to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 26.01.2017

Διεθνή

Σηκώνει τείχος στο Μεξικό, τάσσεται υπέρ του εικονικού πνιγμού, θέλει «μυστικές φυλακές»: η σκοτεινή εποχή Τραμπ έχει ξεκινήσει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την Τετάρτη να υπογράφει διατάγματα για την έναρξη ανέγερσης ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και την λήψη αυστηρότερων μέτρων για τις αμερικανικές πόλεις που προστατεύουν παράτυπους μετανάστες. Σφοδρή αντίδραση του μεξικανού προέδρου, που αρνήθηκε πως η χώρα του θα χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο.


Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται επίσης να προβεί τις επόμενες μέρες σε βήματα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο Τραμπ δήλωσε πως αναμένει η ανέγερση του τείχους στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό να ξεκινήσει εντός μηνών με τον σχεδιασμό να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως το Μεξικό θα καλύψει το «100%» των εξόδων κατασκευής του τείχους.

Στα μέτρα που υπογράφηκαν προβλέπεται μεταξύ άλλων η πρόσληψη 5.000 επιπλέον στελεχών στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων τα καθήκοντα των οποίων ήταν να συλλαμβάνουν όσους επιχειρούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα καθώς και ο τριπλασιασμός του αριθμού των στελεχών της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης που χρησιμοποιούνταν για την σύλληψη και την απέλαση μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, τόνισαν πηγές στο Κογκρέσο, με γνώση του σχεδίου.

«Απολύτως πιστεύω ότι αποφέρει αποτελέσματα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον εικονικό πνιγμό ως μορφή βασανισμού με σκοπό την συλλογή πληροφοριών, σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, προσθέτοντας ότι θα αναμένει τις συμβουλές των στελεχών της κυβέρνησης του για την χρησιμοποίηση του. «Πασπάλισε» δε το επιχείρημά του με φράσεις όπως έχουμε να αντιμετωπίσουμε «εκείνους που στη Μέση Ανατολή κόβους κεφάλια χριστιανών»

Σύμφωνα με σχέδιο διατάγματος με τίτλο: "Για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές από τους ξένους", αντίγραφο του οποίου δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ από την Washington Post, η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να αναστείλει για έναν μήνα την άφιξη στο αμερικανικό έδαφος των πολιτών 7 μουσουλμανικών χωρών (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη). Σαφής αναφορά σε ένταση της χρήσης του κολαστήριου του Γκουαντάναμο για φυλάκιση ξένων μαχητών.

«Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ' αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.

Κομμάτι του υπάρχοντος τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

 

«Δεν θα πληρώσουμε για κανένα τείχος», τονίζει ο πρόεδρος του Μεξικού

 

Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο Μεξικό η απόφαση Τραμπ να προχωρήσει στην κατασκευή τείχους στα σύνορα των δύο χωρών. Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο δήλωσε ότι τα 50 προξενεία της χώρας στις ΗΠΑ θα παρέχουν νομικές συμβουλές σε Μεξικανούς μετανάστες για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

«Εκπλήσσομαι! Και αποδοκιμάζω την απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να χτίζουν ένα τείχος που πολλά χρόνια τώρα δεν μας ενώνει αλλά μας χωρίζει. Το Μεξικό δεν πιστεύει σε τείχη. Το είπα ξανά: Το Μεξικό δεν θα πληρώσει για κανένα τείχος», υπογράμμισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Ο πρόεδρος του Μεξικού δεν ξεκαθάρισε εάν θα κάνει ή θα ακυρώσει το προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

Πάντως ο αριστερός ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, καλεί την κυβέρνηση να υποβάλλει μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς θεωρεί προσβλητική για το Μεξικό την απόφασή του για το τείχος.

 

(Τweet του αμερικανού προέδρου, με τίτλο «Σήμερα οι ΗΠΑ πήραν πίσω τον έλεγχο των συνόρων τους)
 

Ο Λευκός Οίκος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους

Ο Λευκός Οίκος θα χρηματοδοτήσει το τείχος που θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό ο πρόεδρος Τραμπ, δήλωσε χθες ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. "Θα το πληρώσουμε εμείς αυτό και θα προκαταβάλλουμε τα χρήματα", είπε ο Ράιαν σε συνέντευξή του στο κανάλι MSNBC, όταν ερωτήθηκε ποιός θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του. "Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να πείσουμε το Μεξικό να συνεισφέρει σε αυτό", πρόσθεσε.

Και... φιλευσπλαχνία Τραμπ: «Οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν σε αμερικανικό έδαφος όταν ήταν παιδιά, δε θα πρέπει ν' ανησυχούν για ενδεχόμενη απέλασή τους»

 Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πάντως ότι οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, δε θα πρέπει ν' ανησυχούν για ενδεχόμενη απέλασή τους. “Δε θα πρέπει ν' ανησυχούν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

“Έχω μία μεγάλη καρδιά. Θα τους φροντίσουμε όλους. Όταν έχεις καλούς ανθρώπους, που ζουν εδώ και κάνουν καλά τη δουλειά τους, δε θα πρέπει ν' ανησυχούν. Θα έχουμε διαμορφώσει την πολιτική μας στο ζήτημα αυτό, μέσα στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Και διατάγματα για την επιβολή αντιμεταναστευτικών μέτρων

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει επίσης διάταγμα για την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής των νομοθεσιών περί μετανάστευσης.

Όπως τόνισε ο Σπάισερ τα χρήματα εφαρμογής των διαταγμάτων θα αντληθούν από τα ομοσπονδιακά κονδύλια που χρησιμοποιούνταν για την εφαρμογή μιας νομοθεσίας για την προστασία των μεταναστών (τις λεγόμενες πόλεις-καταφύγια ["sanctuary cities"]).

Σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο τοπικοί αξιωματούχοι, που συχνά προέρχονται από το Δημοκρατικό κόμμα, αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές αρχές για την λήψη μέτρων ενάντια σε παράτυπους μετανάστες.

Όπως τόνισε ο Σπάισερ ο Τραμπ θα δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους για την διακοπή χορήγησης συγκεκριμένων κονδυλίων προς αυτές τις πόλεις που αρνούνται να συμμορφωθούν.

Επίσης θα δοθεί τέλος στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που συλλαμβάνονται ως παράτυποι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την ακρόαση τους από δικαστή.

Και υποστηρίζει τις «ζώνες ασφάλειας» στη Συρία - Επίθεση στη Γερμανία για το προσφυγικό κύμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι “θα δημιουργηθούν σίγουρα ζώνες ασφάλειας στη Συρία” προκειμένου να προστατευτούν όσοι διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις. “Σίγουρα θα οργανώσω ζώνες ασφάλειας για τους ανθρώπους στη Συρία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο ABC News.

“Νομίζω ότι η Ευρώπη έκανε ένα φοβερό λάθος, με το να επιτρέψει στα εκατομμύρια αυτά των ανθρώπων να πάνε στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δραστική μείωση του ρόλου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, σύμφωνα με τους New York Times

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει την έκδοση εκτελεστικών διαταγμάτων που θα ανοίγουν το δρόμο για την δραστική μείωση του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Τα διατάγματα επίσης θα εκκινήσουν την διαδικασία επανεξέτασης και δυνητικά ακύρωσης ορισμένων τύπων διεθνών συνθηκών, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)