to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 21.01.2017

Διεθνή

Ενός Τραμπ μύρια έπονται: Υπεγράφη η άμεση κατάργηση του Obamacare, ογκώδεις διαδηλώσεις και επεισόδια στην Ουάσινγκτον (liveblog)

Συνεχής ενημέρωση σε liveblog


Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες το πρώτο του εκτελεστικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας, δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την «μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων» που συνδέονται με το Obamacare, καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει την διαδικασία που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Two Americas clash on Inauguration Day (PHOTOS)

Εικόνα που δε χρειάζεται λεζάντα για τη χθεσινή ημέρα στις ΗΠΑ

Ογκώδεις διαδηλώσεις και επεισόδια - Εκατοντάδες συλλήψεις

Μαυροφορεμένοι διαδηλωτές, που βρίσκονταν ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας κατά του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χθες, συγκρούστηκαν με την αστυνομία μερικά τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο, σε ένα ξέσπασμα βίας σπάνιο για τις τελετές ορκωμοσίας των Αμερικανών προέδρων. Τουλάχιστον 217 άνθρωποι συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι χθεσινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν λίγα τετράγωνα μακριά από την λεωφόρο Πενσιλβάνια, όπου ο Τραμπ συμμετείχε στην παραδοσιακή παρέλαση, που πραγματοποιείται μετά την ορκωμοσία των προέδρων, στη διαδρομή από το Καπιτώλιο ως τον Λευκό Οίκο.

Οι διάφορες ομάδες διαμαρτυρίας, σκορπισμένες σε όλη την Ουάσινγκτον, φώναζαν συνθήματα κατά του Τραμπ και κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Ο Τραμπ δεν είναι δικός μας πρόεδρος» και «Κάντε και πάλι τους ρατσιστές να φοβούνται». Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις και χώρες του κόσμου, όπως το Λος Άντζελες, το Τόκιο και το Λονδίνο (εδώ περισσότερα για τις διαδηλώσεις). Εδώ αναλυτικότερα οι «πορείες των γυναικών» κατά του μισογύνη Τραμπ

Protesters against Trump gather near the Pennsylvania Avenue parade route on inauguration day

Protester dragged away from public access point to National Mall

Στο γνώριμο, ανατριχιαστικό, μοτίβο η ομιλία Τραμπ

Στο γνώριμο ύφος των προεκλογικών του εμφανίσεων -με εξαίρεση τις προσβολές- κινήθηκε ως επί το πλείστον η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο. Ο νέος πρόεδρος υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να θέσει την Αμερική "πάνω απ' όλα" στη 15λεπτη ομιλία που εκφώνησε αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

"Από σήμερα, ένα νέο όραμα θα κυβερνά τη χώρα μας. Από σήμερα, η Αμερική τίθεται πρώτη" είπε ο 45ος πρόεδρος. "Θα ακολουθήσουμε δύο απλούς κανόνες: αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης ότι "θα ενισχύσει τις παλιές συμμαχίες και θα συνάψει καινούριες". Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί χρόνια οι ΗΠΑ "επιχορηγούσαν τους στρατούς άλλων χωρών", χωρίς να διευκρινίσει όμως σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Παράλληλα, υποσχέθηκε να «εξαλείψει» την «εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία».«Θα ενισχύσουμε τις παλιές μας συμμαχίες και θα συγκροτήσουμε νέες. Και θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε από προσώπου Γης» τόνισε προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.

Ο «πατριωτισμός» και ο ακραίος (εθνο) λαϊκισμός κυριάρχησαν στην ομιλία του Προέδρου αλλά και μετά. Άλλωστε, στις πρώτες πράξεις του ως νέος πρόεδρος, ο Τραμπ ζήτησε την ανακήρυξη μιας εθνικής ημέρας πατριωτισμού αλλά και την δημιουργία πυραυλικύ σύστηματος άμυνας για αποτροπή των επιθέσεων από ΗΠΑ και Ιράν.

Spectators gather for inauguration

Protester in Trump mask with long nose

President-elect Donald Trump arrives to applause at the inauguration ceremony

Η συνεχής ενημέρωση:

O Nτόναλντ Τραμπ, το βράδυ της Πέμπτης, σε συναυλία για τους βετεράνους των ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)