to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:25 | 30.04.2013

Κοινωνία

Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: «Η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ»

Με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Γιάννης Αδαμόπουλος, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ» και προσθέτει:


«Η πρωτοφανής κρίση την οποία βιώνει ολόκληρος ο ελληνικός λαός αποδεικνύει με τον πλέον επώδυνο τρόπο όχι μόνο ότι μπροστά στα κελεύσματα των διεθνών και εγχώριων οικονομικών συμφερόντων δεν υπάρχουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα σε κανένα επίπεδο, αλλά και ότι το ίδιο το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, η ελευθερία και η δημοκρατία, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ένας διαρκής αγώνας. Σε μία εποχή στην οποία οι Έλληνες πολίτες υφίστανται πρωτοφανείς, διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, με επίκληση τη "σωτηρία της χώρας" - ρητορική η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές, ο δικηγορικός κόσμος, παρά τη σφοδρή επίθεση που δέχεται και ο ίδιος από την πολιτική εξουσία, δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός, όταν μάλιστα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Παράλληλα, ο κ. Αδαμόπουλος κάνει αναφορά στην κυβέρνηση, στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, στις τράπεζες, κ.λπ. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει στη δήλωσή του:

«Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η Κυβέρνηση επιβουλεύεται ακόμα και τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αποτελεί πλέον το τελευταίο όριο στην πλήρη οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων και ως τέτοιος πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτος. Οι Τράπεζες, από την πλευρά τους, επιβουλεύονται την αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και τις όποιες ευμενείς ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ, όλοι θυμόμαστε την πρόσφατη απόπειρα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη, να καταργήσει το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας για τους εργαζομένους που υφίστανται παράνομη διακοπή ή λήξη της σχέσης εργασίας τους· και μάλιστα ακόμα και για τους εργαζομένους για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση. Σημειωτέον δε ότι η πρόσφατη αύξηση των παραβόλων για την άσκηση ενδίκων μέσων έχει ήδη καταστήσει πρακτικά ανέφικτη την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, εν γένει, στερώντας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών από τη δυνατότητα να έχουν ουσιαστική και αποτελεσματική έννομη προστασία από τα ελληνικά δικαστήρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)