to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 26.10.2017

Διεθνή

Τουλάχιστον 3 νεκροί, πυροβολισμοί, δακρυγόνα και οδοφράγματα στις προεδρικές εκλογές στην Κένυα, αναβολή σε 4 περιφέρειες

Στην πόλη Κισούμου στη δυτική Κένυα νεαροί υποστηρικτές του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος έχει ζητήσει από τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, έριξαν πέτρες, ενώ η αστυνομία απάντησε με πραγματικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού - Η ψηφοφορία αναβάλλεται για το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου, σε 4 περιφέρειες της χώρας.


Στους τρεις ανέρχονται οι νεκροί από τις ταραχές που σημειώθηκαν σήμερα στην Κένυα, στο περιθώριο των προεδρικών εκλογών τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, σύμφωνα με νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές.

Ένας νεαρός, που έφερε τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, υπέκυψε στην παραγκούπολη Ματάρε του Ναϊρόμπι, ανέφερε ο διευθυντής ενός νοσοκομείου, ο Ντίκενς Οσίμπα. Σε ανακοίνωση της αστυνομίας εξάλλου σημειώνεται ότι στο Χόμα Χέι, σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, σκοτώθηκε άλλος ένας άνδρας.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για έναν νεκρό, έναν υποστηρικτή της αντιπολίτευσης που έπεσε νεκρός στο Κισούμου, επίσης σε συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Συνολικά, τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις ταραχές αυτές, εκ των οποίων οι δέκα από σφαίρες. Η κατάσταση ορισμένων τραυματιών κρίνεται πολύ σοβαρή. Εξάλλου, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχτηκε μια πέτρα στο πρόσωπο, σε συγκρούσεις στην πόλη Ογιούγκις, στη δυτική Κένυα.

Η κατάσταση στο Κισούμου παραμένει τεταμένη. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα από κλαδιά δέντρων, πέτρες και καλώδια μέσα και γύρω από την πόλη. Τα καταστήματα κατέβασαν ρολά και οι δρόμοι ερήμωσαν.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά η ψηφοφορία εμποδίστηκε σε ορισμένες περιοχές, λόγω των ταραχών. Για τον λόγο αυτό, η ψηφοφορία αναβάλλεται για το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου, στις περιφέρειες Χόμα Χέι, Κισούμου, Μιγκόρι και Σιάγια – όλες βρίσκονται στη δυτική Κένυα, το προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι:

Η αστυνομία στην Κένυα συγκρούστηκε σήμερα κατά τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, την ώρα που ομάδες νεαρών και οδοφράγματα εμπόδισαν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε κάποιες πόλεις.

Στην πόλη Κισούμου στη δυτική Κένυα νεαροί υποστηρικτές του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος έχει ζητήσει από τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, έριξαν πέτρες, ενώ η αστυνομία απάντησε με πραγματικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μοιάζει να είναι καλή, ενώ «τα εκλογικά κέντρα έχουν ανοίξει στο 90% της Κένυας και η ψηφοφορία διεξάγεται κανονικά», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας Φρεντ Μάτιανγκι στον τηλεοπτικό σταθμό Citizen TV.

Στην πόλη Μιγκόρι, επίσης στη δυτική Κένυα, προπύργιο της αντιπολίτευσης, πολλές εκατοντάδες νεαροί συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό δρόμο και έστησαν οδοφράγματα, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι λίγοι εκλογικοί αντιπρόσωποι που είχαν σταλεί στην Κισούμου, θέατρο των αιματηρών επεισοδίων που ξέσπασαν μετά τις εκλογές του 2007, κρύφτηκαν στα εκλογικά κέντρα και δεν κατάφεραν να διανείμουν εκλογικό υλικό.

Τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία ήδη αναγνωρίζουν οι δικαστές και η εκλογική επιτροπή, είναι πιθανό να σταθούν αφορμή για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των σημερινών εκλογών και ενδέχεται να βυθίσουν στην αστάθεια τη χώρα, όπου σοβούν οι εθνοτικές διαφορές.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κένυας διεξάγονται σήμερα μετά την ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών της 8ης Αυγούστου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)