to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 05.02.2020

Οικονομία

Προγράμματα υψηλής προστιθέμενης αξίας μένουν έξω από τον ΟΑΕΔ: Κοινή δήλωση Αγαθοπούλου, Τζούφη, Χρηστίδου

Σε κοινή δήλωση προέβησαν οι βουλεύτριες, Ειρ. Αγαθοπούλου, Μερ. Τζούφη και Ρ. Χρηστίδου με αφορμή την παρουσία του νέου διοικητή του ΟΑΕΔ στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, διαπιστώνοντας σειρά ανακλήσεων ή περιορισμών σε κοινωνικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο νέος Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Πρωτοψάλτης, ήταν καλεσμένος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, προκειμένου να παρουσιάσει τις πολιτικές του Οργανισμού για την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση των νέων ανέργων.

Ο κ. Πρωτοψάλτης ακολούθησε τη γενική στρατηγική της κυβέρνησης «τρώμε από τα έτοιμα», αφού παρουσίασε στην Επιτροπή το πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα με έμφαση στις γυναίκες, το οποίο η προηγούμενη διοίκηση είχε σχεδιάσει από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα καινοτόμο, που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, αλλά και την εργασία, τα οποία συνέβαλλαν στην μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Επιτροπής, Ε. Αγαθοπούλου, Μ. Τζούφη και Ρ. Χρηστίδου, επικρότησαν το γεγονός ότι η νέα διοίκηση συνεχίζει το έργο της προηγούμενης, τουλάχιστον όσον αφορά τις πολιτικές για την ισότητα και για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Στηλίτευσαν όμως το γεγονός ότι προγράμματα υψηλής προστιθέμενης αξίας τόσο για τον δημόσιο τομέα όσο και για τον ΟΑΕΔ, αλλά και για τους ίδιους τους ωφελούμενους, όπως αυτό της απασχόλησης 5500 ανέργων πτυχιούχων σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς δεν θα ανανεωθούν.

Κυνικός και .. «ωραίος» ο Διοικητής του ΟΑΕΔ στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων της Βουλής

Η απάντηση του κ. Πρωτοψάλτη ήταν ιδιαίτερα κυνική. Αφού τόνισε ότι περί αυτού έχει ήδη τοποθετηθεί ο Υπουργός, δήλωσε: «όπως όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα των πτυχιούχων είχε μια συγκεκριμένη διάρκεια και η προηγούμενη Διοίκηση, όταν το ανακοίνωσε είπε, ότι θα είναι δωδεκάμηνο.  Αυτό το δωδεκάμηνο τώρα τελειώνει  μέσα στο Φεβρουάριο. Σε όλα μας τα προγράμματα συμβαίνει αυτό, δεν φτιάχνει προγράμματα αιώνια ή αορίστου χρόνου ο ΟΑΕΔ, όλα έχουν αρχή και τέλος». Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς θα κάνουμε προγράμματα πτυχιούχων, τα σχεδιάζουμε, αλλά θα είναι στον ιδιωτικό τομέα. Όταν τελειώσει το πρόγραμμα στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να σε απορροφήσει η επιχείρηση, και αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος. Ο σκοπός του προγράμματος απασχόλησης είναι ότι επιδοτώ μια νέα θέση εργασίας και στο τέλος προγράμματος η επιχείρηση κρατάει τον εργαζόμενο, γίνεται μόνιμη η θέση.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο δημόσιο και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχαμε μεγάλη αύξηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ σε θέσεις του δημοσίου και μείωση σε θέσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά η απορρόφηση, που είναι και ο σκοπός του προγράμματος απασχόλησης, δεν μπορεί να γίνει σε πρόγραμμα, που είναι στο δημόσιο τομέα».

Είναι φανερή η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στον ιδιωτικό τομέα και η απαξίωση του δημοσίου, φαίνεται από τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και από την υποστελέχωσή τους. Όμως, είναι καθήκον μας να υπενθυμίσουμε στη σημερινή Κυβέρνηση ότι μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια η ρήτρα προσλήψεων-συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο είναι 1:1, οπότε εάν ήθελε να μπορούσε να προγραμματίσει προσλήψεις προσωπικού και στο δημόσιο!

Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει τη γενική παρατήρηση των βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ανάκληση ή ο περιορισμός πολλών κοινωνικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν άμεση στόχευση στο παιδί και την οικογένεια, πλήττουν έμμεσα την απασχόληση και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον ΟΕΑΔ, ως μοναδικό, κατά βάση, πυλώνα κοινωνικών πολιτικών στη χώρα μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)