to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 18.02.2014

πηγή: Έθνος

Πολιτική

Προφυλακίστηκε ο Κων. Τζεβελέκος για απάτη 9 εκατ. ευρώ μέσω ΜΚΟ για «αποναρκοθετήσεις»

Υστερα από έρευνες από την Οικονομική Αστυνομία, την περασμένη Παρασκευή παραδόθηκε στις Αρχές ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, πρόεδρος και ιδρυτής της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»,η οποία δραστηριοποιείτο σε αποναρκοθετήσεις εκτός Ελλάδος, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Κατηγορείται για την ίδια υπόθεση και ο Αλεξ Ρόντος, που θεωρείται στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.


Θεωρείται από τις Αρχές ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ο οποίος, έπειτα από την απολογία του στην 4η Ειδική Ανακρίτρια, κρίθηκε προσωρινά προφυλακιστέος.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη επτά άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη σύζυγο του κ. Τζεβελέκου, τον Αλεξ Ρόντος, πρώην γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ και στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, δύο πρέσβεις που είναι τοποθετημένοι σε Σουδάν και Ιαπωνία, αλλά και τρεις συνταξιούχους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ Χρ. Παρθένης, οι κατηγορούμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν τη ΜΚΟ ως «όχημα» για την κακουργηματική απάτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της ΥΔΑΣ για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στον Λίβανο και στο Ιράκ, κατά την τετραετία 2000-2004.

Στη φωτογραφία με «στολή εργασίας» ο συλληφθείς Κ. Τζεβελέκος

Ο Κ. Τζεβελέκος με στολή ναρκαλιευτή

Ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας έδειξε ότι το σύνολο της χρηματοδότησης των 9 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις, το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της ΜΚΟ, τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και χορηγίες ή δωρεές.

Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της ΜΚΟ επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα ως ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες όμως η ΜΚΟ δεν καταχώριζε στα σχετικά βιβλία, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως δική της συμμετοχή, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση. Ουσιαστικά, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ έδειξαν ότι γινόταν ανακύκληση του δημοσίου χρήματος.

Χωρίς έγκριση

Μάλιστα, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης δεν ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, η έγκριση της οικείας ελληνικής πρεσβείας, ενώ οι καταβολές των χρημάτων γίνονταν χωρίς εκθέσεις προόδου.

Η πολυτελής μεζονέτα στα Βριλήσσια στην οποία έμενε με τη σύζυγό του. Η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε στην ιδιοκτησία του ζευγαριού και μια 7ώροφη πολυκατοικία στους Αμπελοκήπους 

Η πολυτελής μεζονέτα στα Βριλήσσια στην οποία έμενε με τη σύζυγό του. Η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε στην ιδιοκτησία του ζευγαριού και μια 7ώροφη πολυκατοικία στους Αμπελοκήπους

Επίσης, γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση, δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ ανύπαρκτος ήταν ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη ΜΚΟ στην ΥΔΑΣ. Παράλληλα, η ΜΚΟ χρησιμοποίησε μέρος των κονδυλίων για ενοικίαση γραφείων στην Αθήνα, σε... σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και πάρκινγκ του προέδρου κ.ά.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορούνται ότι ανάλογα με τη θέση και τα καθήκοντα που κατείχαν την επίμαχη χρονική περίοδο, βεβαίωναν εν γνώσει τους ψευδώς σε δημόσια έγγραφα σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς τη ΜΚΟ για την υλοποίηση των προγραμμάτων, ως συμμετοχή του Δημοσίου, και προέβαιναν στη σχετική εκκαθάριση και εντολή πληρωμών προς τη ΜΚΟ.

Σε διαμερίσματα και αποθήκη στους Αμπελοκήπους, ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της ΜΚΟ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αποδείξεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, τραπεζικά παραστατικά, κλειδιά τραπεζικής θυρίδας, τρεις σφραγίδες του υπουργείου Ανάπτυξης (εκ των οποίων μία στρογγυλή), κυνηγετικό τυφέκιο, περίστροφο κ.ά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)