to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 30.04.2018

Πολιτική

Προαναγγελία του νέου κόμματος; Κοινό κείμενο από Αντώναρο, Παπακώστα και Καραχάλιο

Ένα κείμενο με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά έδωσαν στη δημοσιότητα και συνυπογράφουν η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Ευάγγελος Αντώναρος και ο πολιτικός επιστήμονας και επικοινωνιολόγος Νίκος Καραχάλιος.


Ένα κείμενο με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά έδωσαν στη δημοσιότητα και συνυπογράφουν η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Ευάγγελος Αντώναρος και ο πολιτικός επιστήμονας και επικοινωνιολόγος Νίκος Καραχάλιος.

Με τίτλο «Εμείς νιώθουμε και νοιαζόμαστε», επισημαίνουν πως η σκέψη τους με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς:

- Είναι στους ανέργους οι οποίοι στερούνται την πρόσβαση στην εργασία.

- Είναι όμως και στους εργαζόμενους με τις αμοιβές στα όρια της φτώχειας.

- Είναι και στους συνταξιούχους που οι συνεχείς μειώσεις των συντάξεων τους οδηγούν στην απόγνωση.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, την ευαισθησία μας, την ενσυναίσθηση μας και θέλουμε να συναντηθούμε με όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας στο χώρο του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ», τονίζουν τα τρία στελέχη της κεντοδεξιάς. Είμαστε παρόντες στις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση για να εκφράσουμε τα ζητούμενα των πολιτών και να κάνουμε πράξη τις απόλυτα δικαιολογημένες προσδοκίες τους», προσσθέτουν.

Με το κείμενο αυτό, αναμένεται να φουντώσουν τα σενάρια για την ίδρυση νέου κεντροδεξιού κόμματος, το οποίο έχει ήδη προαναγγέλλει ο Ευ. Αντώναρος. Ο ίδιος θυμίζουμε ότι είδε την πόρτα της εξόδου της γαλάζιας παράταξης όταν διεγράφη γιατί άσκησε κριτική στον Άδωνι γεωργιάδη, αναφορικά με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis.

 

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην προετοιμασία του νέου πολιτικού φορέα, χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου τις διαρκείς φωνές για πρόωρες εκλογές» και μίλησε για τα στελέχη με τα οποία βρίσκεται σε συζητήσεις.

Μιλώντας πρόσφατα στον Realfm, ο Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι υπάρχει «προβληματισμός αρκετών στελεχών που δεν θέλουν να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία» με τα οποία συζητά για την δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα. Στις συζητήσεις αυτές συμμετέχουν και οι επίσης διαγραμμένοι από τη ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, η οποία παραμένει ανεξάρτητη βουλευτής και Νίκος Καραχάλιος πρώην επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ. Τα δύο στελέχη, δηλαδή, τα οποία συνυπογράφουν το προαναφερθέν κείμενο.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει πρόθεση συμπόρευσης με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ.». Ο ίδιος χαρακτήρισε «λάθος κατεύθυνση» τη λογική ότι ο νέος φορέας θέλει να «κλαδέψει» ψήφους από τη ΝΔ, λέγοντας ότι «για να κλαδέψεις κάποιον πρέπει να έχει κλαδιά»! Άσκησε κριτική στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι είναι «εκτός τόπου και χρόνου οι διαρκείς φωνές για πρόωρες εκλογές».

Παράλληλα επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τις πληροφορίες ότι η ΝΔ ακύρωσε την πρόσκληση στον Γιούνκερ, επειδή θα έκανε θετικές δηλώσεις για την οικονομική πορεία της Ελλάδας, λέγοντας ότι «ο επικεφαλής της ΕΕ θα έπρεπε να είναι πάντα ευπρόσδεκτος».

Το υπόλοιπο κείμενο έχει ως εξής:

Ποιος είναι ο στόχος της Ημέρας; Να τονώσει το αγωνιστικό φρόνημα των μη εχόντων, των μη προνομιούχων. Είναι «αριστερή γιορτή»; Σαφώς και όχι! Δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές Ημέρες υψηλού συμβολισμού. Κάθε τέτοια ημέρα ανήκει σε ολόκληρη την κοινωνία.

Η φετινή Πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της επικαιρότητας που μας φέρνει πολύ κοντά στην έξοδό μας από την εποχή των Μνημονίων (Το κατά πόσο η έξοδος θα είναι «καθαρή» ή όχι αποτελεί ζητούμενο και όχι ζήτημα). Το ζήτημα είναι ποιος μπορεί σε ένα τόσο σύνθετο τοπίο, ναρκοθετημένο κοινωνικά και υπονομευόμενο αναπτυξιακά, να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα υπηρετώντας 3 άξονες:

α) Τη γεωπολιτική σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας.

β) την κοινωνική ειρήνη και την αποκατάσταση των αβυσσαλέων κοινωνικών ανισοτήτων που μαστίζουν ιδιαίτερα τους λιγότερο ευνοημένους,

γ) την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο μέσα σε ένα πλαίσιο ισονομίας και διαφάνειας.

Αν οι τρεις παραπάνω άξονες ακούγονται αυτονόητοι για την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, δεν είναι αυτονόητοι για το σημερινό πολιτικό σύστημα, το οποίο κινείται σε άλλη γραμμή πλεύσης, με εξαίρεση κάποιες «πολιτικές νησίδες». Εμείς σήμερα μπορεί να φαντάζουμε «ρομαντικοί» στην εποχή που κυριαρχεί ο κυνισμός. Είμαστε όμως ιδιαίτερα ανήσυχοι, όχι μόνο για τον τρόπο που θα διαχειριστεί η Κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των Μνημονίων, αλλά και από τη θολή εικόνα της Αντιπολίτευσης, η οποία δεν αποσαφηνίζει τις θέσεις της, δεν δεσμεύεται για το απαραίτητο δίχτυ προστασίας που απαιτεί το 21% της κοινωνίας το οποίο ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (πηγή ΕΛΣΤΑΤ).

Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν όσοι έχουν λόγο στα δημόσια πράγματα.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα πως, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας (και δεν δημοσιεύονται!), το 15% των ελληνικών νοικοκυριών ζουν με μάξιμουμ 2.500 ευρώ το χρόνο (δηλαδή με 1,7 ευρώ το άτομο την ημέρα...) και το 75% με μάξιμουμ 10.000 ευρώ το χρόνο.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός του ενός πέμπτου του πληθυσμού δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο. Είναι ο κανόνας που τείνει να παγιωθεί.

Μια κοινωνία χωρίς μεσαία τάξη, είναι μία κοινωνία νεόπτωχων και όχι μόνο οικονομικά. Είναι ένα κοινωνικό σύνολο που δεν βλέπει μόνο το πορτοφόλι του να αδειάζει, αλλά νοιώθει τεράστιο κενό στην ψυχή του, και βλέπει τα αποθέματα της θετικής του ενέργειας να εξαντλούνται, χωρίς να έχει τη δύναμη να αντιδράσει. Εναποθέτει λοιπόν τις όποιες ελπίδες του απέμειναν στην πολιτική ηγεσία του τόπου, η οποία, πολωμένη και διχασμένη, δεν κάνει από επιλογή το αυτονόητο: Να βρει δηλαδή πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις και να επιδείξει έμπρακτα όχι με λόγια τη στοιχειώδη ευαισθησία.

Η μεν κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να αξιοποιήσει π.χ. το κοινωνικό μέρισμα προς όφελός της. Η δε αξιωματική αντιπολίτευσης και η ηγετική της ομάδα ψάχνουν να βρουν τρόπο να την αποκρούσουν ώστε να μην ευνοηθεί ο αντίπαλός της και χαθεί η προοπτική της εξουσίας.

Μικρά και ιδιοτελή τα κίνητρα και των δύο. Γι' αυτό και όσο συμπεριφέρονται έτσι, χωρίς κοινή προσπάθεια για σύνθεση ιδεών, χωρίς συναίνεση πολιτικών, χωρίς συνένωση δυνάμεων προς όφελος των πολιτών, θα κυριαρχεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας ο Κανένας.

Εμείς τοποθετούμαστε όχι ως «αντί» αλλά «υπέρ» της κοινωνίας.

Θετικά.

Με προτάσεις.

Τοποθετούμαστε με άξονα την πολιτική μας παιδεία και την σχολή πολιτικής και κοινωνικής σκέψης η οποία βάζει

- Τον άνθρωπο μπροστά από τους αριθμούς.

- Την Πατρίδα πάνω από την Παράταξη.

- Τις συλλογικές αρχές και τις αξίες πάνω από τα ατομικά συμφέροντα.

Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, την ευαισθησία μας, την ενσυναίσθηση μας και θέλουμε να συναντηθούμε με όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας στο χώρο του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.

Είμαστε παρόντες στις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση για να εκφράσουμε τα ζητούμενα των πολιτών και να κάνουμε πράξη τις απόλυτα δικαιολογημένες προσδοκίες τους.

ΔΙΟΤΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

1 Μάη 201 

Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου

Ευάγγελος Αντώναρος

Νίκος Καραχάλιος».

 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)