to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:11 | 06.02.2017

Διεθνή

Προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ για την τρωτότητα της πορτογαλικής οικονομίας

Το μεγάλο βάρος του δημόσιου χρέους, η περιορισμένη ανάπτυξη, καθώς και οι ευρισκόμενες σε θέση αδυναμίας τράπεζες τους ισολογισμούς των οποίων βαρύνουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθιστούν την Πορτογαλία ιδιαίτερα ευάλωτη σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο ο προστατευτισμός βρίσκεται σε άνοδο, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.


"Η Πορτογαλία βρίσκεται σε μια στιγμή μεγάλης τρωτότητας (με δεδομένο) το γενικό διεθνές πλαίσιο", σημείωσε ο Άνχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ, παρουσιάζοντας μια μελέτη του οργανισμού για την πορτογαλική οικονομία.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings έκανε ταυτόσημες εκτιμήσεις την Παρασκευή, όταν διατήρησε το αξιόχρεο της χώρας μία βαθμίδα κάτω από την κατηγορία της επένδυσης. Παρά το ότι οι εσωτερικοί κίνδυνοι αποκλιμακώνονται, προειδοποίησε ο Φιτς, η Λισαβόνα παραμένει ευάλωτη στις απειλές εξαιτίας του αυξανόμενου προστατευτισμού, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Οι προσδοκίες περί πολιτικών τόνωσης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία έπληξε τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό έπληξε ιδίως την Πορτογαλία, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων είναι οι υψηλότερες της ευρωζώνης έπειτα από εκείνες των ελληνικών αξιόγραφων, πολύ πάνω από αυτές της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

Σήμερα τα δεκαετή ομόλογα αναφοράς της Πορτογαλίας κατέγραψαν τις υψηλότερες αποδόσεις τους εντός του 2017 και το σπρεντ (η διαφορά απόδοσης) από τα γερμανικά κρατικά ομόλογα αναφοράς ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας.

Κατά τη μελέτη του ΟΟΣΑ, παρότι η οικονομία της Πορτογαλίας καταγράφει βελτίωση, οι επενδύσεις παραμένουν κατά 30% χαμηλότερες συγκρινόμενες με το 2005 και σημαντικά ασθενέστερες από αυτές σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

"Διαρθρωτικά εμπόδια συνεχίζουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να επιτείνουν τις αδυναμίες. Οι επενδύσεις αναμένεται να παραμείνουν ασθενικές με υπόβαθρο τις συρρικνούμενες πιστώσεις", σημειώνεται στη μελέτη του ΟΟΣΑ και προστίθεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη δύσκολη αποστολή να επιτύχει ισορροπία μεταξύ των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και των μέτρων τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της πορτογαλικής οικονομίας φέτος θα φθάσει το 1,2% και το 1,3% του ΑΕΠ το 2018, από 1,6% το 2015. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% φέτος και θα επιταχυνθεί περαιτέρω το 2018.

Ο Οργανισμός καλεί να δοθεί νέα ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε οι πορτογαλικές εξαγωγές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ακόμη κάλεσε την κυβέρνηση να ενθαρρύνει την διαγραφή και των αναδιάρθρωση οφειλών από μέρους των τραπεζών ώστε να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)