to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 09.04.2015

Πολιτική

Ντ. Μεντβέντεφ: «Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα» - Αναλυτική ενημέρωση από τις επαφές Τσίπρα στη Μόσχα

Ολοκληρώθηκαν την Μ. Πέμπτη οι επαφές του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα, ο οποίος συναντήθηκε με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ - Στη προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Β. Πούτιν δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για συμμετοχή της Ελλάδας στον νότιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη αλλά και η αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία με σύμπραξη ελληνο-ρωσικών εταιρειών, σε αντιστάθμισμα των συνεπειών του εμπάργκο - "Πολύ θετικές" χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο τις επαφές των 2 ηγετών - «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές», το θέμα της διάλεξης του Αλ. Τσίπρα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας


(φωτογραφία από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρωθυπουργό)

Μ. Πέμπτη 9/4

18.30 Φωτογραφίες από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πατριάρχη Κύριλλο:

(περισσότερες εδώ) 

17.15 

Ντ. Μεντβέντεφ: «Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα»

 

Η Ρωσία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως «έναν πολύ σημαντικό εταίρο με προοπτική», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Υποδοχών της ρωσικής κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι «εκτός από την πολιτική παράμετρο της επίσκεψης, θα υπάρξουν και άλλα (σ.σ. πρακτικά) αποτελέσματα» και τον κάλεσε να εκθέσει τα ανοιχτά διμερή ζητήματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία και βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.

Απαντώντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστική» τη συνάντησή του χθες Μ. Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι μπήκαν οι βάσεις για μια ριζική επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, «σχέσεις, οι οποίες έχουν βεβαίως πολύ βαθιές ρίζες», καθώς είναι δεδομένα, όπως είπε, τα αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών μας.

«Ωστόσο ήταν αναγκαίο να δώσουμε μια νέα ώθηση σ' αυτές τις σχέσεις συζητώντας πάνω σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «είμαστε βέβαιοι και ευτυχείς γιατί αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία και ότι το 2016 θα διοργανώσουμε ένα εξαιρετικό έτος Ελλάδας- Ρωσίας προς όφελος και των δύο λαών και χωρών μας, κυρίως σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση των σχέσεών μας, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εμβάθυνση και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 Νωρίτερα την Μ. Πέμπτη συνάντησε τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν (φωτ.).

 Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη -Προκλήσεις και προοπτικές» (διαβάστε αναλυτικά - παρακάτω σχετικές φωτογραφίες), ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Ρωσία η ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί και με τους Ομεγενειακούς Συλλόγους. 

Διαβάστε σχετικές ειδήσεις από την πρώτη μέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα:

Η συνεχής ενημέρωση από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα:

Μ. Τετάρτη 9/4

22:45 Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν αναφορικα με τα 2 κομβικά ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα- Πούτιν:

  • Υπήρξε κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί. Άρα τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα.
  •  Ο Πρόεδρος Πούτιν σημείωσε σχετικά με τον αγωγό ότι η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου». Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Βλ. Πούτιν, προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων».  Είπε χαρακτηριστικά ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού». Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός

21:50 Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με προέδρους και μέλη Ομογεινειακών Συλλόγων Ρωσίας. «Μια θερμή και συγκινητική συνάντηση», όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός στο twitter (εδώ περισσότερες φωτογραφίες)

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

17:05 Τα βασικά σημεία των κοινών δηλώσεων (εδώ αναλυτικά οι δηλώσεις)

 
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
 
 

16:35 Πάνω από δυόμισι ώρες κράτησε η συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια των αντιπροσωπειών, στη Μόσχα, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από δυόμισι ώρες. Από λεπτό σε λεπτό αναμένονται δηλώσεις των δύο ηγετών.

16:30 Το livestreaming του Russia Today:

16:25 Σε λίγο η κοινή συνέντευξη Τύπου (η φωτογραφία από το twitter του Αλ. Τσίπρα):

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

16:20 Ρώσος υπ. ανάπτυξης: Η Ρωσία έτοιμη να άρει το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα

15: 05 Ρωσία: Θα συζητηθούν προτάσεις με την Ελλάδα για τις εισαγωγές τροφίμων

15:02 Βερολίνο: Καμία ένδειξη για αλλαγή στάσης της Ελλάδας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

14:20 Το tweet του Αλεξη Τσίπρα από τη Μόσχα

14.00 Το βίντεο με τις πρώτες δηλώσεις κατά την έναρξη της συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν:


VIDEO - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ από realmedialive

13.35 Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Βλ. Πούτιν στο Κρεμλίνο, όπου έγιναν και οι πρώτες δηλώσεις. Σε λίγο το σχετικό βίντεο.

«Σκοπός της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς όφελος και των δύο χωρών αλλά προς όφελος και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε κατά την εισαγωγική συνομιλία του με τον κ. Πούτιν. 

Στην ανάγκη «να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά» στάθηκε ο Β. Πούτιν, κατά τον σύντομο διάλογο των δύο ανδρών.

 
 

10:00 Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στα τείχη του Κρεμλίνου. Εκεί είχε και μια συνάντηση, εκτός ...πρωτοκόλλου θα μπορούσε να πει κανείς, αφού συνομίλησε με την κόρη της Ηλέκτρας Αποστόλου, που ζει στη Μόσχα.

Στην κατάθεση στεφάνου, τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αν. υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

 

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν εκτός από την αντιπροσωπεία της ελληνικής  κυβέρνησης και την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Μόσχα, και οικογένειες αντιστασιακών του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσά τους η Αγνή Σιδερίδου, κόρη της ηρωίδας της Αντίστασης Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Αλέξανδρος Διονυσιάδης και η Λιουμπόφ Κελεσίδη. 

Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως μ’ αυτό τον τρόπο τιμάει και τους Έλληνες πεσόντες.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Λίγο μετά την προσγείωση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άφιξή του και μέσω του Twitter:

View image on Twitter

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, θα έχει την Πέμπτη συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν.

Όπως δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ μεταξύ των θεμάτων, που οπωσδήποτε θα θιγούν στις διμερείς συνομιλίες, είναι και η άρση του εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα.

Το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία.

 

.

Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα (7-9.4.2015):

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

10:00 -11:00 Κατάθεση στεφάνου από τον πρωθυπουργό στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν

14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας

15:15 Υπογραφή εγγράφων

15:30 Συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργού και ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν

(Διερμηνεία ταυτόχρονη) (Δύο ερωτήσεις)

(η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΡΙΤ)

18:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων

Ρωσίας (Ξενοδοχείο Metropol)

19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους

(Ξενοδοχείο Metropol)

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

10:00 Διάλεξη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η

Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών

Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).

12:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, κ. Sergey Naryshkin (1+6 +Διερμηνέας) (Κτίριο Κρατικής Δούμας).

15:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Ρώσo πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης

16:30 Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας

Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)