to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 23.03.2023

Πολιτική

Προεκλογικό «παζάρι» με πρόσωπα και ίσες αποστάσεις η στρατηγική Ανδρουλάκη;

Με «σκληρούς» όρους φαίνεται πως θέλει να ανοίξει το προεκλογικό «παζάρι» του ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαριθμώντας τους στόχους του τρίτου κόμματος για τις επικείμενες εκλογές και τις συνεργασίες. Ωστόσο η παράλογη εμμονή με το «τρίτο πρόσωπο» μπορεί να εγκλωβίσει την κουβέντα, αλλά και τον ίδιο.


Μοιάζει απόλυτα λογικό από πολιτικής σκοπιάς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιχειρεί να χαράξει μια βιώσιμη πολιτική γραμμή για το κόμμα του, ωστόσο τα προαπαιτούμενα που φαίνεται να θέτει, ιδίως στο σημείο που δείχνει να θέλει να θέσει τις κόκκινες γραμμές του γύρω από μια συζήτηση για (τρίτα μάλιστα) πρόσωπα, ίσως καταλήξουν να εγκλωβίσουν τον κόσμο του πάλαι ποτέ κραταιού εκφραστή της Σοσιαλδημοκρατίας, σε πολιτικό αδιέξοδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, επανέφερε ως προαπαιτούμενο για να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας να μην είναι πρωθυπουργός σε αυτή ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων. «Γι' αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας» ανέφερε.

Ασχέτως του κατά πόσο, με τα παραπάνω, συνεχίζει να τηρείται το δόγμα των ίσων αποστάσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σύντομα ενδέχεται να κληθεί λύσει μόνος του τον «γρίφο» που ο ίδιος έθεσε στη δημόσια κουβέντα, υποχωρώντας από τις όποιες κόκκινες γραμμές, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων.

Και αυτό, όχι μόνο διότι και τα δύο μεγάλα κόμματα απορρίπτουν με κάθε τρόπο μια τέτοια συζήτηση (παραθέτουμε τις αντιδράσεις αμέσως παρακάτω), αλλά και γιατί, ίσως, ούτε ο Ν. Ανδρουλάκης ούτε κανένα άλλο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα επιθυμούσε να μπει στη «μέγγενη» των δεύτερων εκλογών -και την αναμενόμενη συμπίεση των «μικρών» εν μέσω πόλωσης- και μάλιστα με δική του ευθύνη, ύστερα από ένα «ναυάγιο» στις διερευνητικές εντολές της απλής αναλογικής.

Στα διάφορα σημεία στα οποία θέλησε να σταθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ελάχιστα ή και κανένα, δεν φάνηκε να αφορά το πολιτικό πρόγραμμα το οποίο ο Ν. Ανδρουλάκης θα ήθελε να δει να εφαρμόζει μια κυβέρνηση όπως ο ίδιος την επιδιώκει.

Δείτε τα παραπάνω στο βίντεο της συνέντευξης:

Η πρώτη αντίδραση από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Τις δηλώσεις Ανδρουλάκη κλήθηκαν να σχολιάσουν οι Κωστής Χατζηδάκης και Γιώργος Κατρούγκαλος που ήταν καλεσμένοι σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «τον πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός και όχι τρίτος. Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά Παπαδήμο», ενώ ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «δε νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια αξίωση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)