to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:59 | 18.05.2016

Οικονομία

Νέες δράσεις ΕΣΠΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μέχρι το τελος του έτους

Πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούν στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα τους επόμενους μήνες αναμένεται η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και τον τουρισμό.


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο Υφυπουργός, Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. Παρουσιάστηκαν σημαντικές δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-20, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ενεργοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-20».

Ανακοινώθηκε, επίσης, από τον Υφυπουργό Οικονομίας η αύξηση των διαθέσιμων  προϋπολογισμών για τη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», από 78 σε 110 εκατ. ευρώ, και για τη δράση «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών», από 70 σε 90 εκατ. ευρώ, ύστερα από τη μεγάλη ανταπόκριση των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-20».

Αφετηριακά, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε το γενικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για την ανάκαμψη, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία από μόνη της προσφέρει ώθηση στην οικονομία, με την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος, τη σταδιακή εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης στο τραπεζικό σύστημα. Η ώθηση αυτή θα έρθει να ενισχύσει τη δυναμική που έχει συσσωρεύσει η οικονομία, η οποία το 2015 σημείωσε επιδώσεις πολύ καλύτερες των προβλέψεων και οι ενδείξεις για τη συνέχεια είναι θετικές, πρωτίστως για τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Σημαντική υποστήριξη αναμένεται να προσφέρουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το Σχέδιο Γιούνκερ. Η κυβέρνηση δίνει, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση των δομών του κοινωνικού κράτους, στις θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, καθώς ζητούμενο δεν είναι απλά να υπάρξει ανάπτυξη αλλά τα οφέλη της να διαχυθούν δίκαια στην κοινωνία και να μην επιβαρυνθεί το φυσικό περιβάλλον.

Στο τελευταίο αυτό σημείο, δηλαδή στην ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, στοχεύουν και οι δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-20 που παρουσιάστηκαν σήμερα. Πρόκειται για δράσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, περιλαμβάνοντας έργα υψηλής σκοπιμότητας (διαχείριση στερεών αποβλήτων, υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων, έργα που αφορούν στις υποδομές και την ποιότητα του πόσιμου νερού), παρεμβάσεις με έντονη οικολογική διάσταση (διαχείριση περιοχών Natura), καθώς και έργα στον τομέα του τουρισμού, μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου των περιοχών.

Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός αναφορικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του τομέα Περιβάλλοντος γίνεται με τέτοιους όρους ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας και σκοπιμότητας για τις τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα να αποφευχθούν στρεβλώσεις και λάθη του παρελθόντος. «Υιοθετούμε τη διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης των προτάσεων που υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους και έχουμε προχωρήσει σε εμπροσθοβαρή ενεργοποίηση του προγράμματος», τόνισε. «Έχουν περάσει 18 μήνες από την έγκρισή του προγράμματος για την περίοδο 2014-20. Στο διάστημα αυτό καταγράφουμε ποσοστό ενεργοποίησης 28% μέσω 20 ανοικτών προσκλήσεων. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το πρώτο 18μηνο της περιόδου 2007-13 ήταν ποσοστό ενεργοποίησης 15% μέσω 3 προσκλήσεων», προσέθεσε.

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι ορισμένες από τις προσκλήσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες υλοποίησης στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ. Το προηγούμενο διάστημα αναγνωρίστηκαν και καταγράφηκαν οι αδυναμίες πολλών δήμων της χώρας, όσον αφορά στην ωρίμανση και υλοποίηση σύνθετων δράσεων. Για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το Υπουργείο Οικονομίας προχώρησε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την υποστήριξη των Τελικών Δικαιούχων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρούς Δήμους. Κίνηση που έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Τσιρώνης κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι οι νέες οικονομικές κατευθύνσεις τείνουν να αντιμετωπίζουν την προστασία του περιβάλλοντος όχι ως κόστος, αλλά ως επένδυση. Ιδιαίτερα έπειτα από την πρόσφατη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η προστασία του περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελούν έναν από τους πρώτους πυλώνες επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στα μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας τα οποία υποβαθμίζονται, υπενθυμίζοντας ότι ενώ η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε περιοχές Natura στην Ευρώπη και, ενώ ο ετήσιος τζίρος από τη διαχείριση των περιοχών αυτών στην Ε.Ε ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ τον χρόνο, η χώρα μας βρίσκεται σχεδόν έξω από αυτόν τον κύκλο εργασιών. Το αίτημα των φορέων για 17,5 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση του δικτύου Natura της Ελλάδας, αποτελεί επένδυση και όχι μόνο κόστος προστασίας.

Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, ο Αν. Υπουργός ανέφερε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ορθολογική διανομή των πόρων, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν με το ελάχιστο κόστος και με τη μέγιστη δυνατότητα αποτελέσματος. Τέλος, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για την εξυγίανση του Ασωπού οι οποίες θα ενταχθούν στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της περιοχής σχεδιάζεται να ακολουθηθεί από ένα επιχειρηματικό πάρκο με σύγχρονες και πράσινες υποδομές, προκειμένου να γίνει ξανά πόλος έλξης για τις επιχειρήσεις που τώρα φεύγουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)