to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 14.07.2020

Πολιτική

Προανακριτική: Να εξεταστεί ξανά ζητά ο Δ. Παπαγγελόπουλος, λόγω κρίσιμων νέων στοιχείων στην υπόθεση Novartis

Τα πορίσματα των αντεισαγγελέων Ζαχαρή και Σοφουλάκη για τους εισαγγελείς διαφθοράς και τους χειρισμούς τους στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, ζήτησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος προσήλθε στη γραμματεία της προανακριτικής επιτροπής, νωρίτερα σήμερα και κατέθεσε εγγράφως τα αιτήματά του.


Ο Δ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε επίσης να κληθεί ενώπιον της επιτροπής σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προκειμένου να εξεταστεί χωρίς όρκο, «δεδομένου ότι έχουν προκύψει νέα, σημαντικά και κρίσιμα στοιχεία για την απόδειξη της αθωότητάς του και την ανεύρεση της αλήθειας», ήτοι τα πορίσματα Ζαχαρή και Σοφουλάκη για τους Εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά και το κείμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού της Νοvartis με τις αρχές των ΗΠΑ.

Λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιμένει ότι «η ικανοποίηση των αιτημάτων του αποτελεί υποχρέωση της Επιτροπής, σύμφωνα με τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τις αρχές της ΕΣΔΑ και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία» και κυρίως ότι «η απόρριψη και των αιτημάτων του αυτών, θα αποτελέσει άλλη μια κραυγαλέα παρανομία σε βάρος του, άλλη μια ατράνταχτη απόδειξη τα εκδικητικής πολιτικής δίωξης σε βάρος του».

Με αυτά τα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι η προανακριτική επιτροπή συμπληρώνει τις τελευταίες προτάσεις στο πόρισμά της, χωρίς να έχει λάβει τις εξηγήσεις του κ. Παπαγγελόπουλου επί των νέων εγγράφων, τα πορίσματα των δύο Αντεισαγγελέων που είχαν επιφορτιστεί με την διερεύνηση τυχόν ευθυνών των Εισαγγελέων Διαφθοράς και το κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στην αίτησή του σήμερα ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν παραλείπει, εκ προοιμίου, να επισημάνει ότι τόσο η συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και της εταιρείας Novartis, «σχετικά με αξιόποινες πράξεις διαφθοράς που διέπραξε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και του ελληνικού λαού, η Novartis», όσο και η δικογραφία για τους Εισαγγελείς Διαφθοράς που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, είναι πολύ σημαντικά έγγραφα και κρίσιμα για τη διερεύνηση των «δήθεν αδικημάτων» για τα οποία κατηγορείται. Επί αυτών λοιπόν ζητάει να κληθεί εκ νέου στην προανακριτική επιτροπή.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος νωρίτερα σήμερα απευθύνθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας να λάβει αντίγραφο της δικογραφίας για τους Εισαγγελείς Διαφθοράς (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Τι αναφέρει το ΚΚΕ

Στο μεταξύ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τακτικό μέλος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και Μαρία Κομνηνάκα, αναπληρωματικό μέλος, έκαναν την εξής δήλωση σχετικά με το πόρισμα για την υπόθεση που αφορά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης:

1. Το ΚΚΕ από την αρχή της διαδικασίας τοποθετήθηκε με σαφήνεια για την υπόθεση της «Novartis» και ζήτησε την πλήρη διερεύνησή της, την οποία προσπάθησε να υπηρετήσει με τη συμμετοχή και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του στην Επιτροπή.

Τονίσαμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και η γενεσιουργός αιτία του είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, σε συνδυασμό με την σύμφυση της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Ως Κόμμα, επίσης σημειώσαμε ότι δεν χωρούν αυταπάτες σχετικά με τις ασκούμενες παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στο έργο της Δικαιοσύνης. Αυτές είναι υπαρκτές, χρόνιες και αφορούν ιδιαίτερα υποθέσεις που σχετίζονται με επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, ή έχουν ένα γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Βασικός μοχλός εκδήλωσης αυτών των παρεμβάσεων είναι ο ορισμός της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση, πρακτική που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ και έχει ζητήσει την αλλαγή αυτού του καθεστώτος στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα.

Από τις εργασίες της Επιτροπής αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά η ανάγκη πλήρους κατάργησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (νόμος περί ποινικής ευθύνης υπουργών). Δεν είναι δυνατόν η έρευνα στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής με ανακριτικά καθήκοντα, αλλά και η δίωξη υπουργών για πιθανά αδικήματα, να υποτάσσεται στους εκάστοτε πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς συσχετισμούς, με ό,τι συνεπάγεται.

Αυτή τη θέση για οριστική κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την απεμπλοκή της Βουλής από αυτές τις υποθέσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται οι υπουργοί όπως όλοι οι πολίτες, υπερασπίζεται το ΚΚΕ, προτείνοντας την κατάργηση του σχετικού άρθρου στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση. ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ την απέρριψαν, γιατί προφανώς θέλουν τη διατήρηση του σχετικού άρθρου που ευνοεί τα πολιτικά τους παιχνίδια.

2. Το ΚΚΕ συμμετείχε και στις δύο Προκαταρκτικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν, το 2018 επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το 2019 επί διακυβέρνησης ΝΔ και από την αρχή δήλωσε ότι με τη συμμετοχή στις Επιτροπές επιδιώκει τη -σε βάθος- διερεύνηση της υπόθεσης, ενημερώνοντας παράλληλα το λαό για τις ευθύνες των υπόλοιπων κομμάτων όσον αφορά τη συσκότιση των αιτιών του σκανδάλου και στην καλλιέργεια αποπροσανατολισμού.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τις εργασίες της πρώτης Επιτροπής, του 2018, γιατί με ευθύνη της, η τότε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αρνήθηκε τη διερεύνηση της υπόθεσης με πρόσχημα τη δήθεν αναρμοδιότητα της Επιτροπής. Σ' αυτήν την παρελκυστική τακτική διευκολύνθηκε από τη στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και τις αποπροσανατολιστικές πρακτικές που από κοινού χρησιμοποίησαν.

Στο ίδιο ουσιαστικά αποτέλεσμα, της μη διερεύνησης του σκανδάλου, οδηγήθηκαν και οι εργασίες της σημερινής (δεύτερης) Προανακριτικής Επιτροπής, με ευθύνη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Η αποχώρηση των εκπροσώπων του ΚΚΕ από την Επιτροπή αποτέλεσε το λογικό επακόλουθο της παρεμπόδισης της έρευνας, μέσα από διάφορα δικονομικά τερτίπια.

Σ' αυτή την εξέλιξη συνέβαλε η μη κοινοποίηση στην Επιτροπή βασικών εγγράφων που αφορούσαν την υπόθεση, με πρόσχημα το δήθεν απόρρητο των εγγράφων.

Συνέβαλε επίσης η άρνηση της Επιτροπής για εξέταση με τη φυσική τους παρουσία και την πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους, των αποκαλούμενων «προστατευόμενων» μαρτύρων.

3. Παρ' όλα αυτά, μπορούμε να καταλήξουμε σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:

α) Η εκδήλωση του σκανδάλου της «Novartis», όπως και των άλλων σκανδάλων, αποτελεί την επιβεβαίωση της φύσης του αστικού κράτους, ως θεματοφύλακα των συμφερόντων του κεφαλαίου, με συνέπεια οι μίζες και η διαφθορά να αποτελούν συστατικό στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Η πρακτική της «Novartis» αποτελεί τη συνήθη πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών στον ανταγωνισμό τους για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά του Φαρμάκου.

Η αποκάλυψή του αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου αποτελεί την πηγή των σκανδάλων.

β) Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά στηρίζουν τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων και της κερδοφορίας τους. Η πολυνομία, οι αμέτρητες νομοθετικές παρεμβάσεις και οι σχετικές τροπολογίες διευκόλυναν αυτά τα συμφέροντα. Η δράση των διαφόρων ειδικών συνεργατών του υπουργείου Υγείας, που ήταν άμεσα συνδεδεμένοι με τις φαρμακοβιομηχανίες, έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική τιμολόγησης του φαρμάκου.

γ) Ο τρόπος παρέμβασης του αμερικάνικου παράγοντα στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης στη χώρα μας δεν γεννά μόνο πολλά ερωτηματικά, αλλά είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, με το δραστήριο ρόλο του FBI, αλλά και της Αμερικάνικης πρεσβείας, παραβιάζοντας και αυτές ακόμα τις προβλέψεις της διακρατικής συμφωνίας για αμοιβαία δικαστική συνδρομή.

δ) Επίσης, πολλά τουλάχιστον ερωτηματικά δημιουργούνται και από τους χειρισμούς των δικαστικών λειτουργών που ερευνούσαν όλες αυτές τις υποθέσεις που αφορούν επιχειρηματικούς ομίλους, ή έχουν ένα γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον, κάτω από την επίδραση των εκάστοτε κυβερνητικών παρεμβάσεων που γίνονται διαχρονικά.

4. Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, δημιούργησε νέα πεδία υποκριτικών αντιπαραθέσεων και διαξιφισμών ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας λειτούργησε υπέρ της συγκάλυψης του σκανδάλου και των ευθυνών όλων των κυβερνήσεων για τη σήψη, την διαφθορά, τη διαπλοκή και της ουσίας των παρεμβάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων στη δικαιοσύνη.

5. Το ΚΚΕ θα ενημερώσει το λαό για τα πραγματικά γεγονότα και θα συνεχίσει την πάλη του ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας για την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε τα σκάνδαλα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)