to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 01.11.2019

Οικονομία

Πρόεδρος της ΕΚΤ από σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ

Αναλαμβάνει από σήμερα και για 8 χρόνια καθήκοντα προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας η Κριστίν Λαγκάρντ, τέως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - Η σημαντικότερη πρόσκληση που θα αντιμετωπίσει είναι "η συμφιλίωση της Γερμανίας με την ΕΚΤ " όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.


Η Κρ. Λαγκάρντ διαδέχεται τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΚΤ από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ απηύθυνε χθες έκκληση προς τη Γερμανία και τις πλεονασματικές χώρες της Ευρωζώνης να αυξήσουν τις δαπάνες για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο η κυρία Λαγκάρντ υπενθύμισε πως για να διασώσουν το ευρώ οι χώρες της Ευρωζώνης συντόνισαν επιτυχώς τις δημοσιονομικές πολιτικές τους στη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Η σημαντικότερη πρόσκληση που θα αντιμετωπίσει η κυρία Λαγκάρντ θα είναι "η συμφιλίωση της Γερμανίας με την ΕΚΤ " όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα επαινεί την Λαγκάρντ για την ικανότητα να επιτυγχάνει συμβιβασμούς, με τους οποίους να μπορούν όλοι να προχωρήσουν. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι επικριτές της βρίσκονται στη Γερμανία, όπου αποταμιευτές, τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί διαμαρτύρονται τα αρνητικά επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η Λαγκάρντ θα κρατήσει αρχικά τους κορυφαίους συνεργάτες του προκατόχου της, περιλαμβανομένου του βασικού συμβούλου του, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters την Πέμπτη. Την πρώτη δημόσια ομιλία της, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, θα την κάνει τη Δευτέρα.

Σταθεροποιημένα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, κοντά στα χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων, ενώ αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση εδώ και πέντε εβδομάδες, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ ανέλαβε σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και η νέα ανησυχία σχετικά με τις εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας ενίσχυσαν τις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα, ωθώντας προς τα κάτω τις αποδόσεις τους στην Ευρωζώνη, αφού τον Οκτώβριο είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό τους από τις αρχές του 2018, καθώς είχαν εξασθενίσει οι ανησυχίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η επανέναρξη των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα βοήθησε, επίσης, τα ομόλογα της Ευρωζώνης, με το επίκεντρο της προσοχής να στρέφεται στις πολιτικές που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα υπό την προεδρία της Λαγκάρντ.

Σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters ότι οι κορυφαίες προτεραιότητες της Λαγκάρντ πρέπει να είναι η δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και η διασφάλιση ότι η τράπεζα μιλά με μία φωνή. Η απόφαση για την επανέναρξη των αγορών ομολόγων δίχασε την κεντρική τράπεζα και τροφοδότησε την αίσθηση στις αγορές ότι είναι πολύ ψηλά ο πήχης για μία περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ενώ η αγορά προεξοφλούσε ένα επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ κοντά στο -0,8% μόλις πριν από δύο μήνες, δεν αναμένει πλέον μία περαιτέρω μείωσή του κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 2020. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η Λαγκάρντ έχει δύσκολο έργο στην προσπάθειά της να προωθήσει την ενότητα που οδηγεί σε ένα συνεκτικό σύνολο πολιτικών στο μέλλον», δήλωσε στέλεχος της Investec, προσθέτοντας: «Οι απόψεις της μπορούν να χαρακτηρισθούν ως συνέχεια» αυτών του απελθόντος προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων κυμαινόταν περί το -0,40%, κοντά στο χαμηλό επίπεδο της Πέμπτης (0,42%). Είναι περίπου 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση πέντε εβδομάδων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)