to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 14.05.2020

Πολιτική

Προ των ευθυνών της η Κομισιόν για τα μυστικά κονδύλια Μητσοτάκη - Μηταράκη

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θεσπίσει μυστικά κονδύλια στη διαχείριση του προσφυγικού, με την κατάθεση ερώτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θεσπίσει μυστικά κονδύλια στη διαχείριση του προσφυγικού, με την κατάθεση ερώτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνουν οι κινήσεις αδιαφάνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του αρνητικού αντίκτυπου που έχουν για τη χώρα μας στο εξωτερικό, είναι η αποδοχή της πρότασης του Κώστα Αρβανίτη - που συνυπογράφει σύσσωμη η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - και από ευρωβουλευτές άλλων χωρών και πολιτικών ομάδων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την ερώτηση υπογράφει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών LIBE, Χουάν  Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ.

Συνυπογράφουν επίσης  δύο ευρωβουλευτές της δεύτερης μεγαλύτερης Ευρωομάδας, των Σοσιαλδημοκρατών (ανάμεσά τους, ο Χ. Φ. Λόπεζ Αγκιλάρ), μία από την Ευρωομάδα των Πρασίνων και έξι ακόμη από την Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL.

Τα ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολλά· και έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση του σεβασμού στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων, την ερμηνεία του ισχυρισμού της κυβέρνησης ότι αυτά τα κονδύλια σχετίζονται με την «προστασία της Εθνικής Ασφάλειας» και την ενδεδειγμένη χρήση τους, σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να μάθουν αν η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να επιβλέψει τη διάθεσή τους καθώς και να αποδώσει ευθύνες εάν και όπου αυτό απαιτηθεί.

Το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση για τα μυστικά κονδύλια που παραχωρούνται από την Ελληνική Κυβέρνηση στο «Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Το ελληνικό «Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου» κατέθεσε πρόταση νόμου, με τίτλο «Βελτίωση Μεταναστευτικής Νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (A’ 169), 4375/2016 (A’ 51), 4251/2014 (Α’ 80) και άλλες διατάξεις». Στο Άρθρο 55, το νομοσχέδιο προβλέπει για το Υπουργείο τη δυνατότητα διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, προοριζόμενων για το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό της χώρας «για απόρρητους εθνικούς σκοπούς», κάνοντας αόριστα λόγο για προστασία της «Εθνικής Ασφάλειας».
Μετά από πολλές ενστάσεις, το Υπουργείο προέβη στην προσθήκη ενός αριθμού νομοθετικών διορθώσεων, σχετικά με τη σύνθεση μίας «Επιτροπής Ειδικών Δαπανών» και την ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τις δαπάνες αυτές. Όμως, παραμένουν πολλές ανησυχίες σχετικά με ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας.

-Πώς θα εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτά τα μυστικά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν με σεβασμό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, προτεραιοποιώντας τις ανάγκες και τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

-Πώς θα επηρεαστεί η πολιτική χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία εντοπίζει τις απειλές στο πεδίο της «Εθνικής Ασφάλειας»;

-Ποιες ακριβώς δράσεις θεωρεί η Επιτροπή ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κονδύλια, στην Ελλάδα και στον εξωτερικό, και προτίθεται η Επιτροπή να παρακολουθεί τη χρήση αυτών των μυστικών κονδυλίων και να επιδιώκει τη λογοδοσία για τη χρήση τους;

Δημήτρης Παπαδημούλης - Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, GUE/NGL

Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ - Πρόεδρος της επιτροπής LIBE, S&D

Κώστας Αρβανίτης – GUE/NGL
Αλέξης Γεωργούλης - GUE/NGL
Πέτρος Κόκκαλης - GUE/NGL
Στέλιος Κούλογλου - GUE/NGL
Έλενα Κουντουρά - GUE/NGL
ΠερνάντοΜπαρένα- GUE/NGL
ΚόστερΝτίτμαρ - S&D
Κορνήλια Έρνστ - GUE/NGL
Μανού Πινέδα - GUE/NGL
ΣίραΡέγκο - GUE/NGL
ΤίνεκεΣτρικ - Πράσινοι / EFA
ΡουίζΙντόγιαΒιλανουέβα - GUE/NGL
Νικολάι Βίλουμσεν - GUE/NGL

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)