to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 22.12.2019

Αθλητισμός

Πρόγραμμα προσφύγων φιλοδοξεί να γίνει ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος στον κόσμο

Ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα προσφύγων, φιλοδοξεί να γίνει ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος του κόσμου, όπως αναφέρει το Forbes.



    Περισσότεροι από τους μισούς από τους 25,4 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο είναι κάτω των 18 ετών. Ετσι η KLABU (που στα Σουαχίλι σημαίνει σύλλογος), μία μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Άμστερνταμ, επέλεξε τον αθλητισμό, προκειμένου όλοι αυτοί οι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς και θρησκείες, να καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Στην Kalobeyei, προσφυγικό οικισμό περίπου 36.000 ανθρώπων στη Βόρεια Κένυα.

    «Μπορεί να έχεις ανθρώπους από 15 διαφορετικές χώρες σε στρατόπεδο προσφύγων. Συχνά δεν μιλούν τις ίδιες γλώσσες, δεν πηγαίνουν στις ίδιες εκκλησίες, δεν έχουν τις ίδιες πολιτιστικές πεποιθήσεις. Αλλά όταν υπάρχει μια μπάλα ή μια σκακιέρα, οι άνθρωποι έρχονται μαζί», είπε η Σαρλότ Ζονζεάν, ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

    Σε συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό, το ίδρυμα κατασκευάζει και εξοπλίζει αθλητικούς συλλόγους σε οικισμούς προσφύγων.

    Η οργάνωση αυτή, είναι το «πνευματικό παιδί» του Γιαν Φαν Χέβελ, ο οποίος προηγουμένως εργάστηκε στην Γκάνα για την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, την UNHCR.

    Η Νάνσι, μία 20χρονη  πρόσφυγας από το Νότιο Σουδάν, είναι ένα από τα 10.000 μέλη του αθλητικού συλλόγου που ιδρύθηκε. Έχει να δει τους γονείς της έξι χρόνια, μετά τη φυγή της και φροντίζει μόνη της τα τρία μικρά αδέρφια της.

    «Η Νάνσι κάνει τρεις δουλειές, προπονεί δύο ομάδες ποδοσφαίρου (Ροκ Σίτι και Κουίνς FC) και θέλει να γίνει μοντέλο και αεροσυνοδός. Όταν την βλέπεις στο γήπεδο ποδοσφαίρου, μεταμορφώνεται. Είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπεις την υπερηφάνεια της στο γήπεδο», λέει ο Χέβελ.

    Τα γήπεδα της KLABU σχεδιάστηκαν από έναν πρώην σχεδιαστή της Nike, ενώ χάρη στους εθελοντές από Άμστερνταμ και  Κένυα, άνοιξε, με χρηματοδότηση από δωρεές, ο πρώτος αθλητικός σύλλογος στο Kalobeyei τον Μάιο, σχεδιάζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, με την πώληση  αθλητικών ειδών, όπως για παράδειγμα φανέλες KLABU.

    «Είναι κάτι περισσότερο από μία φανέλα, είναι ένα σήμα τιμής. Δεν φοράς μόνο μία φανέλα επειδή σου αρέσουν τα χρώματα, το φοράς επειδή πιστεύεις σε αυτό που αντιπροσωπεύει», συνέχισε ο Χέβελ.

    Το αθλητικό σωματείο στην Kalobeyei έχει περίπου 10.000 μέλη, ενώ ανάλογες δομές σχεδιάζονται σε Μπαγκλαντές και Ρουάντα.

    «Η Μπάγερν Μονάχου είναι σήμερα ο σύλλογος με τα περισσότερα μέλη στον κόσμο», δήλωσε η Ζονζεάν. «Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι το 2022 θα έχουμε περισσότερα μέλη κι έτσι θα είμαστε ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος στον κόσμο. Αυτή είναι η αποστολή μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)