to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 17.02.2020

Πολιτική

Προανακριτική για Novartis: «Χωρίς κουκούλα» θα εξεταστούν οι μάρτυρες, αποφάσισε η πλειοψηφία

Όλα τα κόμματα -πλην του ΣΥΡΙΖΑ- συμφώνησαν να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «χωρίς κουκούλες». Προστατευόμενοι μάρτυρες: Προστασία της ζωής μας «Η ΝΔ δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες» σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ


Συγκεκριμένα, με απόφαση των βουλευτών της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, και παρά την αντίθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis θα καταθέσουν με αυτοπρόσωπη παρουσία τους και χωρίς να είναι καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ή με οποιαδήποτε χρήση τεχνικών μέσων.

Προστατευόμενοι μάρτυρες: Προστασία της ζωής μας

Η απόφαση της προκαταρκτικής επιτροπής παραμένει ίδια: «Εξέταση με τις ίδιες συνθήκες της εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες ενημερώνουν την επιτροπή ότι τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσαν ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με μέτρα προστασίας της ανωνυμίας, του προσώπου και λοιπών στοιχείων.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της «Αικατερίνης Κελέση» ότι με φυσική παρουσία εξετάστηκε μόνο ενώπιον της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και ότι στον κ. Σοφουλάκη είχε προστατευμένο το πρόσωπο. Με επιστολή του δε ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε ότι εμφανίστηκε στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με μέτρα προστασίας και καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» δηλώνει ότι δεν έχει να εισφέρει το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση αφού ούτε γνώριζε ούτε γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και υπογραμμίζει ότι με φυσική παρουσία έχει καταθέσει μόνο ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς ενώ προσφάτως εξετάστηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη, αφού τηρήθηκαν, προηγουμένως, όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητας της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» δηλώνει ότι επιθυμεί να καταθέσει, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της απόλυτης διασφάλισης της ανωνυμίας της ταυτότητάς του, όπως ακριβώς προβλέπεται στον νόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει, επιθυμεί να καταθέσει μέσω χρήσης ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής μετάδοσης (με αλλοιωμένη φωνή) όπως αυτό προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο εξέτασης προστατευομένων μαρτύρων.

Επίσης ενημερώνει την ειδική επιτροπή ότι ακόμα και ενώπιον των Αντεισαγγελέων του ΑΠ, όπου κατέθεσε στις 4.12.19, εμφανίστηκε, με μέτρα προστασίας και καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες

«Η ΝΔ δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για να τους εκφοβίσει.

Ο κ. Μητσοτάκης, όσο εγκλωβισμένος και αν είναι στο εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να πάρει θέση: Στηρίζει τις παράνομες και αντθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, νόμο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς;
Από τη μία τα μέλη της ΝΔ λένε δημοσίως ότι θα «βγάλουν τις κουκούλες» από τους μάρτυρες και από την άλλη διαρρέει μέσω «πηγών της» πως θα εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές.
Η μόνη κουκούλα που σίγουρα έχει ήδη βγει, είναι αυτή της προανακριτικής παρωδίας που στήνει εδώ και μήνες η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)