to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:49 | 05.12.2017

Διεθνή

Αύριο οι δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ - Όλες οι αντιδράσεις

Ο Μαχμούτ Αμπάς απηύθυνε έκκληση στον πάπα Φραγκίσκο και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν ενάντια στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας - Συγκαλούνται εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει αύριο Τετάρτη δηλώσεις σχετικά με την απόφασή του για το αν θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, προσθέτοντας ότι ο Ρεπουμπλικανός είναι αρκετά σταθερός στην άποψή του για το ζήτημα.

"Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του προέδρου στο θέμα της Ιερουσαλήμ. Αύριο ο πρόεδρος θα κάνει δήλωση" επισήμανε η Σάντερς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε νωρίτερα την Τρίτη τον ομόλογό του της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς ότι επιθυμεί να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Αμπάς, ο τελευταίος προειδοποίησε τον κ. Τραμπ ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες».

Νωρίτερα ο κ. Τραμπ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ, αλλά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καθώς το ανατολικό τμήμα της πόλης είναι παλαιστινιακό έδαφος το οποίο είχε καταληφθεί από το εβραϊκό κράτος κατά τον πόλεμο του 1967.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τη δεξιά κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε προαναγγείλει την κίνησή του από την προεκλογική περίοδο, ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και σειρά άλλων διεθνών παραγόντων έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει διεθνή κρίση, καθώς η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ενώ οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό, κατεχόμενο τμήμα της να αποτελέσει την πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Η ισραηλινή κυβέρνηση τηρεί μέχρι στιγμής σιγή στο θέμα αυτό. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε καν αν ο Τραμπ μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο τελευταίος έχει προγραμματίσει να δώσει μια συνέντευξη Τύπου αύριο στις 11.00 στην Ιερουσαλήμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να μην κάνουν δηλώσεις για να μην προκαλέσουν εντάσεις.

Η Ιορδανία σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) το επόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να συζητηθεί το πώς θα αντιμετωπιστούνοι "επικίνδυνες" συνέπειες από την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Το βασίλειο της Ιορδανίας είναι σε επαφή με τα μέλη του Αραβική Συνδέσμου, του οποίου ασκεί την προεδρία αλλά και με την Τουρκία που προεδρεύει στον OIC, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι.

"Οι συναντήσεις αυτές θα συντονίσουν την αραβική και την ισλαμική στάση απέναντι στην απόφαση (του Τραμπ)... Η Ιερουσαλήμ είναι παλαιστιανικό, ιορδανικό, ισλαμικό και χριστιανικό ζήτημα και κάθε προσπάθεια να αποφασιστεί η τύχη της μονομερώς είναι άκυρη", πρόσθεσε.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οποιαδήποτε απόφαση περί μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας θα αναζωπυρώσει τα συναισθήματα των μουσουλμάνων, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο βασιλιάς Σαλμάν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και στον κόσμο.

«Ο Φρουρός- προστάτης των δύο Ιερών Τεμενών αξίωσε από τον Αμερικανό πρόεδρο ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μιας μόνιμης συμφωνίας θα αποτελέσει πλήγμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες και θα πυροδοτήσει εντάσεις στην περιοχή» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, τονίζεται στο τηλεγράφημα, σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό και τα ιστορικά του δικαιώματα και διαβεβαιώνει ότι «ένα τέτοιο επικίνδυνο βήμα ενδέχεται να αναζωπυρώσει τα πάθη των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του κύρους της Ιερουσαλήμ και του τεμένους Αλ Άκσα…».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σήμερα ότι δεν χρειάζεται να «περιπλέξει» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αφού ο Αμερικανός πρόεδρος του τηλεφώνησε για να συζητήσουν σχετικά με την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, τονίζεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Στο δελτίο τύπου επισημαίνεται επίσης ότι ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους επέστησε την προσοχή του Αμερικανού ομόλογού του «να μην λάβει μέτρα που θα υπονόμευαν τις πιθανότητες ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

«Ο πρόεδρος της Αιγύπτου επισήμανε την θέση της χώρας του σχετικά με τη διαφύλαξη του νόμιμου καθεστώτος της Ιερουσαλήμ εντός του πλαισίου των συστάσεων της διεθνούς κοινότητας και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ» σημειώνεται.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εκτίμησε σήμερα ότι «όλες οι κόκκινες γραμμές» παραβιάστηκαν με την πρόθεση που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Με την αναγνώριση από την αμερικανική κυβέρνηση της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας των δυνάμεων κατοχής και με τη μεταφορά της πρεσβείας της, όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν» επισήμανε ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε μια επιστολή που απηύθυνε προς τους ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και δημοσιοποιήθηκε από την οργάνωση.

Ο Αμπάς απηύθυνε έκκληση στον πάπα Φραγκίσκο και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν ενάντια στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τον πάπα Φραγκίσκο και τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας προκειμένου να παρέμβουν κατά της πρόθεσης του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου του Αμπάς.

«Ο πρόεδρος Αμπάς συνομίλησε, μετά το τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο Τραμπ, με τους προέδρους της Ρωσίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) και της Γαλλίας (Εμανουέλ Μακρόν), με τον ποντίφικα και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Τους επισήμανε ότι μια τέτοια ενέργεια είναι απορριπτέα και τους προέτρεψε να παρέμβουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο» σημείωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρνταϊνάχ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος επισήμανε ότι ο Μαχμούτ Αμπάς δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μογκερίνι: Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί μέσω διαπραγματεύσεων

Αναβάλλεται η ανακοίνωση της απόφασης Τραμπ

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε η ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ για την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος ήταν σαφής για αυτό το θέμα από την αρχή: το ζήτημα δεν είναι το αν (σ.σ. η αμερικανική πρεσβεία θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ), το ζήτημα είναι το πότε», ανέφερε ο Χόγκαν Γκίντλι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η πιθανότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και από πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους και διπλωμάτες, που φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε στο ξέσπασμα βίας.

Η απόφαση θα αναιρούσε την πολιτική της Ουάσιγκτον για δεκαετίες, η οποία προέβλεπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπαιρναν θέση για το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης πριν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευθούν και αποφασίσουν από κοινού.

Αν ο Τραμπ προχωρήσει στην κίνηση αυτή, μπορεί να πυροδοτήσει διαδηλώσεις και βία από πλευράς Παλαιστινίων και μουσουλμάνων σε διεθνές επίπεδο.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τραμπ θα κάνει την ανακοίνωση πως πλέον η Ουάσινγκτον θεωρεί την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Όμως ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, άφησε να εννοηθεί την Κυριακή ότι δεν έχει ακόμα λάβει οριστική απόφαση. Στον Κούσνερ έχει ανατεθεί να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, η οποία βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια, χωρίς μέχρι τώρα να έχει υπάρξει κάποια πρόοδος.

Ο Τραμπ είχε εξαγγείλει ότι η πρεσβεία θα μεταφερόταν στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

Σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τραμπ θα υπογράψει ξανά τη ρήτρα αναστολής της ισχύος του νόμου του 1995 που προέβλεπε τη μετεγκατάσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αλλά θα συνοδεύσει αυτή του την κίνηση με την εντολή προς τους συμβούλους του να αρχίσουν σχεδιασμούς για τη μεταφορά της, χωρίς να κάνει ακόμα σαφές πότε θα ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο δύο αξιωματούχοι είπαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ότι το σχέδιο να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως η πρωτεύουσα του Ισραήλ συναντά σθεναρή αντίσταση στην αρμόδια διεύθυνση Υποθέσεων Εγγύς Αναστολής (Near Eastern Affairs bureau, NEA) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στελέχη της NEA και αμερικανοί πρεσβευτές που υπηρετούν στην περιοχή «εκφράζουν βαθιές ανησυχίες για αυτό», σημείωσε ο ένας αξιωματούχος, ο οποίος διευκρίνισε πως οι περισσότερες από τις ανησυχίες που εκφράστηκαν αφορούν την «ασφάλεια».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέπεμψε τις ερωτήσεις για το θέμα στον Λευκό Οίκο. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις ανησυχίες των Αμερικανών διπλωματών.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συγκλίνουν στο ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της ισραηλινής πρωτεύουσας από την Ουάσιγκτον υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις εναντίον του Ισραήλ και ενδεχομένως συμφερόντων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Πληροφορίες: Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)