to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πριν δέκα χρονιά βόμβα νετρονίου εναντίον της Ελλάδας

Το 2010 θα μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ένας είναι ότι χαρακτηρίστηκε από την διεθνή μετεωρολογία ως το έτος με τις υψηλότερες θερμοκρασίες από τότε που αυτές άρχισαν να καταγράφονται.


Για την Ελλάδα, το 2010 θα περάσει στην ιστορία ως  η χρονιά του πρώτου καταστροφικού μνημονίου, το οποίο εξαγγέλθηκε από το Καστελόριζο, με δήλωση του τότε πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου. Ακόμα και σήμερα, αδυνατώ να κατανοήσω γιατί επελέγη το Καστελόριζο, αφού δεν επρόκειτο για πράξη υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, αλλά για επιλογή υποτέλειας, ιδιαίτερα με τον ερχομό του ΔΝΤ πρώτη φορά σε χώρα της ΕΕ. Μέχρι τότε, το ΔΝΤ προσφερόταν σαν «σωτήρας» χωρών του τρίτου κόσμου, επιβάλλοντας τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις, τις μειώσεις μισθών και την διάλυση των αδύναμων στις χώρες αυτές ασφαλιστικών συστημάτων.

Το διαβόητο ΔΝΤ είχε γίνει ιδιαίτερα μισητό μετά την παταγώδη χρεωκοπία της Αργεντινής, το 2002, όταν οι όροι που είχε επιβάλλει, οδήγησαν τον τότε πρόεδρο της χώρας να διαφύγει με ελικόπτερο στο εξωτερικό. Η διάσημη συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν είχε τότε δημοσιεύσει άρθρο στο διαδίκτυο με τίτλο IMF, Go to Hell, που σημαίνει «στο διάβολο ΔΝΤ».

Δυστυχώς, το 2010, ο διάβολος μεταμορφωμένος σε σωτήρα είχε έρθει στην Ελλάδα, με βαρύτατη ευθύνη και της ηγεσίας της ΕΕ. Προσωπικά, τότε είχα γράψει άρθρο στην Αυγή (25.4.2010), παρομοιάζοντας το επερχόμενο πρώτο μνημόνιο με βόμβα νετρονίου. Υπενθυμίζω για μη γνωρίζοντες ότι η κατασκευή της βόμβας νετρονίου ήταν σχέδιο της κυβέρνησης Ρέιγκαν στο κορύφωμα του ψυχρού πολέμου. Ποιο ήταν το πλεονέκτημα της εν λόγω βόμβας;  Απαντώ ότι μπορούσε να σκοτώνει τους ανθρώπους, αφήνοντας άθικτες τις μηχανές, αλλά και τα κτίρια.

Κάπως έτσι λειτούργησε και το υποτιθέμενο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας διά του πρώτου μνημονίου, προκαλώντας μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, την οποία όλοι θυμόμαστε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

Θα έλεγα ότι εξίσου υπεύθυνος με τον Γιώργο Παπανδρέου για το πρώτο μνημόνιο ήταν ο προκάτοχός του Κώστας Καραμανλής, που βλέποντας την κρίση να έρχεται καταπάνω του προκήρυξε πρόωρες  εκλογές, το 2009, για να μη σκάσει στα χέρια του η βόμβα. Ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη πανηγυρικά πρωθυπουργός, αλλά έχοντας το πρώτο μνημόνιο στην πλάτη του, ανετράπη το 2011 από την ανίερη συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου, με την βοήθεια των Μέρκελ-Σαρκοζί, για να μεσολαβήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), η οποία υπέγραψε και δεύτερο, χειρότερο μνημόνιο, το οποίο ανέλαβε να εφαρμόσει ως πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τις διπλές εκλογές του 2012, που όμως είχαν εκτοξεύσει και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Βαρύτατο τίμημα για την κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ πλήρωσε το μεγάλο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που με Βενιζέλο πρόεδρο έπεσε σταδιακά από το 43%   μέχρι και 4%. 

Όσο για την μετά κοροναϊό εποχή, φοβάμαι ότι φέρνει πολλά δεινά.




Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)