to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 16.04.2016

Κοινωνία

Ιστορική επίσκεψη - μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο (ενημέρωση-βίντεο-φωτογραφίες)

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λέσβο από τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τη χώρα μας, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης - Τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας - Έκκληση στη διεθνή κοινότητα από το χοτ σποτ της Μόριας απευθύνουν οι τρεις Ιεράρχες - Σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού ο Πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε από το Βατικανό παίρνοντας μαζί του τρεις οικογένειες προσφύγων, που επελέγησαν με κλήρωση


(κάτω από το εισαγωγικό κείμενο, η συνεχής ενημέρωση)

Τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Λέσβο, επισημαίνει ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του στο CNN (περισσότερα)

Λίγο μετά τις 10.00 έφτασε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λέσβο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τη χώρα μας. Τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πάπα, ο πρωθυπουργός εκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη, που αποτελεί, όπως είπε, «σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος».

Στη Μόρια, πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου με πρόσφυγες καθώς και ομιλίες των τριών ηγετών ενώ ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών,υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη ζητώντας την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. 

«Ο ελληνικός λαός ανταποκρίνεται με μεγάλη γενναιοδωρία στις ανάγκες των προσφύγων, παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του, ενώ κυριαρχούσε το σύνθημα «Ελευθερία» από τους πρόσφυγες που υποδέχθηκαν τους 3 ιεράρχες.

Ακολούθησε γεύμα των τριών με πρόσφυγες οι οποίοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε ομιλία την οποία διαδέχθηκε δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.

Εν συνεχεία, μαζί με τον πρωθυπουργό αναχώρησαν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, έλαβαν χώρες διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρωθυπουργό. 

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στις 3 το μεσημερι του Σαββάτου 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ο πρωθυπουργός προέπέμψε τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροσκάφος. Ο τελευταίος, σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού,  αναχώρησε από το Βατικανό παίρνοντας μαζί του τρεις οικογένειες προσφύγων, που επελέγησαν με κλήρωση.

H συνεχής ενημέρωση σε liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)