to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:57 | 02.06.2021

Πολιτική

Προάγγελος για κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων η ομιλία Μητσοτάκη;

Να ξεπεράσουμε «τοπικισμούς και αναχρονιστικές αντιλήψεις» κάλεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσα στην πανδημία, ανακοινώνοντας «νέο χάρτη» του ΕΣΥ, με ένα σύστημα που δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη να είναι κρατικό --- Φόβους για συνέχιση της πολιτικής Σαμαρά-Γεωργιάδη του 2012-13 εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ --- Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης Πύργος-Αμαλιάδα, Άργος - Ναύπλιο, Κυπαρισσία, Ιεράπετρα, Σητεία, Νάουσα, Κοζάνη - Πτολεμαΐδα, καθώς και πολλά νησιά --- Για σύγκρουση «δυο ολικά διαφορετικών αντιλήψεων» στον τομέα της υγείας είχε μiλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο συνέδριο


Στο συνέδριο της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και του ιατρικού site ygeiamou.gr, με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή» παρευρέθει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε στην πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Αναπτύσσοντας το σύστημα υγείας στη μετά covid- 19 εποχή».

Εκεί ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε δυο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις». Μάλιστα χαρακτήρισε το συνέδριο (!) ως «πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνει αποτίμηση των επιδόσεων του συστήματος υγείας και να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση, βάση για το νέο σύστημα υγείας».

«Τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης μέρας και το σύστημα πρωτοβάθμιας πρέπει να χτισθεί. Τα μεγάλα προβλήματα τα είχαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία» σχολίασε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Χρειαζόμαστε έναν νέο χάρτη στην περίθαλψη, να ξέρουμε τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου. Είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά».

Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν μόνιμες προσλήψεις - Κλείνει το μάτι στους ιδιώτες

«Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ που βγήκε από την κρίση με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, χωρίς να αναφέρει παρά ελάχιστες λεπτομέρειες για τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνησή του για την ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας. Αρκέστηκε απλά στο να αναφέρει πως έγιναν πολλές προσλήψεις ορισμένου χρόνου και πως «πολλές από αυτές» θα μονιμοποιηθούν, παραδεχόμενος έτσι, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μόνιμη ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού του συστήματος Υγείας της χώρας.

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην κρίση του κόβιντ αναδείχθηκαν και παθογένειες του ΕΣΥ που έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε».

Αλέξης Τσίπρας: Σύγκρουση «δυο ολικά διαφορετικών αντιλήψεων» στον τομέα της υγείας

Η θέση για το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα το σύστημα υγείας ήταν πάντα τα τελευταία 40 χρόνια βασική ιδεολογική και πολιτική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, τόνισε από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας στο ίδιο συνέδριο,  «Η κοινωνική διάσταση της Υγείας».

«Δημιουργείται μια τάση καθολικής αναγνώρισης της αξίας των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και υποχωρεί η μέχρι χθες κρατούσα νεοφιλελεύθερη λογική για λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία». Είπε ότι δημιουργείται «η απαίτηση για ισχυρό, ανθρώπινο και αποτελεσματικό κράτος, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και της πρόνοιας», υποστηρίζοντας πως αυτό αποτελεί μεγάλη ιδεολογική επικράτηση της Αριστεράς έναντι της Δεξιάς.

Υπογράμμισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε κορυφαία πολιτική προτεραιότητα κατά τη διακυβέρνηση του παρά τη «δημοσιονομική ασφυξία» και πως για τα επόμενα χρόνια αποτελεί εξίσου κορυφαία πολιτική προτεραιότητα και όραμα του ένα «νέο ΕΣΥ με αξία τη ζωή, που θα εμπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και κύρος, που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η Δεξιά στη χώρα μας ήταν εξαρχής επικριτική απέναντι στο ΕΣΥ, το 1983 όταν ψηφίστηκε και ιδρύθηκε το ΕΣΥ «στη Βουλή μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα και καταψήφιζε» και «αργότερα υπουργοί της πρωτοστάτησαν στην απαξίωσή του.

Κατόπιν αυτών ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η σύγκρουση «δυο ολικά διαφορετικών αντιλήψεων» στον τομέα της υγείας είναι πολύ παλιά. «Η μία υπερασπίζεται ένα ισχυρό δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ, ως δικλείδα ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία του πληθυσμού» και η άλλη, είπε, θεωρεί το δημόσιο από τη φύση του δυσλειτουργικό και τον τομέα της Υγείας ως «πεδίο και ευκαιρία για την κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «έχοντας πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρίσιμων λειτουργιών του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ και όχι σχέδιο ανάπτυξης του, αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση ως μια “παρένθεση” αναγκαστικής στήριξης του ΕΣΥ με συμβασιούχους “μιας χρήσης”, χωρίς προοπτική σοβαρής και μόνιμου χαρακτήρα επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». Έτσι, προσέθεσε, υπήρξαν «πολλαπλές ολιγωρίες, ανεπάρκειες, ιδεοληπτικές επιλογές και λάθη στην προετοιμασία του ΕΣΥ μπροστά στο 2ο και στο 3ο επιδημικό κύμα, τα οποία αποτυπώθηκαν στη συνολική πορεία της πανδημίας στη χώρα και τα πληρώσαμε ακριβά». Διαβάστε περισσότερα: Αλ. Τσίπρας: Οι 11 τομές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το «νέο ΕΣΥ»

Νάσος Ηλιόπουλος: Από το χειροκρότημα στην διάλυση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχια χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μητσοτάκη δείγμα της απόφασής του να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση του ΕΣΥ. Συμπληρωσε: «Θα στηρίξει τις ιδιωτικές κλινικές που αντί να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την είδαν ως μια τεράστια ευκαιρία κερδοσκοπίας. 

Το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται άμεσα ενίσχυση.  Για να σταματήσει να είναι σύστημα μιας νόσου. Με βάση τα επίσημα στοιχεία το 2020 υπήρξαν περισσότερες από 9.000 απώλειες που καταγράφονται ως υπερβάλλουσα θνησιμότητα.  Το τραγικό αποτέλεσμα δηλαδή της μονοθεματικής λειτουργίας του ΕΣΥ.

Για άλλη μια φορά η ΝΔ υποστηρίζει ότι τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών είναι πιο σημαντικά από τις ζωές των ανθρώπων. Να μην τους αφήσουμε να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική!»

Π. Πολάκης: Χρεώνουν στο ΕΣΥ την καταστροφική διαχείριση της πανδημιας

Επανέναρξη του κλεισίματος νοσοκομείων που ξεκίνησαν ο Σαμαράς και ο Γεωργιάδης το 2012-13, βλέπει ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης. Συμπλήρωσε ακόμα:

«Αντί να τα ενισχύσει, θα φτιάξει “clusters” νοσοκομείων.

Αυτό που αναδείχθηκε, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η δικιά σας ιδεοληπτική και γονιδιακή παθογένεια ,ενάντια στο Δημόσιο σύστημα Υγειας, το οποίο δεν στηρίξατε συνειδητά και τώρα του χρεώνετε την καταστροφική διαχείριση της πανδημιας.

Με λίγα λόγια σε Ιεραπετρα, Σητεια, Κυπαρισσια, Άργος -Ναύπλιο, Κοζάνη -Πτολεμαιδα, Πύργο-Αμαλιάδα και σε πολλά νησιά «κλάψτε» τα νοσοκομεία σας, αν δεν φύγει γρήγορα ο Μητσοτάκης και η ακροδεξια της ιδιωτικοποίησης και του πελατειακού κρατους».

Φρόσω Καρασαρλίδου (ΣΥΡΙΖΑ): Ενίσχυση και όχι κλείσιμο περιφερειακών Νοσοκομείων

​Σε δήλωση που δημοσιοποίησε η βουλεύτρια Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία​ σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού, η ίδια αναφέρεται στα περιφερειακά νοσοκομεία και τονίζει έντονα το θέμα του Νοσοκομείου Νάουσας:

«Προάγγελο για κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάουσας καθώς και άλλων περιφερειακών νοσοκομείων αποτελεί η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο με θέμα "Το σύστημα υγείας στην Covid-19 εποχή", που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αθήνα. "Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε δυο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων... Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις.. ", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αντί μετά την πανδημία να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως κάνουν ακόμη και δεξιές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρίσιμων λειτουργιών του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ και όχι σχέδιο ανάπτυξής του, σχεδιάζει ουσιαστικά την αποδυνάμωσή του και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Με τη δήλωση του πρωθυπουργού επανέρχεται η θέση της ΝΔ για κλείσιμο των περιφερειακών νοσοκομείων, θέση που αντιπαλέψαμε και αποτρέψαμε την περίοδο 2015-2019 ενισχύοντας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τις περιφερειακές δομές υγείας. Οι τοπικοί φορείς οφείλουν για μια ακόμη φορά να βάλουν φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης. Η υποβάθμιση και το κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάουσας δεν πρέπει να περάσουν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)