to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:33 | 05.11.2022

Διεθνή

Προειδοποιεί ο Ομπάμα για «επικίνδυνο» πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σχετικά με τον διχασμό που πυροδοτεί ένα «επικίνδυνο κλίμα» στην πολιτική σκηνή της χώρας, μόλις τρεις μέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές που θα καθορίσουν το ποιος θα έχει τον τον έλεγχο στο Κογκρέσο


Σημειώνεται ότι τα τρία μεγάλα ονόματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων –δηλαδή ο Ομπάμα, ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο τέως Ντόναλντ Τραμπ– βρίσκονται στην Πενσιλβάνια, προκειμένου να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους στην οριακή αναμέτρηση που αναμένεται εκεί, ανάμεσα στον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν και τον Ρεπουμπλικάνο Μεχμέτ Οζ.

Μιλώντας στο Πιτσμπουργκ, ο Ομπάμα χαρακτήρισε «προϊόν ρητορικής μίσους» την επίθεση εναντίον τού συζύγου τής Νάνσι Πελόζι. «Η συνήθεια να "δαιμονοποιούμε" τους πολιτικούς αντιπάλους, να λέμε τρελά πράγματα, δημιουργεί επικίνδυνο κλίμα», είπε ο πρώην πρόεδρος, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στους Ρεπουμπλικάνους. Πρόσθεσε με νόημα πως έχουμε πολιτικούς που δεν εργάζονται για να ενώσουν τους ανθρώπους, αλλά για να υποκινήσουν τον διχασμό και «και να μας κάνουν να θυμώνουμε και να φοβόμαστε ο ένας τον άλλον», μόνο και μόνο για το δικό τους όφελος.

Όξυνση

Πρόσφατα, ο Μπάιντεν υποστήριξε πως μια νίκη του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων θα ενισχύσει σε επικίνδυνο βαθμό τη δύναμη των αρνητών της νομιμότητας της νίκης του στην προεδρική εκλογή του 2020. «Θα ήταν παράνομο, αντιαμερικανικό και θα ανοίξει την πόρτα στο χάος» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιώντας πως «δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη». Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών τείνει να κυριαρχήσει η άποψη ότι οι τραμπιστές Ρεπουμπλικάνοι κινούνται στα όρια της δημοκρατικής συνταγματικής πολιτικής κανονικότητας και νομιμότητας.

Από την πλευρά τους, κι οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τους Δημοκρατικούς πως επενδύουν σε κλίμα έντασης, επικαλούμενοι τις αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες που κλόνισαν τη χώρα το 2020. Παράλληλα, ασκούν κριτική στους Δημοκρατικούς πως απέτυχαν να αντιμετωπίζουν την αύξηση του πληθωρισμού και την εγκληματικότητα: δύο τομείς που ανησυχούν τους πολίτες, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

Σημειώνεται ότι ο στενός κύκλος του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις 14 Νοεμβρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)