση,  διεύρυνση μετά σχηματισμός σε ένα κόμμα που θα γίνει κορμός της αριστερής προοδευτικής παράταξης.

Με ραγδαίο τρόπο ο Μητσοτάκης απογοητεύει μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού.

Δεν είναι αυτονόητος ο δρόμος στην επιτυχία.

Υπάρχουν Οργανωτικές προϋποθέσεις όπως ο περιορισμός της κινητικότητας λόγω κορωνοϊού αφού η αριστερά αναπνέει εκεί που παρεμβαίνουν οι μάζες. Υπάρχουν και εγγενείς αδυναμίες. Να εφαρμόσουμε τις ομόφωνες αποφάσεις, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, να αξιοποιήσουμε κάθε ικμάδα διαθεσιμότητας και όρεξης για δουλειά όλων των μελών.

Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε στην περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περιφερειακά συνέδρια που κάναμε είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Να δυναμώσουν ποιοτικά οι οργανώσεις, να υλοποιήσουμε την προοδευτική συμμαχία, παντού: αυτοδιοίκηση, συνδικάτα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη νεολαία. Να αξιοποιήσουμε το ψηφιακό άλμα που κάναμε με τις καινούριες νομαρχιακές

Το ερώτημα είναι τι κόμμα έχει ανάγκη η κοινωνία να φτιάξουμε όχι τι κόμμα θέλουμε εμείς. Να απαντήσουμε στην κοινωνική ανάγκη για μεγάλη προοδευτική παράταξη για πρόγραμμα ενάντια στις ανισότητες, στην κλιματική κρίση και την κρίση δημοκρατίας

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, μην ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει από θέσεις διακυβέρνησης.

Να αξιοποιήσουμε επεξεργασίες όπως η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική εθνικό σχέδιο μεταφορών και υποδομών, εθνική ω ψηφιακή πολιτική

Πρέπει να βάλουμε σοβαρό συμπαγή πολιτική στόχο. Πρωτιά στις εκλογές και συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Βήμα για κόμμα ανοιχτό και όχι φοβικό, που λειτουργεί για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι του εαυτού του».

Π. Πέρκα: «Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία, στους μιρκοεμσαίους, στους εργαζόμενους στη νεολαία

«Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία, στους μιρκοεμσαίους, στους εργαζόμενους στη νεολαία. Γιατί δεν εισπράττουμε δημοσκοπικά τη φθορά της ΝΔ; Λείπει η δημογραφική προσέγγιση από τις αναλύσεις μας. Μεγάλο κομμάτι της νεολαίας επιλέγει την αποχή. Χρειάζεται καθαρός λόγος και πολιτική για να προσεγγίσουμε τη νεολαία», τόνισε η Πέτη Πέρκα.

«Παράδειγμα μη καθαρού λόγου η στάση μας στην πράσινη μετάβαση. Συνομολογουμε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και η κατάσταση είναι κατεπείγουσα. Εγκαίρως η Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστήριξαν το 65% μείωσης των ρύπων έως το 2050. Το ζήτημα αν θα συνεχίσουμε με τους λιγνίτες είναι συζήτηση που θα έπρεπε να είχε κλείσει. Όταν όλος ο πλανήτης μιλά για την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση ως τηγ μεγαλύτερη πρόκληση; Και με τις εξορύξεις και την πράσινη μετάβαση; Και την γκρέτα κει τον Λιγνίτη; Εκλέγομαι στην Φλώρινα και δεν χαιδεψα αυτιά, απαράδεκτο να πολθτευομαστε με κριτήριο ένα πρόσκαιρη πολιτικό όφελος. Να μιλήσουμε για απανθρακοποίηση και όχι απολιγνιτοποίηση.

Να στηρίξουμε πρωτοβουλίες για καινοτόμες μορφές ΑΠΕ και αποθήκευση, αλλά τι θα γίνει με τις ανεμογεννήτριες; Αν δεχόμαστε τους στόχους της πράσινης μετάβασης είμαστε με τις ΑΠΕ με όρους κλπ. Οι ΑΠΕ πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα με περιορισμούς και όρους, όχι σε περιοχές Νατουρα, να επαναφυτεύονται δέντρα κλπ. Να δείτε στην Δυτική Μακεδονία χωριά που έσβησαν με τους λιγνίτες τόσα χρόνια για να έχουν τα νησιά τουρισμό και ρεύμα, χρειάζεται ισοτιμία και δικαιοσύνη».

Π. Πολάκης: Πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί

Εκτός από τη δύναμη της ηθικής υπάρχει και η ηθική της δύναμης που προκύπτει από τις ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις που βρίσκουν απήχηση στον λαό, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε ότι όταν έχεις να κάνεις με απατεώνες δεν μπορείς να τους ραντίζεις. Έκανε ανάλυση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Υπάρχει ένα δίλημμα όσον αφορά την αντιπολιτευτική μας τακτική, επειδή μας γύρισε την πλάτη ένα κομμάτι των μικρομεσαίων, της μεσαίας τάξης, υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μία μετριοπαθή τακτική, να προβάλλουμε το ηθικό πλεονέκτημα, να μην τρομάξουμε τους μετριοπαθείς και θα έλθει η εξουσία σαν ώριμο φρούτο. Εννοείται ότι δεν συμφωνώ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση όταν θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα με καθαρές θέσεις -όπως 800 ευρώ κατώτατος μισθός και 35ωρο-, όταν εκπέμψει ένα σχέδιο που θα συνεγείρει τους 500 χιλιάδες που ψήφισαν το 2015 αλλά που δεν ήλθαν να ψηφίσουν το 2019. Τότε θα δημιουργήσουμε κλίμα επανόδου στην κυβέρνηση. Και τότε θα έλθουν μαζί μας και οι κεντρώοι που πάνε πάντα με τον νικητή. Σημείωσε ακόμη ότι επειδή το κράτος έχει οικοδομηθεί με διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων δεν μπορεί να υπηρετήσει το αριστερό πολιτικό σχέδιο που θα χτυπήσει τη διαπλοκή. Πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί και να περάσουν εξουσίες στους δήμους και τις Περιφέρειες. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη Δικαιοσύνη (και με πρόσληψη δικηγόρων για ταχεία εκπαίδευση δικαστών) καθώς η οποιαδήποτε υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να καθυστερεί.

Γ. Ραγκούσης: Εφαρμόζεται οικονομικό σχέδιο από την ελίτ της χώρας

Δεν έχουμε μόνο μια μάχη επί των αντικειμενική συνθηκών και της επιδείνωσης της ζωής των πολιτών, αλλά πρέπει να κερδίσουμε και μια μάχη επό των συμβόλων. Έχουμε μια διπλή κρίσιμη μάχη μπροστά μας. Όχι μόνο να νικήσουμε έστω και με μια ψήφο αλλά και  να κερδίσουμε την κρίσιμη μάχη για τον χαρακτήρα των εκλογών με απλή αναλογική. Άλλαξαν πλήρως τα δεδομένα στην χώρα από το ´19. Καθοριστικός ρόλος της πανδημίας. Έφερε περιθωριοποίηση του ρόλου των πολιτικών υποκειμένων μέσα στην καραντίνα.

Υπήρξαν δύο μεγάλες μεταβολές για το οπλοστάσιο όλων  των κυβερνήσεων:  Άρση συμφώνου σταθερότητας και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να συνεχίσει αυτή τη μάχη επί των συμβόλων απέναντι μας, το λεγόμενο αντί Σύριζα μέτωπο. Πρέπει να εξουδετερώσουμε μέσα από πράξεις ουσιαστικής επανατοποθέτησης για συγκεκριμένα θέματα τα σύμβολα με τα οποία μας έχουν ταυτίσει στην κοινωνία για να χτίσουν την ιδεολογική τους κυριαρχία

Εφαρμόζεται οικονομικό σχέδιο από την ελίτ της χώρας. Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος μετά- πρωθυπουργός, ένα ομόλογο στο οποίο έχουν επενδύσει τα  μεγάλα κρατικοδίαιτα παρασιτικά συμφέροντα της χώρας.  Να αναδείξουμε την κρισιμότητα της νίκης στις εκλογές με απλή αναλογική. Μια κρίσιμη μάχη που έχει να δώσει ο Μητσοτάκης είναι η απαξίωση της απλής αναλογικής για να χτίσει την στρατηγική του, που είναι αυτή  των δεύτερων εκλογών. Στόχος μας όχι μόνο η νίκη με μια ψήφο και να πείσουμε το εκλογικό σώμα για την κρισιμότητα των εκλογών καθώς και ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Το πιο ισχυρό μας όπλο είναι το πρόγραμμα.

Ν. Σαντορινιός: Να απαλλαγεί η χώρα από τις πολιτικές της δεξιάς

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε χαρακτηριστικά «Δύο χρόνια εξαπάτησης του ελληνικού λαού η συμπλήρωση δύο ετών από την νίκη της ΝΔ. Η ΝΔ θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια υγεία. Κυρίαρχος η επικοινωνία και τα ντιλ σε περιβάλλον, ναυτιλία και υγεία».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε: «Οι πολίτες αγανακτούν και αντιλαμβάνομαι τα αδιέξοδα της πολιτικής της Ν.Δ. αν και μουδιασμένοι. Οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι αισθάνονται εξαπατημένοι.

Εμείς πού είμαστε; Οι πολίτες αγωνιούν να ακούσουν μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση, ένα σήμα ότι είμαστε εδώ. Πιστεύουμε και διεκδικούμε την προοδευτική αλλαγή. Έχουμε δικαίωμα να εγκλωβιστούμε σε άγονες αντιπαραθέσεις χωρίς σε επαφή με την κοινωνία.

Να ηγηθούμε του προοδευτικό χώρου να καλέσουμε σε όσους πιστεύουν στην προοδευτική προοπτική της χώρας. Συμπόρευση χωρίς αποκλεισμούς ευρεία διεύρυνση νέες μεγάλες δυναμικές οργανώσεις, γείωση με την κοινωνία. Να συζητήσουμε με την κοινωνία το πρόγραμμα. Ένα κόμμα στραμμένο στον αντίπαλο και όχι στο εσωτερικό του. Κόμμα των μελών που ελπίζουν σε αυτό, σύγχρονο, ανοιχτό. Σε κάθε γειτονιά να οργανώσουμε τους πολίτες στο κόμμα μας. Προοδευτική Συμμαχία παντού Γειτονιές, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση.

Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις από όλους μας. Είμαστε υποχρεωμένοι σε κοινή δράση, παρεμβάσεις να υλοποιήσουμε τον μοναδικό στόχο: Να απαλλαγεί η χώρα από τις πολιτικές της δεξιάς. Από αύριο, στοχευμένα με το πρόγραμμα μας, σε όλους τους χώρους εργασίας, νεολαία, αγρότες μικρομεσαίους, καλούμε στην προοδευτική συσπείρωση για την ανατροπή. Ο στόχος είναι ο Σύριζα ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές».

Π. Σκουρλέτης: Να απαντήσουμε με συστηματικό τρόπο

Ο Πάνος Σκουρλέτης στη τοποθέτηση του ανέφερε: Από τις εκλογές του 2019 και μετά  πορευτήκαμε με ομόφωνες σχεδόν αποφάσεις και αυτό  δεν ήταν τυχαίο. Πέρα από διαφορετικές οπτικές και ιεραρχήσεις, όταν συζητάμε συνθέτουμε. Το μεγάλο συμπέρασμα για τον χώρο μας είναι η ικανότητα της δημοκρατικής σύνθεσης.

Οι αποφάσεις πρέπει να είναι εργαλεία που καθορίζουν την πολιτική μας, όχι ντοκουμέντα που μπαίνουν  στην βιβλιοθήκη. Η συζήτηση σήμερα μας οπλίζει,  δημιουργεί προϋποθέσεις για ριζοσπαστική αντιπολίτευση. Το δικό μας συμβόλαιο απέναντι στον κόσμο. Πρέπει να είναι οι όροι μας απέναντι την ολέθρια κυβερνητική πολιτική.

Πως αυτή η συζήτηση θεμελιώνει από τις κατά καιρούς θέσεις σε τρέχοντα ζητήματα; Υπήρξαν στιγμές διαφωνίας σε εμβληματικά ζητήματα σε τέτοιο βαθμό που που πολλές φορές έρχονται να σκεπάσουν τις προγραμματικής μας κατευθύνσεις. Αυτό ξεπερνιέται με συλλογική δημοκρατική λειτουργία.

Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες: Το συνέδριο που οφείλουμε σε χιλιάδες νεά και παλιά μέλη που θα διαλύσει υποκειμενικές ερμηνείες για το πως προχωρήσαμε, αν υπάρχουν υβριδικά όργανα, παλιοί και νέοι κλπ. Να γίνει το κόμμα και το πρόγραμμα θελκτικό στους νέους ανθρώπους που στην καλύτερη περίπτωση έρχονται να μας ψηφίζουν ή δεν πάνε κάν να ψηφίσουν.

Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή απήχηση του κόμματος μας. Όχι μόνο δημοσκοπικά. Να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με συστηματικό τρόπο πηγαίνοντας με ενωτικό συνέδριο στο 21 αν το επιτρέψουν οι αντικειμενικές συνθήκες.

Με απλή αναλογική η  επίκληση συμμαχιών  δεν είναι γενική και αόριστη αναφορά. Πρέπει να ονοματίζονται, να αναδεικνύονται προγραμματικής προϋποθέσεις ώστε να γίνονται αξιόπιστες. Έτσι ωριμάζουν οι προϋποθέσεις για δυναμική στην κοινωνία. Οφείλουμε να κάνουμε τέτοια δουλειά, έτσι ανοίγουμε νέους δρόμους να είμαστε πιο πειστικοί για να είμαστε πρώτοι έστω και με μια ψήφο. Η δουλειά μας πρέπει να αναδείξει  τα χαρακτηριστικά που μας καθιστούν εναλλακτική και ανταγωνιστικό  δύναμη απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό που εμπεδώνει την πολιτική και ιδεολογική του ηγεμονία. Είμαστε δύναμη κοινωνικού μετασχηματισμού, όχι συναινετικού δικομματισμού.

Χρ. Σπίρτζης: Πρέπει να εμπνεύσουμε οραματικά και πολιτικά την κοινωνία

Επιβεβαιώνεται και σήμερα ότι ο πλούτος μας είναι οι ιδέες, η πίστη μας στις αρχές και τις αξίες μας, απομένει να βρούμε ξανά τη δύναμη μας, τους ανθρώπους που μας στήριξαν, αυτούς που βρίσκονται σε αβεβαιότητα από την κρίση, τους νέους που οδηγούνται ξανά στο περιθώριο και τον προοδευτικό κόσμο που αναζητά τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον προστατέψει από το σχέδιο της ΝΔ. Σε λίγη ώρα θα ψηφίσουμε όλοι μαζί ένα προγραμματικό πλαίσιο επαρκές συνθετικό, προωθητικό, που αποδεικνύει τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, μεταξύ του κοινωνικού κράτους και της βαρβαρότητας των αγορών, μεταξύ των υγιών παραγωγικών δυνάμεων και μεταπρατών, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Είναι ώρα αυτόν τον πλούτο μας να τόν εξειδικεύουμε μέσα στην κοινωνία μαζί με την κοινωνία των πολιτών, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Πρέπει να εμπνεύσουμε οραματικά και πολιτικά την κοινωνία και για να το κάνουμε πρέπει να εμπνευστούμε πρώτα εμείς από αυτήν, οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις μεγάλες οργανωτικές μας αδυναμίες, για να αλλάξουμε την κοινωνία δεν αρκεί η αέναη ζύμωση μεταξύ μας, αλλά πρέπει να την ακούσουμε, να μιλήσουμε για τα θέματα που την αφορούν και ταυτόχρονα να σπάσουμε κοινωνικά ταμπού, δογματισμούς και αγκυλώσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στην κοινωνία. Δεν αλλάζουμε την κοινωνία χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον συνδικαλισμό, τα επιμελητήρια ,τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες τους νέους, χωρίς να φτιάξουμε κλίμα προοδευτικής συνεργασίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε δώρο τους δήμους, τις περιφέρειες, τους φορείς, μένοντας κλειστοί και φοβικοί. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να την αλλάξουμε χωρίς να μένουμε πιστοί στις αξίες μας.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα μέσα από διαρκή διαδικασία διαλόγου και εξειδίκευσης  θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που κλονίστηκε στις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν, να μας εμπιστευτούν ξανά ως τη μόνη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που υπάρχει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις τράπεζες, το εργασιακό πλαίσιο, για το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο ως φορείς πλιάτσικου της δημόσιας περιουσίας, για την πράσινη μετάβαση ταυτόχρονα με την οικοδόμηση παραγωγικής δομής.  Δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη πρόταση για τη δημοκρατία βλέποντας τα σώματα ασφαλείας ως μαύρο κουτί, βλέποντας αυτά που κάνει η ΝΔ χωρίς να έχουμε προοδευτική πρόταση για τη λειτουργία, τον κοινωνικό έλεγχο την αντιμετώπιση του αστυνομικού, λιμενικού, πυροσβέστη ως πολίτη και εργαζομένου. Δεν μπορούμε να μην κλονίσουμε τον ψευτοπατριωτισμό της δεξιάς αν δεν έχουμε ξεκάθαρη πρόταση για τα εθνικά μας θέματα.

Για όλα αυτά χρειαζόμαστε σεβασμό μεταξύ μας, δημοκρατικές διαδικασίες, ενιαίους κανόνες, διακριτούς ρόλους και νέα οργανωτική δομή, χρειαζόμαστε τη δόμηση του βασικού στοιχείου τη αριστεράς της προοδευτικής παράταξης, δηλαδή της συντροφικότητας που λείπει πολλές φορές, της διάθεση σύνθεσης και του σεβασμού στις αποφάσεις, που σήμερα υπάρχει, και της όρεξης για δουλειά για να ανατρέψουμε τη δεξιά.

Ο. Τελιγιορίδου: Να προσδιορίσουμε τους στόχους μας σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό

Παράλληλα, η Ολυμπία Τελιγιορίδου σημείωσε: «Η πανδημία έχει βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στο σύνολο σχεδόν της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και στη χώρα μας. Επηρέασε σημαντικά σημεία της αγροδιατροφής (μεταποίηση, διανομή, εστίαση) όμως δεν επηρέασε την πρωτογενή παραγωγή καθώς αποδείχθηκε  ότι η αγροτική παραγωγή και ζήτηση τροφίμων είναι ανελαστικές διότι πολύ απλά η τροφή είναι πάντα στην κορυφή της πυραμίδας των ανθρώπινων αναγκών. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ  να συντονιστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα από τη μια και να χαράξουμε την πολιτική μας για το μέλλον από την άλλη. Να προσδιορίσουμε τους στόχους μας σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που πρέπει να αποτελέσει  εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη, την αξιοποίηση φυσικών πόρων, την προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα,  τον σεβασμό στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, την  δικαιοσύνη στην πράσινη μετάβαση, τον εκσυγχρονισμό μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ρευστότητας. Η ανάδειξη της ποιότητας, ταυτότητας και αυθεντικότητας των ελληνικών προϊόντων είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της πρωτογενούς μας παραγωγής και μπορεί η συμπερίληψη του αγροτικού τομέα στις οικονομικές μας προτάσεις να βοηθήσει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις να είναι βιώσιμες, ανταγωνιστικές και δύναμη ανάπτυξης συνολικά για την εθνική οικονομία».

Ευ. Τσακαλώτος: Το πρόγραμμα δεν είναι το τέλος

Η Συνδιάσκεψη είναι μια  σημαντική διαδικασία γιατί λειτουργούμε ως συλλογικός νους. Ούτε το Πολιτικό Συμβούλιο,  ούτε τα στελέχη, ούτε ο πρόεδρος είναι ο συλλογικός νους αλλά όλοι εμείς εδώ. Και αυτή την έννοια του κόμματος ως συλλογικό νου πρέπει να την κρατήσουμε.

Δεν είναι η συζήτηση εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια. Να  κρατήσουμε ότι οι αριστεροί είναι πιο δυναμικοί όταν έχουν συμμετάσχει σε συλλογικές  διαδικασίες, στην διαμόρφωση ενός κόμματος, αυτό είναι μια εμπειρία που τους δίνει τα όπλα να πάνε στους κοινωνικούς χώρους. Με αυτή την εμπειρία έχουν να συμβάλουν πολλά στην διαμόρφωση του προγράμματος και των θέσεων μας.

Η ΝΔ κάνει πολύ σημαντική ιδεολογική δουλειά.  Αναδιαμορφώνει τον αστικό χώρο και έχει ιδεολογικές αιχμές. Οι συζητήσεις εδώ και το κείμενο προγράμματος δίνει στα στελέχη τη δύναμη, την ασφάλεια, την αυτοπεποίθηση να κάνουν  ιδεολογική δουλειά από πάνω μέχρι κάτω

Το πρόγραμμα δεν είναι το τέλος.  Πρέπει να έχουμε πολιτική στρατηγική, για τις συμμαχίες,  πως θέλουμε να κυβερνήσουμε και με ποιούς. Χρειάζονται όμως και στοιχεία αυτοκριτικής. Να συζητήσουμε, ποια από όσα μας δέσμευαν λοόγω των μνημονίων δεν μας δεσμεύουν τώρα; Ποια θα είναι πάλι δύσκολα να εφαρμόσουμε και ποια αξίζει να παλέψουμε. Να υιοθετήσουμε ένα ριζοσπαστικό ρεαλισμό που είναι εντός και ενάντια του συστήματος. Να πείσουμε τον κόσμο όχι  μόνο ότι όσα  λέμε είναι καλά αλλά και ότι είναι εφαρμόσιμα.

Μην ξεχνάμε την κινηματική μας βάση.  Η πρόταση της Α’ Αθήνας για το δικαίωμα στην στέγαση έχει τεράστια σημασία για την τοπική δράση, μπορεί να γίνει ένα κίνημα σημαντικό για τη νεολαία και να μας συνδέει με τους ανθρώπους που έχουν φύγει από την πολιτική.

Μεγάλη σημασία οι παρεμβάσεις για την φεμινστική πολιτική.  Δεν ξεχνάμε την ψυχή μας. Το να είμαστε ενάντια στις επαναπροωθήσεις δεν είναι θέμα κόμματος του 3% κλπ.  Να παρέμβουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι η  όποια λύση είναι με ανθρωπιά και στην Ευρώπη. Καθώς πηγαίνουμε στο συνέδριο όπως είπε ο Αλέξης έχουμε πολλά υλικά. Πρόγραμμα, διεργασίες για την εργασία, την υγεία, την οικονομία, τους μικρομεσαίους, το ταμείο ανάκαμψης. Μαζί με την πολιτική απόφαση που θα πάρουμε μπορούμε να μας ενισχύσουν  για τους αγώνες που έρχονται.

Καθώς πηγαίνουμε στο συνέδριο να φροντίσουμε όχι μόνο να έχουμε εκλογικό πρόγραμμα αλλά κι ένα αφήγημα. Να μπορεί ο κόσμος που θέλουμε να απευθυνθούμε τι σημαίνει το αφήγημα  μας για την ζωή τους, για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, πως θα πείσουμε με το αφήγημα μας ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα με νέες ιδέες, που αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις και που θα πάει η κοινωνία. Για να εμπνεύσουμε την κοινωνία, πρώτα πρέπει να εμπνεύσουμε τον εαυτό μας.

Ν. Φίλης: Να είμαστε ένα κόμμα με δημοκρατικές λειτουργίες, κόμμα των μελών του

Ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε: «Είναι Επείγον αίτημα να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ όμως πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτή η κυβέρνηση. δεν είναι συνήθης κυβέρνηση που το αποτύπωμα της κρατάει όσο θητεία της. Προσπαθεί να τον επανασυστήσει τον αστισμό σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Στόχος της ευρωπαϊκής δεξιάς είναι να συγκροτήσει γύρω της συμφέροντα, να διαμορφώσει προσδοκίες και μια νέο συντηρητική ηγεμονία. Δεν είναι υπόθεση πέντε οικογενειών και αρπαχτής. Είναι βαθύτερο το ζήτημα και μια δύναμη της αριστεράς πρέπει να το συλλάβει και να το χτυπήσει βαθύτερα.

Αν και η κυβέρνηση καταγράφει μια φθορά, Γιατί δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;  Μπροστά μας έχουμε τον κίνδυνο του συστήματος να έχουμε ενάμιση κόμμα. Ένα κόμμα αιώνια κυβερνητικό και ένα μεγάλο κόμμα  αιώνια αντιπολιτευτικό. Αυτός είναι ο στόχος της δεξιάς. Δεν είναι ώριμο φρούτο που θα σαπίσει και θα γίνουμε κυβέρνηση.  Να γίνει σαφές ότι δεν είμαστε οι δυο πόλοι του συναινετικού δικομματισμού.

Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία  αναστοχασμός τόσο της κυβέρνησης μας όσο και της περιόδου μετά το 2019 και  μετά. Δεν υπάρχει τόλμη. Στον καθημερινό μας λόγο δεν απαντάμε στην αγωνία και την  κριτική χιλιάδων ανθρώπων  που έχουν απομακρυνθεί και ζητούν πειστικές εξηγήσεις. Η αυτοκριτική είναι  στοιχείο της ανασυγκρότηση της επιρροής μας όχι πολυτέλεια. Για να αντιμετωπίσουμε το σχέδιο τους πρέπει να πείσουμε αριστερούς και δημοκρατικού πολίτες που μας εμπιστεύτηκα κάποτε και απομακρύνθηκαν

Να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με τα μνημόνια. Τώρα που είμαστε αντιπολίτευση στη νέα διεθνή πραγματικότητα τι κρατάμε; Είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίζουμε για τη Φραπορτ, το Ελληνικό και τα Ραφάλ; Να ακολουθούμε μια ιστορία χωρίς αρχές και μετρό για τις ανεμογεννήτριες; Είναι δυνατόν να υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στην εργασία και το περιβάλλον; Ότι οι επενδύσεις είναι χωρίς κοινωνικές και περιβαλλοντικές προυποθέσεις; Αναστοχασμός και αυτοκριτική για να κερδίσουμε τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Υπάρχει θέμα φυσιογνωμίας. Να απαντήσουμε στον κόσμο, όχι να είμαστε  διδακτικοί από τα πάνω

Πρέπει να είμαστε ένα κόμμα με δημοκρατικές λειτουργίες, κόμμα των μελών του. Να μην δαιμονοποιούμε την εσωστρέφεια και να πλάθουμε την εξωστρέφεια με αγγελικό τρόπο».

Α. Φλαμπουράρης: Αναντικατάστατος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στην ακύρωση των δεξιών πολιτικών 

«Δύο χρόνια τώρα το κόμμα μας με τη συνολική παρουσία του εντός κι εκτός βουλής έχει δείξει τον αναντικατάστατο ρόλο του στην προσπάθεια καταπολέμησης και ακύρωσης αντιδραστικών και δεξιών, δεξιότατων πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ», σημείωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Είπε πως φάνηκε ότι μια συνεχής ενασχόληση, επικοινωνία και αγωνιστική διάθεση απέναντι στα τεκταινόμενα από τη ΝΔ είναι η μόνη δυνατότητα που έχει θετικά αποτελέσματα «και ως προς την προσπάθεια που σωστά έχουμε επιλέξει να διευρύνουμε, να ανασυγκροτήσουμε και να αντιστοιχήσουμε τα μέλη του κόμματος με την εκλογική μας δύναμη και, από την άλλη, να διαμορφώνουμε όρους και προϋποθέσεις ώστε αυτή πολιτική να μπορεί να γίνεται κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, αριστερών, δημοκρατών, προοδευτικών, που αντιστέκονται». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι απέναντι στο ιδεολογικό φορτίο που προβάλλει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει προγραμματικά και κινηματικά τη δική του λογική.

Θ. Φωτίου: Οι θέσεις μας για το κοινωνικό κράτος και την εργασία μεγάλο όπλο μας

«Σήμερα έχουμε ένα νέο πρόγραμμα ριζοσπαστικό αριστερό για την πρόνοια για όλους, για την κοινωνική πλειοψηφία και για τα μεσαία στρώματα», τόνισε η Θεανώ Φωτίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτόν τον τομέα. «Εμείς δεν θεωρούμε ότι η πρόνοια είναι για τη φτώχεια, όπως θεωρεί ο νεοφιλελευθερισμός του Μητσοτάκη. Εμείς λέμε ότι η πρόνοια είναι για τον καθένα μας», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας για το κοινωνικό κράτος και την εργασία μεγάλο όπλο μας». Ανέφερε ότι «η πρόνοια πηγάζει από το υπέροχο ρήμα ‘προνοώ', λέξη που εμείς τιμήσαμε κατά τη διακυβέρνηση μας και της δώσαμε νέο περιεχόμενο με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους, αλληλεγγύη σε όσους κινδυνεύουν από κοινωνικό ρατσισμό». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι από τα 3,5 δισ. στην πρόνοια τα 700 ήταν για τη φτώχεια και τα υπόλοιπα για τα μεσαία στρώματα και πως «με τις πολιτικές μας ρίξαμε τις ανισότητες και τη φτώχεια.

Αλ. Χαρίτσης: Το πρόγραμμα μας απαντάει  από προοδευτική σκοπιά στις προκλήσεις των καιρών μας

Η Συνδιάσκεψη συνιστά τεχνολογική  και πολιτική αναβάθμιση. Οι πολλαπλές κρίσεις θέτουν σε αμφισβήτηση τα νεοφιλελεύθερα  δόγματα. Επιστρέφει το κράτος, έχουμε χαλάρωση δημόσιο νικών περιορισμών, δημόσιο νομική επέκταση κλπ. Επιστρέφει δηλαδή η πολιτική και αποδεικνύεται ότι  μπορεί να κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ το κατανοεί από την αντιδραστική σκοπιά. Εργαλειοποιώντας την πανδημία, εφαρμόζει ένα  πρόγραμμα  επιθετικού νεοφιλελεύθερη αυταρχισμού και επιχειρεί να καταστήσει ηγεμονικές τις ιδέες της δεξιάς. Κατάργηση δικαιωμάτων δεκαετιών, αυταρχικές μεθοδεύσεις παντού, εργασία, εκπαίδευση, πολυφωνία των μίντια. Με λίγα λόγια,  προσπαθεί να ξεμπερδέψει με την αριστερά και τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα που έρχεται από πολύ μακριά. Πάντα αφορούσε και πετύχαινε σύνθεση και συμπόρευση δυνάμεων και ανθρώπων με διαφορετικές καταγωγές αλλά κοινές αξιακές αρχές, φτιάχνοντας ένα κοινό πολιτικό σχέδιο με αναφορά στην κοινωνία . Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ισχυρότερο κόμμα του αριστερού σοσιαλιστικού χώρου στην Ευρώπη. Για να κερδίσεις την κρίσιμη πολιτική μάχη βασική προϋπόθεση είναι νικήσεις τη μάχη των ιδεών. Αυτό έκαναν οι αντίπαλοι μας,, έτσι συγκρότησαν το αντισυριζα μέτωπο και πέτυχαν την παλλινόρθωση του 2019.

Το πρόγραμμα μας απαντάει  από προοδευτική σκοπιά στις προκλήσεις των καιρών μας. Χρειάζεται να αναλυθεί βαθιά το πρόγραμμα, να εξειδικευτεί και  να αναλυθεί σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Το κόμμα ξαναβρέθηκε σε μια κατάσταση δράσης

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε πως «Το κόμμα ξαναβρέθηκε σε μια κατάσταση δράσης, χωρίς να αγνοούμε ότι υπάρχουν προβλήματα συσπείρωσης και ενθουσιασμού που αποτελούν τη μεγάλη αποθήκη συναισθημάτων για να νικήσεις στις εκλογές. Χρειάζεται συλλογικός αναστοχασμός,  η ΝΔ είναι το κόμμα που έχει συσπειρώσει αρκετές μερίδες από τις εκάστοτε εξουσίες της Ελλάδας και προσπαθεί να υλοποιήσει πιστά τον νεοφιλελευθερισμό και τις κυρίαρχες τάσεις. Πρέπει να δοθεί το μέγιστο ενδιαφέρον στο κόμμα μας για να υπάρχει μια συλλογική διάσκεψη, απόφαση και δράση. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν η ΝΔ αυτή τη στιγμή που με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμα, τι σχέδια έχει, για να προλάβουμε να οργανωθούμε, να αναστοχαστούμε. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά αυτό το διάστημα. Χρειαζόμαστε κόμμα αριστερό, συμμετοχικό, που θα μπορεί να εντάσσει όλα τα μέλη, να διεκδικεί. Να είναι κόμμα για την κοινωνία και τις ανάγκες του, να υπάρχει εκπροσώπηση, ριζοσπαστισμός, όχι μέσα από τα μάτια του κράτους».

Οι τοποθετήσεις των στελεχών

Σ. Αλεξίου: Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα πρέπει να δημιουργεί πεδία σύγκρουσης

Είμαστε φάρος για οικολογικές και αριστερές δυνάμεις, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι κρίσιμο να χαρτογραφήσουμε τις συνθήκες στην μετά-πανδημία εποχή, κάτι που θα μας βάλει ξανά στην πρωτοπορία. Πρέπει να ανατρέψουμε τις τρομακτικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες είναι ένα υβρίδιο δεξιάς και ακροδεξιάς. Η διαδικασία και τα συμπεράσματα που θα βγουν είναι ο καθρέφτης του τι συμβαίνει στο εσωτερικό μας, που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα πρέπει να δημιουργεί πεδία σύγκρουσης. Να δημιουργήσουμε δίπολα υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, να οξύνουμε την κοινωνική κίνηση, να αποτελέσουμε κύτταρα που θα δημιουργήσουμε κινητικότητα. Να δώσουμε αξιοπιστία ότι θα δώσουμε τις μάχες της νέας γενιάς. Αυτή η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να ελεγξει, το καταστέλλει. Χρέος μας να εμπνεύσουμε τους νέους. Αυτό πρέπει να αποτελέσει και συνολικό προσανατολισμό του κόμματος.

Ρ. Δούρου: Η συλλογικότητα το κύριο χαρακτηριστικό μας

Οι γνωστοί «συριζολόγοι» έγραψαν ότι στην Προγραμματική Συνδιάσκεψή μας θα υπάρξουν εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και μαχαιρώματα. Αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει. Η συλλογικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό μας. Σε όλη την Ελλάδα έχουμε αποδείξει εδώ και ένα χρόνο μέσω των περιφερειακών συνδιασκέψεων, πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή σε μία διαδικασία ουσιαστική και όχι γραφειοκρατική. Την ίδια ώρα που η πανδημία απειλούσε, που ο Μητσοτάκης απειλούσε την εργασιακή πραγματικότητα. Αποδεικνύουμε πως παράγεται πολιτική, όταν άλλοι χώροι αναδιπλώνονται στο εσωτερικό τους. Αποδεικνύεται απέναντι σε μία κυβέρνηση, η οποία επιτίθεται στην κοινωνία. Αποδείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Η θέσεις μας είναι η έμπρακτη απόδειξη. Κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν είχε προχωρήσει στο να θέσει το πρόγραμμά της σε δημόσιο διάλογο. Τολμήσαμε να κάνουμε απολογισμό της διακυβέρνησής μας, κανένας άλλος δεν έχει τόσο εξόχως δημοκρατικές λειτουργίες. Αυτά είναι η αφετηρία μας για να σχεδιάσουμε το αύριο του τόπου. Μαζί με τους ευάλωτους, τις γυναίκες, τους lgbtqi+, τους νέους, με την πλειοψηφία της κοινωνίας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνεχίζουν με αυταπάρνηση. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, παρότι τα «χορτασμένα» ΜΜΕ δινουν μάχη ώστε να πεισουν για αυτό. Δημιουργήσαμε ένα οδικό χάρτη για την κλιματική κρίση, τη μεταδημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το κράτος δικαίου. Όχημά μας ήταν και έιναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.

Γ. Καλλιντέρης: Επιτακτικό να αφουγκραστούμε τις τοπικές κοινωνίες και να προστατέψουμε τη φύση

Πράσινη  μετάβαση

Δεν είναι δυνατόν, με αφορμή την επιτακτική ανάγκη της κλιματικής αλλαγής να συμφωνήσουμε με την άγρια επέλαση που γίνεται στην ελληνική ύπαιθρο. Βουνά, χώροι natura, αρχαιολογικοί χώροι και προστατευόμενα τοπία είναι μέσα στα σχέδια και στις κατασκευές που γίνονται. Είναι επιτακτικό να αφουγκραστούμε τις τοπικές κοινωνίες και να προστατέψουμε τη φύση αλλά και τη βιοποικιλότητα, που την έχουμε βάλει σαν ένα από τα κεντρικά σημεία του προγράμματος για το περιβάλλον (και πολύ καλά έχουμε κάνει), η οποία αναπτύσσεται σε αυτές τις περιοχές, στις πιο απομονωμένες, στις πιο απόμακρες, εκεί που δεν έχει φτάσει το χέρι του ανθρώπου. Η  ανάγκη για  εναλλακτική ενέργεια πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία της φύσης αλλά και τη σύγχρονη τεχνολογία.

Μονοπωλιακή συγκρότηση

Στην ανάλυση που κάνουμε για την ελληνική οικονομία πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αντιμετώπιση της μονοπωλιακής – ολιγοπωλιακής συγκρότησης ή ελέγχου κρίσιμων κρίκων της παραγωγικής διαδικασίας. Το βλέπουμε σε όλους τους τομείς αυτό που καθορίζουν και την απόσπαση του πλεονάσματος και του οφέλους. Είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Δημογραφικό

Ένα σημείο που πιστεύω ότι θα έπρεπε να αναδείξουμε και μάλιστα σαν μια από τις κύριες προκλήσεις μεσοπρόθεσμα, ισάξιο με τις άλλες τρεις που έχουμε βάλει, είναι το δημογραφικό. Δεν θα μιλήσω για τα δεδομένα, είναι δραματικά και τα ξέρετε, ούτε για τις συνέπειες, που είναι επίσης δραματικές, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Θα υποστηρίξω ότι πρέπει να το αναδείξουμε και για ιδεολογικούς λόγους, γιατί αν και έχουμε και μελέτη των αιτίων και έχουμε ασκήσει θετικές κυβερνητικές πολιτικές και έχουμε και προτάσεις για να το αντιμετωπίσουμε, που ακουμπούν  - στηρίζονται στο δικό μας το κοινωνικό πρόγραμμα, είτε αφορά την ενίσχυση της νεολαίας είτε την ένταξη των μεταναστών, δεν το αναδεικνύομαι σαν ξεχωριστό θέμα και αφήνουμε να κυριαρχούν ακροδεξιές, συντηρητικές και θρησκευτικές απόψεις, που κατά κύριο λόγο μεταθέτουν το πρόβλημα στις γυναίκες και αναζητούν λύσεις σε μια εικονική πολυτεκνία. Ένα πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και που είναι και απότοκο αυτής της οικονομικής και κοινωνικής συγκρότησης που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται ένα εργαλείο ιδεολογικής επίθεσης της ακροδεξιάς και συντηρητικοποίησης της κοινωνίας. Η απουσία μας από αυτή την αντιπαράθεση είναι εκκωφαντική. Πιστεύω ότι με τις δικές μας θέσεις, με τους δικούς μας όρους πρέπει να πάρουμε θέση σε αυτό το πρόβλημα, έχουμε πάρα πολλές προτάσεις και το μόνο που μένει είναι να  βάλουμε και την επικεφαλίδα από πάνω. Έτσι λοιπόν στο μεταναστευτικό, στην στήριξη των νέων, στις μόνιμες δουλειές, στη στήριξη του παιδιού, θα πρέπει να τα συνδέσουμε με την αντιμετώπιση του δημογραφικού.  Θα  πρέπει λοιπόν να δώσουμε εξαιρετική έμφαση σε αυτό το θέμα και νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό και για την ιδεολογική αντιπαράθεση.


Πολιτική Απόφαση

Το σχέδιο της πολιτικής απόφασης, όσο μπόρεσα να το διαβάσω, είναι πολύ καλό, αλλά να έχουμε στο μυαλό μας πάντα, ότι στις συνεργασίες έχουμε δεσμευτεί ουσιαστικά από τη στιγμή που  ψηφίσαμε την απλή αναλογική, είναι στρατηγική επιλογή.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αλλάζουμε και τη φυσιογνωμία του κόμματος για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Πιθανόν κάποια στοιχεία της δικής μας κυβερνητικής πρότασης να μην προχωρήσουν λόγω των συμμαχιών, αλλά η πρότασή μας στην κοινωνία πρέπει να είναι σαφής και να διεκδικεί τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας με τους όρους που θέλουμε.

Μ. Καραμεσίνη: Κομβικός ο ρόλος της αναπτυξιακής πολιτικής

Για ένα πρόγραμμα με επίκεντρο την αναβάθμιση της εργασίας μίλησε η καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη. Συγκεκριμένα εκτίμησε πως: Η καταπολέμηση της ανεργίας και η βελτίωση της θέσης και της διαπραγματευτικής δύναμης της μισθωτής εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδίου μας για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Χρειάζεται όμως να λάβουμε υπόψη μας, ότι η προοπτική των ανέργων να εξασφαλίσουν σταθερή εργασιακή και επαγγελματική ένταξη, όπως και η διαρκής βελτίωση των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων μισθωτών εξαρτώνται καθοριστικά από τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Μετά τη δεκαετή κρίση του 2008 και των μνημονίων και την πανδημική κρίση, το παραγωγικό σύστημα της χώρας έχει γίνει ακόμα πιο εξαρτημένο από τον τουρισμό, την εστίαση, το εμπόριο και τις μεταφορές απ’ ότι πριν. Αυτοί οι κλάδοι απασχολούν ανειδίκευτη και μισο-ειδικευμένη εργασία και παράγουν πάνω από το 50% των νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία, με πολλές από αυτές να είναι εποχικές, επισφαλείς, αδήλωτες, υποδηλωμένες κλπ. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία αδυνατεί να παράγει θέσεις εργασίας ικανές τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά να απορροφήσουν το επιστημονικό της δυναμικό, που σε πολύ μεγάλο βαθμό ήδη ετεροαπασχολείται σε δουλειές χαμηλότερες των προσόντων του είτε αναζητεί την τύχη του στο εξωτερικό.

Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε επίγνωση ότι μια πολιτική τροφοδότησης της ζήτησης στην οικονομία μέσω της αναβάθμισης των μισθών και άλλων φιλεργατικών μέτρων αποτελεί μεν αναγκαία συνθήκη για την επανεκκίνηση μιας ταλαιπωρημένης οικονομίας και για να αποτρέψει τα λουκέτα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων κατά την έξοδό τους από την πανδημική κρίση αλλά με κανένα τρόπο δεν είναι ικανή για δρομολογήσει μεσο-μακροπρόθεσμα την τεχνολογική και παραγωγική αναβάθμιση και τον οικολογικό μετασχηματισμό μιας οικονομίας εντελώς ανοιχτής στο διεθνή ανταγωνισμό και με μικρή εσωτερική αγορά. Άρα ο ρόλος της αναπτυξιακής πολιτικής (τεχνολογικής, κλαδικής, βιομηχανικής, αγροτικής κλπ.) είναι κομβικός για να τεθούν τα θεμέλια μιας διατηρήσιμης προοπτικής κοινωνικής προόδου για τις εργαζόμενες τάξεις και τους ανέργους της χώρας.

Π. Λάμπρου: Η μάχη ενάντια στη ΝΔ είναι πολύπλευρη, πολιτική, ιδεολογική, αξιακή

Η μάχη ενάντια στη ΝΔ είναι πολύπλευρη, πολιτική, ιδεολογική, αξιακή, είπε ο Πάνος Λάμπρου και πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι σκληρός αντίπαλος, θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια για να νικηθεί. Σημείωσε ότι ναι μεν «η υπόθεση της εσωστρέφειας που συνδέεται με την μάχη κατά της ΝΔ, ωστόσο άλλο η εσωστρέφεια και άλλο η εσωκομματική δημοκρατία» που, όπως πρόσθεσε, σωστά ειπώθηκε από τον πρόεδρο στην ομιλία του ότι πρέπει να περιφρουρηθεί. «Χθες είδαμε έντονη εσωστρέφεια από ομιλητές που έθεσαν μία σειρά ζητήματα. 'Ακουσα την λέξη μετασχηματισμό μόνο που δεν αναφερόταν στο κράτος ή στη κοινωνία αλλά στο κόμμα. Αλλά σε τι θα μετασχηματίστει; Ακούσαμε για Ιμαλάια', για το ‘γκρουπούσκουλο του 3%''. Αυτό δεν θίγει μόνο εμένα και χιλιάδες συντρόφους που προερχόμαστε από το 3%, που πήραμε το 3% και το κάναμε 17% και μετά 36% αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Τσίπρα που προέρχεται από αυτό.  Ακούσαμε για ανοικτό κόμμα. Είμαι 100% υπέρ του ανοικτού μεγάλου, ευρύχωρου κόμματος. Αυτό όμως εννοούμε; Κάποιοι εννοούν μεταγραφές όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα. Κάποιοι είπαν ακόμη και για κεντροδεξιούς, να φτιάξουμε κεντροδεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτές οι συνιστώσες θα εκφράζονται όλοι αυτοί στα καθοδηγητικά όργανα και θα συζητάνε. Και οι κεντροδεξιοί τι θέση θα παίρνουν για τον καπιταλισμό; Να σκεφτούμε που θα οδηγήσει ένα κόμμα μη κόμμα…».

Α. Λιάκος: Κομβικά σημεία η παιδεία και ο πολιτισμός

Αλλάζει η κοινωνία και τα δεδομένα και χάνουν το έδαφος κάτω από  πόδια τους. Αν θέλει μια δύναμη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ρόλο που ξεκινά να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, το πρόγραμμα κάνει ακριβώς αυτό. Ανισότητες, κλιματική αλλαγή, δημοκρατικό κράτος. Κομβικά σημεία η παιδεία και ο πολιτισμός.  Δεν έχουμε κατανοήσει το μέγεθος των αλλαγών στις οποίες βρισκόμαστε μπροστά, όταν μιλάμε για τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Βρισκόμαστε σε μια σχετική αποκρυστάλλωση. Το πρόγραμμα είναι η ροή στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε και πρέπει να προσκαλέσουμε την κοινωνία , να ανοιχτούμε σε δίκτυα, κοινωνικά, καλλιτεχνικά κλπ. Να εμπλέξουμε την κοινωνία στην δημιουργία του προγράμματος, μην το κάνουμε αντικείμενο συζητήσεων μόνο του κομματικού μηχανισμού.

Η ΝΔ προχωρά σε Οικονομικό, πολιτική, κοινωνική, ιδεολογική ανασυγκρότηση του αστικού κόσμου. Εμείς το θα το συγκροτήσουμε το αντίπαλο δέος ισότιμα με την κοινωνία.

Γ. Μουζάλας: Να δούμε αν έχουμε προσδιορίσει τις ανάγκες της κοινωνίας που θέλουμε να εκφράσουμε

Πρόγραμμα που δίνει προοπτική.  Πρέπει να προχωρήσουμε ´άμεσα στην περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος. Να βγουν άμεσα κατευθύνσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλιώς θα πάμε στις εκλογές με τον παλιό τρόπο και θα είμαστε ευχαριστημένοι αν κάνουμε το 3% -5%

Να  λειτουργήσουν εκτός των συνηθισμένων πλαισίων τους οι οργανώσεις, να συμφωνήσουμε σε τοπικά πολιτικά και παραγωγικά προγράμματα.

Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος έστω και με μια ψήφο, θεμέλιο βασικός κορμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα γκρεμίσει τον σκληρότερο νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη. Να δούμε πρώτα γιατί χρειαζόμαστε το κόμμα. Να δούμε αν έχουμε προσδιορίσει τις ανάγκες της κοινωνίας που θέλουμε να εκφράσουμε.

Αρ. Μπαλτάς: Η ιστορία μας χτυπάει στα μάτια και ζητάει από εμάς να ανταποκριθούμε

Αλλάζει η εποχή, ραγδαία και η επόμενη μέρα δεν ξέρουμε ποια θα είναι. Η ιστορία μας χτυπάει στα μάτια και ζητάει από εμάς να ανταποκριθούμε. Ο κορωνοϊός απέδειξε ότι είμαστε ευάλωτοι. Η κλιματική αλλαγή έχει φτάσει λόγω των αναγκών του κεφαλαίου. Τα πράγματα είναι επείγοντα και λόγω αυτού οξύνονται οι διεθνείς ανταγωνισμοί. Εκεί πρέπει να σταθούμε. Μας καλεί η ιστορία. Πως τα αντιμετωπίζουμε; Με το κόμμα μας, που μετασχηματίζεται και πρέπει να διευρύνεται. Να δούμε τις ιστορικές ημερομηνίες και να εντυπωσιαστούμε από την ταχύτητα. Το 1848 εκδόθηκε το κομμουνιστικό μανιφέστο, το 1949 η μισή γη ήταν κομμουνιστική, 100 χρόνια. Το 1902 ο Λενιν δημιούργησε τις συνθήκες και το 1922 είχαμε την ΕΣΣΔ, 20 χρόνια. Το 2010 είχαμε το Καστελόριζο, το 2015 τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, 5 χρόνια. Με αυτή τη λογική η κυβέρνηση έχει κρατήσει πάρα πολύ. Καλούμαστε να επιταχύνουμε τα πράγματα. Με το κόμμα μας, τις θέσεις μας και τις δράσεις μας. Κάθε σύντροφος και συντρόφισσα να αποτελέσει το κύτταρο στο περιβάλλον του, κάτι που θα μας φέρει ξανά στην κυβέρνηση.

Π. Ρήγας: Η Αριστερά βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Η Αριστερά βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. πρέπει να εκφράσει όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Αριστερά είναι η μεγάλες αλλαγές με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η πράσινη επανάσταση. Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του πολιτικού, οικονομικού, παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα. Η συγκρότηση συμμαχιών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ρ. Σβίγκου: Είναι καιρός να συσπειρωθούμε στη βάση μιας εναλλακτική πλατφόρμας

«Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις απέναντι σε ένα συλλογικό δεινό και σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλες ασφαλείς. Αποδείχθηκαν τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού», τόνισε η Ράνια Σβίγκου. «Το μεγάλο διακύβευμα είναι αν η Ευρώπη έχει μάθει από τα όσα δίδαξε η πανδημία, αν εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν και μετά την πανδημία ή θα επιστρέψουμε στην εποχή της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Εξέφρασε επιφυλάξεις γι’ αυτό μιλώντας για συντηρητική αναδίπλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προσπάθεια συντηρητικών δυνάμεων να κυριαρχήσουν και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Η απάντηση μας θα πρέπει να είναι σε επίπεδο ΕΕ  στο πλαίσιο ενός κοινού πανευρωπαϊκού μετώπου των προοδευτικών δυνάμενων, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη ενάντια στις πολικές ανισότητας και φτώχειας, εθνικισμό, σεξισμό ρατσισμό και την κλιματική κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες όπως η προοδευτική συμμαχία στο Ευρωκοινοιβουλιο κ.α. Είναι καιρός να συσπειρωθούμε στη βάση μιας εναλλακτική πλατφόρμας όπως για: κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, θεσμοθέτηση ταμείου ανάκαμψης, πράσινη συμφωνία».

Θ. Τσίκας: Η λαϊκή πλειοψηφία θα κερδηθεί μόνο μέσω της διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας

Το γεγονός ότι «χρειαζόμαστε έναν ισχυρό προοδευτικό μεταρρυθμισμό», επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Θ. Τσίκας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων «Στη χώρα μας έχει πλέον εμπεδωθεί ένας νέος διπολισμός. Αυτό δεν είναι μια απλή διαπίστωση. Διαμορφώνει νέες συμμαχίες και αντιθέσεις, δημιουργεί νέα πολιτικά ήθη και -κυρίως - επιβάλλει συγκεκριμένες κινήσεις σε κάθε έναν από τους δύο πόλους.

Σε κάθε διπολικό σύστημα, το παιχνίδι κερδίζεται από τους «ενδιάμεσους» ψηφοφόρους. Σε όσους ταλαντεύονται ανάμεσα στις δύο εν δυνάμει προτάσεις διακυβέρνησης. Κάποιοι από αυτούς ανήκουν σε αυτό που ονομάζεται «κοινωνικό Κέντρο». Είναι συνήθως μετριοπαθείς αλλά και απαιτητικοί ψηφοφόροι, μεσαίας και ανώτερης μόρφωσης και οικονομικής δύναμης, με σημαντικό κοινωνικό status, που πρέπει να πεισθούν για την "ωριμότητα"  των πολιτικών σχεδίων που τους προτείνονται και την "κυβερνησιμότητα" των κομμάτων που τα προτείνουν.

Για να πετύχει τους στόχους του, μαζί με την διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ απαιτείται να προχωρήσει σε προγραμματική ανανέωση, καινοτομία και εμβάθυνση σε μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Και ταυτοχρόνως να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όσους δεν συμπορεύτηκαν μαζί του έως σήμερα, δείχνοντας διαθεσιμότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο δημοκράτη πολίτη.

Ως η σημαντικότερη δύναμη στον προοδευτικό χώρο,  στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επαφίεται η πρωτοβουλία για την διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου. Ενός «χώρου» στον οποίο να μπορούν να βρουν έκφραση οι προοδευτικοί δημοκράτες του Κέντρου, οι κεντροαριστεροί, οι σοσιαλδημοκράτες, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί ποικίλων αποχρώσεων και προελεύσεων, καθώς και όσοι εμπνέονται από τις αξίες της πολιτικής οικολογίας. Έτσι θα μπορέσει να συγκροτηθεί μια σύγχρονη παράταξη, η οποία θα διεκδικήσει την λαϊκή πλειοψηφία για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Η λαϊκή πλειοψηφία θα κερδηθεί μόνο μέσω της διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας. Αφενός, με  τα πιο αδύναμα στρώματα, που συμπιέζονται από τις συνέπειες της κρίσης. Αφετέρου, με τα δυναμικά στρώματα της επιστήμης, της παραγωγής, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Ούτε μόνο με τα πρώτα, ούτε μόνο με τα δεύτερα, είναι δυνατόν να σχηματιστεί πλειοψηφία στην κοινωνία.

Μια τέτοια κοινωνική συμμαχία δεν μπορεί να διαμορφωθεί απλώς ως άθροισμα αιτημάτων, που η κάθε κοινωνική ομάδα προβάλλει κλαδικά, τοπικά και συντεχνιακά. Θα ηγεμονεύσει εκείνη η πολιτική δύναμη, που θα μπορέσει να συνθέσει τα αιτήματα αυτά σε ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο διεξόδου της χώρας, πειστικό και τεκμηριωμένο».

«Η μάχη για μια προοδευτική προοπτική και διακυβέρνηση σημαίνει μάχη για νίκη στις επόμενες εκλογές με τις θέσεις και τις ιδέες μας», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι αποτελεί «πολύ μεγάλη σηματοδότηση αφενός το γεγονός ότι διεξάγεται η Προγραμματική Συνδιάσκεψη μας ακόμα και μέσα στις δύσκολες εποχές της πανδημίας, αλλά κυρίως ότι μέσα από ένα μεγάλο συλλογικό διάλογο έχουμε φτάσει να παρουσιάζουμε αυτό το συνεκτικό πλαίσιο θέσεων και να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι υπάρχει ένας άλλο δρόμος, εναλλακτικός, εφικτός, ότι έχουμε την πρόταση και τη δέσμευση να οδηγήσουμε σε άλλη, προοδευτική κατεύθυνση τη χώρα και την κοινωνία». Ανέφερε ότι «τώρα που ανοίγει ξανά η οικονομία και οι δραστηριότητες, η κοινωνία προσγειώνεται με δυσμενή και αυταρχικό τρόπο σε μια πολύ δύσκολη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολύ σκληρή μάχη κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, θέτοντας το πεδίο της αντιπαράθεσης και πως «αυτή η μάχη συνεχίζεται με τον επόμενο γύρο, της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης». Σημείωσε πως ήταν κρίσιμο ότι δεν ήταν μια μάχη χαρακωμάτων, αλλά αντίθετα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία δείχνουν τη δέσμευση και την πρόθεση του και οικοδομούν τη σχέση με την κοινωνία. «Οι ιδέες μας είναι ξανά επίκαιρες και αναγκαίες απέναντι σε έναν παρωχημένο θατσερικό νεοφιλελευθερισμό που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση», είπε. Τόνισε ότι είναι μεγάλο εφόδιο οι προγραμματικές θέσεις μας, «πάνω στις οποίες οικοδομείται αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με μια νέα κοινωνική προοδευτική συμμαχία που διαμορφώνεται». Αυτή ακριβώς, είπε, είναι το άλλο μεγάλο εφόδιο, οι συμμαχίες με τον κόσμο της εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών, τους αόρατους ανθρώπους, τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Το έτερο μεγάλο εφόδιο, τόνισε είναι «το κόμμα μας», μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό, αριστερό, κορμός της προοδευτικής συμμαχίας στη χώρα», προσθέτοντας ότι η διεύρυνση είναι μια συνεχής διαδικασία».

Δ. Χατζησωκράτης: Οι ίσες αποστάσεις προσφέρουν ευκαιρία στη ΝΔ για νέα τετραετία

Ορισμένοι άσπονδοι φίλοι μας μάς κατηγορούν για το πώς θα ανέλθουμε στην κυβέρνηση και όχι με το πως αλλάζουμε. Το δεύτερο γίνεται σήμερα με τη διαδικασία μας. Το πρώτο είναι υποχρεωτικό, καθώς το αποζητούν τα κοινωνικά στρώματα που μας εκφράζουν. Το μήνυμα του προέδρου για νίκη ισχυροποιείται με τη δέσμευση στους πολίτες ότι ακόμα και αν δεν είμαστε πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές δεν θα πάμε σε διπλές εκλογές. Να ακυρώσουμε το σχέδιο του Μητσοτάκη για διπλές εκλογές. Αποτυχία δημιουργίας κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να ακολουθήσει δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό μπορεί να είναι εφικτό παρά τις αρνήσεις από ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και τις ανησυχίες του ΚΙΝΑΛ. Εδώ πρέπει να υπάρξει τομή. Να δημιουργήσουμε το κλίμα και να παρουσιάσουμε μία νέα πολιτική δυνατότητα που να είναι εφικτή. Κύρια ερωτήματα είναι από ποιους και για ποιους. Επίσης, σημαντικό είναι και με ποιους. Από χτες απαιτείται η προετοιμασία ώστε να γίνει δέσμευση αυτό το αίτημα με προοδευτική προοπτική. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το ΚΙΝΑΛ και την ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει στόχο την κατάργηση των αντιλαϊκών ρυθμίσεων που έχει φέρει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Στα αποκλίνοντα κόμματα υπάρχουν θέσεις που μας φέρνουν κοντά, όπως η αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Οι ίσες αποστάσεις προσφέρουν ευκαιρία στη ΝΔ για νέα τετραετία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Πορτογαλία το 2015 με τη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών – Μπλόκο – Κομμουνιστών συγκροτήθηκε κυβέρνηση, η οποία ανανεώθηκε και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)