to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:18 | 28.01.2023

Πολιτισμός

Σ. Αναγνωστοπούλου: «"Ψηφίστε με και μετά τις εκλογές θα τα κάνουμε όλα!" Αυτό λέτε, κ. Πρωθυπουργέ, στον καλλιτεχνικό κόσμο;»

Με μια προεκλογικού χαρακτήρα ανάρτηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης παίρνει και δεν παίρνει πίσω το προεδρικό διάταγμα-ντροπή με το οποίο υποβάθμισε τα πτυχία των καλλιτεχνών όλων των κλάδων, προκαλώντας κύμα κινητοποιήσεων – Για καλλιέργεια προσδοκιών, χειραγώγηση της κοινής γνώμης με στόχο τη διάσπαση του μετώπου των καλλιτεχνών μιλά στην ανακοίνωσή της η τομεάρχισσα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – «Επί τριάμισι χρόνια ο κ. Μητσοτάκης υποβιβάζει και λοιδορεί τους καλλιτέχνες. Σήμερα αναγκάστηκε να κάνει πίσω, προδίδοντας τον προεκλογικό πανικό του», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Με μια κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα, και υπό το βάρος των διαρκών δυναμικών κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών και των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης παίρνει (και δεν παίρνει) πίσω το ντροπιαστικό προεδρικό διάταγμα που εξομοίωνε τις καλλιτεχνικές σπουδές με... απολυτήρια λυκείου.

Έτσι, με σημερινή του ανάρτηση (στο γνωστό πομπώδες ύφος που χρησιμοποιούν οι λογογράφοι του προσπαθώντας μάταια να κρύψουν τον πανικό του) κάνει γνωστό ότι θα υπάρξει «νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα».

Επιπλέον, προσθέτει, «επεκτείνουμε νομοθετικά στους δήμους την υποχρέωση για τη χρήση ειδικού και όχι του ενιαίου μισθολογίου, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες μας να προσλαμβάνονται και να αμείβονται με δίκαιο τρόπο που αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φύσης του καλλιτεχνικού επαγγέλματος». Τέλος, εξαγγέλει ότι σχεδιάζεται οδικός «οδικός χάρτης» με τον οποίο η χώρα θα αποκτήσει ως το 2025 «δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανεβασε τη συγκεκριμένη ανάρτηση την ώρα που το ΣΕΗ έδινε συνέντευξη Τύπου στο θέατρο σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα του Προεδρικού Διατάγματος και την επικείμενη απεργία τους. 

Οι πρώτες αντιδράσεις από το ΣΕΗ και την ΠΟΘΑ δείχνουν ότι ελάχιστα πειστικός υπήρξε ο πρωθυπουργός και οι υποσχέσεις του ότι θα λυθούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Προεδρικό Διάταγμα 85/22 και θα αποσυρθουν οι διατάξεις που υποβαθμίζουν τα πτυχία τους. «Δεν υποχωρούμε, κανονικά η απεργία» δηλώνουν. Επόμενος σταθμός, μεγάλη 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Φεβρουαρίου και η συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 2/2.

Σία Αναγνωστοπούλου: «"Ψηφίστε με και μετά τις εκλογές θα τα κάνουμε όλα!" Αυτό λέτε, κύριε Πρωθυπουργέ, στον καλλιτεχνικό κόσμο;»

Την προεκλογική υποκρισία του πρωθυπουργού και την επικοινωνιακή διαχείριση ενός θέματος που απασχολεί εδώ και εβδομάδες την καλλιτεχνική κοινότητα σχολιάζει η βουλεύτρια Αχαΐας και τομεάρχισσα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας: «Το μόνο που επιδιώκετε, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι η καλλιέργεια προσδοκιών, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η διάσπαση του μετώπου των καλλιτεχνών και δημιουργών που παραμένει αρραγές» και καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσύρει άμεσα «το ΔΕ του Προεδρικού Διατάγματος και να κατοχυρώσει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα των καλλιτεχνών και δημιουργών στο επίπεδο ΤΕ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σ. Αναγνωστοπούλου:

«Αναρτάτε στην σελίδα σας ένα κείμενο –προεκλογική φαντασμαγορία του τίποτα–, την ίδια ώρα μάλιστα που γίνεται η συνέντευξη τύπου του ΣΕΗ, και θέλετε πραγματικά να πιστέψουμε ότι επιχειρείτε να λύσετε το πρόβλημα που εσείς και οι υπουργοί σας δημιουργήσατε και όχι να το διαχειριστείτε επικοινωνιακά; Μήπως το μόνο που επιδιώκετε, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι η καλλιέργεια προσδοκιών, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η διάσπαση του μετώπου των καλλιτεχνών και δημιουργών που παραμένει αρραγές;

Δεν νομοθετούμε έτσι, κύριε Πρωθυπουργέ. Με εμβαλωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις και "πασαλείμματα" πάνω στο Προεδρικό Διάταγμα, δεν παρακάμπτονται τα προβλήματα που το ίδιο το ΠΔ δημιουργεί.

Ό,τι και να κάνετε, στο πλαίσιο και της ιδιότητας που σας έχουν αποδώσει οι αυλοκόλακές σας, του "Μωυσή", δεν μπορείτε να θεραπεύσετε την πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών που επέφερε το ΠΔ (85/2022), εξισώνοντας τους απόφοιτους των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου με απόφοιτους λυκείου.

Η μόνη λύση που όλες και όλοι απαιτούν είναι να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα αποσύρει το ΔΕ του Προεδρικού Διατάγματος και θα κατοχυρώνει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα των καλλιτεχνών και δημιουργών στο επίπεδο ΤΕ. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ωμή παραπλάνηση και εμπαιγμός, αυτό που ο λαός αποκαλεί "κοροϊδία".

Τέλος, κρίμα γι’ αυτόν τον εμπαιγμό και την απαξίωση που επιφυλάσσετε στον κόσμο του σύγχρονου πολιτισμού, κύριε Πρωθυπουργέ, μια μέρα μάλιστα μετά τη θλιβερή νομιμοποίηση από την παράταξή σας, στο κοινοβούλιο, της κατάλυσης του κράτους δικαίου.

Εμείς, κύριε Πρωθυπουργέ, όπως έχουμε πράξει από την αρχή, στεκόμαστε δίπλα στον δίκαιο αγώνα των καλλιτεχνών και στηρίζουμε τα αιτήματά τους».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης παίρνει πίσω το ΠΔ για τους καλλιτέχνες, προδίδοντας τον προεκλογικό πανικό του

«Εδώ και ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης με τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά του έχει κάνει άνω κάτω τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας. Με ένα Προεδρικό Διάταγμα-ντροπή υποβάθμισε τα πτυχία των καλλιτεχνών όλων των κλάδων, έφερε σε δύσκολη θέση την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκάλεσε με τη στάση του κινητοποιήσεις», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και η Κουμουνδούρου επισημαίνει:

«Ύστερα ακολούθησε η δυναμική προειδοποίηση των καθηγητών της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, πως είναι έτοιμοι να παραιτηθούν αν η κυβέρνηση επέμενε στη στάση της.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού πρώτα εξευτέλισε και τους ίδιους του τους υπουργούς, οι οποίοι εμφανίζονταν κατ’ εντολή του ανένδοτοι στην ανοησία που υπέγραψαν, σήμερα έρχεται να τα πάρει όλα πίσω ενόψει των εκλογών».

«Είναι γνωστή η άποψη του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους ανθρώπους της Τέχνης. Επί τριάμισι χρόνια δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τους υποβιβάζει και να τους λοιδορεί. Σήμερα αναγκάστηκε να κάνει πίσω, προδίδοντας απλά τον προεκλογικό πανικό του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

   «Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ είμαστε υπερήφανοι για την σπουδαία και μακραίωνη ιστορία μας στο θέατρο, τον χορό και τη μουσική, εδώ, στη γη των Μουσών, δεν έχουμε, δεν είχαμε ποτέ, σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου στις παραστατικές τέχνες.

   Η Ελλάδα διαθέτει βέβαια υψηλού επιπέδου κρατικές σχολές, τις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, τη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Διαθέτει επίσης ιστορικές, υψηλού επιπέδου, ιδιωτικές σχολές όπως για παράδειγμα το Ωδείον Αθηνών, η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και πολλές άλλες.

   Όμως, μέχρι σήμερα, οι σπουδές στις παραστατικές τέχνες υπήρξαν ασύνδετες από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Υπάρχουν βέβαια πανεπιστημιακά τμήματα Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών, αλλά έχουν διαφορετική κατεύθυνση.

   Αυτή η απουσία σύνδεσης προκάλεσε μέσα στα χρόνια στρεβλώσεις και αβεβαιότητα στους σπουδαστές, αποφοίτους και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών ως προς τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τους δικαιώματα και αποτελούν πηγή των αντιδράσεων πολλών καλλιτεχνών με αφορμή και το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που ρυθμίζει τα προσόντα όλων των κλάδων για προσλήψεις σε θέσεις διοικητικού -και όχι καλλιτεχνικού- χαρακτήρα στο δημόσιο.

   Ακούσαμε τις διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών με προσοχή, συνομιλήσαμε, διαβουλευτήκαμε. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Το ΠΔ 85/2022 δεν προκάλεσε αυτή τη διαχρονική παθογένεια, επανέφερε όμως με ένταση το θέμα στον δημόσιο διάλογο.

   Αυτή η Κυβέρνηση, όπως εξάλλου έπραξε και σε πολλά άλλα θέματα, δεν θα μετακυλήσει το πρόβλημα στην επόμενη. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε καθαρές λύσεις και απαντήσεις έτσι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα τις παραστατικές τέχνες.

   Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε ήδη από το 2021 ξεκινήσει, σε συνεργασία με της κρατικές μας σχολές, την απαραίτητη προεργασία. Και σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα, ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών:

   Σχεδιάζουμε άμεσα τον οδικό χάρτη με τον οποίο η χώρα μας θα αποκτήσει ως το 2025 δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες. Επίσης προχωράμε με τη διαβάθμιση της ωδειακής εκπαίδευσης, της ραχοκοκαλιάς της μουσικής παιδείας της Ελλάδα, καθώς η ωδειακή παιδεία στη χώρα μας διέπεται ακόμα από Βασιλικό Διάταγμα του 1957.

   Δημιουργούμε τρεις διυπουργικές Ομάδες Εργασίας, μία για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μία για τον χορό και μία για τη μουσική, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, φορέων όπως η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, των διευθυντών των κρατικών σχολών μας, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και από τις τρεις μορφές παραστατικών τεχνών, και φυσικά, σε εκτενή και τακτική διαβούλευση με τα αντιπροσωπευτικά κλαδικά και σπουδαστικά σωματεία.

   Είναι η πρώτη φορά που μία Κυβέρνηση προχωρά σε μία τέτοια κίνηση, αποδεικνύοντας με πράξεις, και όχι με ευχολόγια την αποφασιστικότητά μας να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών.

   Ως προς το Προεδρικό Διάταγμα που έχει προκαλέσει ανησυχία και αναστάτωση μεταξύ των καλλιτεχνών, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το ΠΔ δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι το ΠΔ δεν θίγει ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ούτε επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στη νομική και οικονομική αντιμετώπισή τους. Κάνουμε όμως ένα βήμα παραπάνω για να λήξει αυτή η παρεξήγηση. Δρομολογούμε νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις μας είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου.

   Για αυτό, προχωράμε άμεσα και σε μία ακόμα κίνηση: Ξεκαθαρίζουμε το μισθολογικό τοπίο για τους καλλιτέχνες ώστε να είναι σαφές σε όλους ότι εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και πληρώνονται με άλλον τρόπο. Προκειμένου λοιπόν να διορθωθούν αστοχίες και λάθη που παρατηρήθηκαν διαχρονικά σε ΟΤΑ, επεκτείνουμε νομοθετικά στους δήμους την υποχρέωση για τη χρήση ειδικού και όχι του ενιαίου μισθολογίου, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες μας να προσλαμβάνονται και να αμείβονται με δίκαιο τρόπο που αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φύσης του καλλιτεχνικού επαγγέλματος.

   Αυτή είναι η δέσμευση της Κυβέρνησης μας:

   1) Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025

   2) Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το δημόσιο

   3) Προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών

   Είναι ένα σύνθετο έργο που θα αναβαθμίσει και θα μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τον πολιτιστικό κλάδο. Είναι ένα έργο που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας".

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)