to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προ των πυλών νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό

Από 1ης Ιουλίου αναμένεται νέα άνοδος 5%-10% στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων


Σε ύψος ρεκόρ αναμένεται να διατηρηθεί ο πληθωρισμός και τον Ιούνιο στην Ελλάδα, καθότι οι ανατιμήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ τα όποια μέτρα στήριξης δεν είναι σε θέση να αλλάξουν την εικόνα. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή έκανε άλμα της τάξης του 11,3% κατά τον Μάιο, κάτι το οποίο δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ κάνει λόγο για 6,1% φέτος εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας, κάτι το οποίο ενδέχεται να υπολείπεται της πλέον ζοφερής πραγματικότητας.

Κριτική ακόμη και από το ΔΝΤ

Μάλιστα, το Ταμείο ασκεί ουσιαστικά κριτική για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, τονίζοντας τη σημασία να «αντικατασταθούν οι γενικές επιδοτήσεις για υψηλές τιμές ενέργειας με στοχευμένη υποστήριξη για ευάλωτες ομάδες», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ώστε να αποτελέσει τη βάση για στοχευμένη υποστήριξη κατά τη διάρκεια δυσμενών κρίσεων».

Νέα «φωτιά» στα ακτοπλοϊκά

Την 1η Ιουλίου αναμένεται νέα άνοδος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλήγμα για τους πολίτες, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται να εκδράμουν στα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση θα είναι της τάξης 5%-10% σε επιβάτες, αυτοκίνητα και φορτηγά. Ήδη βέβαια, αθροιστικά, η αύξηση που έχει περάσει μέχρι τώρα κυμαίνεται μεταξύ 25%-35%. Έτσι, μετά από το νέο άλμα στις τιμές, η διαφορά σε σχέση με πέρυσι φτάνει ακόμη και το 45%.

Πέραν των νοικοκυριών που θέλουν να κάνουν διακοπές, η συγκεκριμένη κίνηση επηρεάζει καταλυτικά το κόστος μεταφορών στα νησιά, όχι μόνο για τους επιβάτες, αλλά και για τα αγαθά και την όλη παραγωγική αλυσίδα. Την ίδια στιγμή, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες επικαλούνται τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα μετακυλίεται στους πολίτες, οι οποίοι σηκώνουν πολύ μεγάλα «βάρη».

Στα ύψη ο take away καφές

Παράλληλα, ακριβαίνει ακόμη και ο take away καφές. Σύμφωνα με νέα έρευνα της Pricefox, ο καφές σε πλαστικό αυξάνεται σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Pricefox, ακόμη και στην επαρχία ένας καφές take away μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 3 ευρώ.

Στην Αττική, και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Κολωνακίου, ο καφές έχει φτάσει να πωλείται ακόμα και 4,50 ευρώ! Στο Μαρούσι, ο ακριβότερος freddo cappuccino πακέτο πωλείται 3,50 ευρώ, το ίδιο και στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στον Νέο Κόσμο ο ακριβότερος ελληνικός καφές φτάνει τα 3,10.

Σε ποιες περιοχές πωλούνται οι φθηνότεροι

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο φθηνές περιοχές στην Ελλάδα είναι ο Βόλος, όπου η τιμή για τον καφέ πακέτο φτάνει το 1,47 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη 1,52, στην Κρήτη 1,61, στην Πάτρα 1,63, στην Αθήνα 1,66 και στη Λάρισα 1,86. Η μέση τιμή στην Πάτρα διαμορφώνεται στο 1,34, σε Βόλο, Κρήτη, Αθήνα στο 1,48, στη Θεσσαλονίκη είναι στο 1,51 ευρώ και στη Λάρισα στο 1,75.

Για τον freddo cappuccino η πιο ακριβή μέχρι στιγμής είναι η Κρήτη, όπου πωλείται στα 2,3 ευρώ, και ακολουθούν η Αθήνα με 2,35 ευρώ, η Λάρισα με 2,33 ευρώ, η Θεσσαλονίκη με 2,23 ευρώ, ο Βόλος με 2,03 και η Πάτρα με 1,78 ευρώ.

Ακριβός ο freddo espresso στην Πάτρα, αφού η μέση τιμή του διαμορφώνεται στα 1,73 ευρώ και ακολουθούν ο Βόλος (1,77), Θεσσαλονίκη (1,89), Αθήνα και Κρήτη (2,01), Λάρισα (2,27).

Έρχονται επιπλέον ανατιμήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Κουράσης ανέφερε πως «το 2021 η αύξηση του καφέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν μόνο κατά 1,2% στα καταστήματα καφεστίασης. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες αποφάσισαν να απορροφήσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων που υπέστησαν». Όπως φαίνεται ωστόσο από την έρευνα του Pricefox, οι τιμές του καφέ έχουν αυξηθεί σημαντικά το 2022 και είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο να συνεχιστεί - όπως ανέφερε και ο γενικός Γραμματέα της ΠΟΕΣΕ, «είναι μονόδρομος, αργά ή γρήγορα οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις».

Βαρύ πλήγμα στα τρόφιμα

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα δεν έχουν σταματημό, συνθέτοντας ένα παζλ τρόμου και μεγάλων δυσκολιών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, κάτι το οποίο αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό την Ελλάδα.

Οι τιμές βασικών ειδών διατροφής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και δεν αναμένεται να αποκλιμακωθούν τους επόμενους μήνες. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποτυπώνει με μελανά χρώματα το απώτερο μέλλον, οι τιμές στα τρόφιμα θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και το 2023. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ είναι άκρως δυσοίωνες για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, όπου μόνο τον περασμένο μήνα (Μάιο), οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 7,5%, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο σημείο από το 1999!

Οι συντάκτες της έκθεσης αποτυπώνουν το εξής παράδοξο που ισχύει στην Ευρώπη: η τελευταία διαθέτει σημαντικό αγροτικό τομέα και μάλιστα είναι σε θέση να παράγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα απ’ όσα καταναλώνει. Χτυπήθηκε όμως βάναυσα, όπως και η υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα, από την εκτίναξη του κόστους των καυσίμων και των λιπασμάτων, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά το κόστος των λιπασμάτων, που αποτελεί σημείο-κλειδί για την ανιούσα των τιμών στα τρόφιμα, η αύξηση τον προηγούμενο Απρίλιο έφτασε το 151% σε ετήσια βάση. Αιτία γι’ αυτό αποτελούν οι περιορισμοί εξαγωγών που έθεσε η Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων στον κόσμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)