to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 08.10.2021

Πολιτική

Προ των ευθυνών της η Κομισιόν για το κλείσιμο του Euronews: Η επιστολή Παπαδημούλη σε Σχοινά και Κυριακίδου

Συνέχεια στο ζήτημα του κλεισίματος του ελληνικού τμήματος του Euronews δίνει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με νέα επιστολή του αυτή τη φορά προς τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Κύπρια Επίτροπο για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου.


Είχε προηγηθεί επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητούσε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του ελληνικού τμήματος, όπως και η κατάθεση, κατόπιν πρωτοβουλίας του, κοινής ερώτησης από συνολικά 12 Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα προς την Κομισιόν, αναφορικά με την απόφαση της διοίκησης του Euronews να προχωρήσει στο κλείσιμο του ελληνικού τμήματος.

Στην επιστολή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και την Κύπρια Επίτροπο να λάβουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, «προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα στο κανάλι του Euronews και με αυτό τον τρόπο να διασφαλιστεί η ισότιμη συνύπαρξη όλων των επίσημων γλωσσών της ΕΕ και να ενισχυθεί η πολυγλωσσία».

Διαβάστε ακόμα: Αλέξης Γεωργούλης: Να μην κλείσει η ελληνική υπηρεσία του Euronews

Λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατη ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν έχει ήδη συμφωνήσει για το κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας, ο Δημ. Παπαδημούλης τονίζει επίσης την «τεράστια ευθύνη» που φέρει η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης δράσης «για να αποτραπεί η εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης απόφασης». Όπως επισημαίνει, «μόνο η ίδια μπορεί να τροποποιήσει τη συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε Αντιπρόεδρε Σχοινά,

Αξιότιμη Επίτροπε Κυριακίδου,

Σας στέλνω την παρούσα επιστολή υπό την ιδιότητά σας ως Έλληνα Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κύπριας Επιτρόπου, αντίστοιχα, αναφορικά με τα σχέδια της ιδιοκτησίας του Euronews να τερματίσει τη λειτουργία της ελληνικής υπηρεσίας μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για μια ξαφνική και απαράδεκτη απόφαση, δεδομένου ότι η ελληνική υπηρεσία είναι μία από τις γλώσσες που από την έναρξή της, το 2012, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως γνωρίζετε, το ελληνικό τμήμα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εκατομμύρια ελληνόφωνους στην Ελλάδα, την Κύπρο καθώς και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, όπου ζει ο ελληνικός πληθυσμός και η ελληνική διασπορά των πάνω από επτά εκατομμύρια ανθρώπων.

Στην περίπτωση που η εταιρία υλοποιήσει το σχέδιό της, η ελληνική υπηρεσία του Euronews    θα είναι η πρώτη γλωσσική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα σωπάσει. Μια σχεδόν δεκαετής επένδυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα χαθεί και η ελληνική υπηρεσία θα είναι η μόνη που θα κλείσει, τη στιγμή που το Euronews εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι σήμερα, η ελληνική υπηρεσία έχει μεταδώσει στην ελληνική γλώσσα όλα τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα του Euronews.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η διοίκηση του Euronews ενημέρωσε τους εργαζόμενους, όπως ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο των δημοσιογράφων του Euronews (δείτε την επισυναπτόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία), ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη συμφωνήσει για το κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας, χωρίς να έχει θέσει κανένα συγκεκριμένο ερώτημα ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο, και ότι μόνο η ίδια μπορεί να τροποποιήσει την συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί. Η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας είναι τεράστια και υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης δράσης από την πλευρά σας, για να αποτραπεί η εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης απόφασης.

Το επιχειρηματικό σχέδιο που προτάθηκε από την διοίκηση του Euronews και έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τη μετατροπή της ελληνικής υπηρεσίας σε ψηφιακή (μόνο ιστοσελίδα) τον Νοέμβριο και το κλείσιμο της υπηρεσίας στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό το σχέδιο φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, ότι βασίζεται στην κοινή προσέγγιση της εταιρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική γλώσσα δεν αποτελεί πλέον αναγκαιότητα (!) και ότι η ελληνική υπηρεσία δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ότι η ελληνική υπηρεσία δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 16  εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι 28 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό) θα μείνουν άνεργοι. Το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Euronews έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζομένους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του 2021, ξεκινώντας από τις 27 Οκτωβρίου με την απόλυση 5 δημοσιογράφων. Αυτό είναι λυπηρό, δεδομένου ότι όλοι   οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν αποδείξει τις ικανότητες και την ακεραιότητά τους στην κάλυψη της ειδησεογραφίας, ειδικά στην Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι σύλλογοι δημοσιογράφων σε Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Euronews, και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχουν ήδη αναλάβει μια σειρά ενεργειών για την ανατροπή αυτών των σχεδίων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη για ενίσχυση της πολυγλωσσίας, μιας πολιτικής που επανειλημμένα υποστηρίζεται από όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ύπαρξή της εξυπηρετεί τη θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότιμη συνύπαρξη των 24 επίσημων γλωσσών των κρατών-μελών, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο διακριτά και σημαντικά συστατικά του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Επιπλέον, η αιτιολόγηση της εταιρίας ότι η ειδησεογραφία από την Ελλάδα και την Κύπρο δεν ενδιαφέρει πλέον το ευρωπαϊκό κοινό και ότι η ελληνική γλώσσα, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και πολιτισμούς, χαρακτηρίζεται ως η λιγότερο διεισδυτική, είναι απολύτως αβάσιμη. Η ελληνική γλώσσα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή στο ευρωπαϊκό κανάλι πληροφόρησης και η διαδικασία ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών να παραμείνει στη μητρική τους γλώσσα.

Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανατρέψει αυτό το απαράδεκτο επιχειρηματικό σχέδιο, μην επιτρέποντας να εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η ατυχής απόφαση. Σας καλώ να λάβετε επειγόντως όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα στο κανάλι του Euronews και με αυτό τον τρόπο να διασφαλιστεί η ισότιμη συνύπαρξη όλων των επίσημων γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχυθεί η πολυγλωσσία.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)