to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 23.08.2012

Διεθνή

Προφυλακίσθηκε ένας αιγύπτιος δημοσιογράφος

Ο αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης αιγυπτιακής εφημερίδας "Αλ Ντόστουρ", ο Ισλάμ Αφίφι, προφυλακίσθηκε σήμερα κατά την έναρξη της δίκης του με τις κατηγορίες ότι δημοσίευσε ψευδείς ειδήσεις και προέτρεψε τους πολίτες να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, έκανε γνωστό ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.



Ότι θα παραμείνει προφυλακισμένος ως τις 16 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της επόμενης ακροαματικής συνεδρίασης, αποφάνθηκε ο δικαστής του ποινικού δικαστηρίου της Γκίζας, στο Κάιρο. Πρόκειται για την πρώτη δίκη αιγύπτιου δημοσιογράφου μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011.
 
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την ανακοίνωση της προφυλάκισής του, ο Αφίφι δήλωσε πως η δίκη του είναι "πολιτική" και πως οι μηνύσεις εναντίον του έγιναν από "πρόσωπα που έχουν πολιτικά κίνητρα".
 
"Αυτή η δίκη θα είναι μια αληθινή δοκιμασία για ένα από τα ουσιαστικά αιτήματα της αιγυπτιακής επανάστασης που είναι η ελευθερία της έκφρασης", πρόσθεσε.
 
Η δίωξη σε βάρος του Αφίφι ανακοινώθηκε στις 16 Αυγούστου ταυτόχρονα με τη δίωξη του τηλεοπτικού παρουσιαστή Τεουφίκ Οκάσα, ο οποίος κατηγορείται ότι "προέτρεψε να δολοφονηθεί" ο πρόεδρος Μοχάμαντ Μόρσι.
 
Ο Οκάσα διευθύνει το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Φαραΐν (Οι Φαραώ) που μεταδίδει ένα πρόγραμμα πολύ εχθρικό έναντι του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο αιγύπτιος πρόεδρος. Στον Οκάσα απαγορεύτηκε η έξοδος από την Αίγυπτο, όπως και στον Αφίφι.
 
Οι αρχές ανέστειλαν για ένα μήνα τη λειτουργία του τηλεοπτικό δικτύου.
 
Οι διώξεις εναντίον των δύο δημοσιογράφων πραγματοποιούνται ενώ ακτιβιστές κατά του Μόρσι ανακοίνωσαν πως οργανώνουν αύριο Παρασκευή διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του αρχηγού του κράτους.
 
Επίσης από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράσθηκε "μεγάλη ανησυχία" για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην ελευθεροτυπία στην Αίγυπτο.


Πηγή: Babylonmedia

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)