to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 18.09.2015

Διεθνή

Προειδοποίηση Ύπατης Αρμοστείας: Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια προκειμένου να βρεθεί λύση στην προσφυγική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.


 Περαιτέρω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες της Υ.Α., unhcr.gr και unhcr.org, στις οποίες αναρτώνται τακτικά ενημερωτικά δελτία, τις ημέρες που δεν διεξάγεται συνέντευξη Τύπου.

1.           Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια προκειμένου η Ευρώπη να βρει λύση στην προσφυγική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το χθεσινό πανδαιμόνιο στα σύνορα της Σερβίας με την Κροατία, η οποία έχει κλείσει κάποια σημεία εισόδου από τότε, και η δραματική κατάσταση της Τετάρτης στα ουγγρικά σύνορα καταδεικνύουν το χάος και τη σύγχυση που έχει προκληθεί από την απουσία μιας συνεκτικής και ενιαίας ανταπόκρισης στην προσφυγική κατάσταση στην Ευρώπη.

Καθώς περισσότεροι από 442.440 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει από τη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος, σχεδόν 2.921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 4.000 άνθρωποι καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά καθημερινά, η κρίση μεγαλώνει και μεταφέρεται από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς να βρίσκεται λύση. Στο μεταξύ, οι ταλαιπωρίες και οι κίνδυνοι που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αυξάνονται καθώς η αβεβαιότητα και η έλλειψη ενημέρωσης τροφοδοτούν την απελπισία, αυξάνουν την πιθανότητα να σημειωθούν κι άλλα περιστατικά και δυναμιτίζουν την εχθρότητα απέναντι σε ανθρώπους που έχουν τραπεί σε φυγή εξαιτίας διώξεων και συρράξεων και που έχουν ανάγκη από βοήθεια. Αυτό το περιβάλλον αποτελεί γόνιμο έδαφος για τους διακινητές αλλά και άλλους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον ευάλωτο πληθυσμό.  

Στο πλαίσιο αυτών των γεγονότων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) πιστεύει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Πέμπτης να υποστηρίξει τα σχέδια για την επανεγκατάσταση (relocation) επιπλέον 120.000 ανθρώπων σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξίζει να επαινεθεί. Η Έκτακτη Σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου και η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει συγκληθεί για τις 23 Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να επέλθει συμφωνία. Οι αφορμές αυτές μπορεί να είναι και η τελευταία ευκαιρία για μια θετική, ενιαία και συνεκτική ευρωπαϊκή ανταπόκριση στην παρούσα κρίση.

Η Υ.Α. αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, και επαινεί τις χώρες και τους πολίτες τους που έχουν επιδείξει προθυμία να μετεγκαταστήσουν πρόσφυγες και που ανταποκρίνονται θετικά σε μια κατάσταση που αν και ιδιαιτέρως απαιτητική είναι διαχειρίσιμη, εφόσον η Ευρώπη συμβάλλει με τρόπο ενιαίο σε μια αποτελεσματική λύση.

Η Υ.Α. πρότεινε αυτή την εβδομάδα μια σειρά από μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο ευρύτερος στόχος, που είναι να δοθεί βοήθεια στην Ευρώπη ώστε να επιλύσει την κατάσταση αυτή με συλλογικό τρόπο. Πιιο συγκεκριμένα τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Την άμεση δημιουργία δομών στην Ελλάδα για την υποδοχή, την παροχή βοήθειας, την καταγραφή και την ταυτοποίηση των νεοαφιχθέντων.

  2. Την άμεση εκκίνηση μιας διαδικασίας, από την Ελλάδα και από υφιστάμενα κέντρα στην Ιταλία, για την επανεγκατάσταση 40.000 προσφύγων στις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες, όπως συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διευρυνθεί με επιπρόσθετες δεσμεύσεις σε εθελοντικό επίπεδο από τα κράτη της Ε.Ε., σε σχέση με τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  3. Ένα πακέτο εκτάκτου ανάγκης από την Ε.Ε. στη Σερβία ώστε να υπάρξει παρόμοια δυνατότητα για την κατάλληλη παροχή βοήθειας, την καταγραφή και την επανεγκατάσταση των ανθρώπων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  4. Παράλληλα, η Υ.Α. καλεί για ουσιαστική αύξηση των ευκαιριών για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε γειτονικές με τη Συρία χώρες ώστε να έχουν πρόσβαση σε νόμιμες διόδους προς την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης μετεγκατάστασης (resettlement) και της εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, της οικογενειακής επανένωσης και των θεωρήσεων εισόδου για λόγους σπουδών ή ανθρωπιστικούς λόγους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)