to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πρέσα των τραπεζών στο MEGA

Μια άλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 22,5 εκατομμύρια ευρώ (αυτή τη φορά) αποφασίστηκε ομόφωνα στην προχθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Α.Ε. ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, δηλαδή του Mega.


Τα χρήματα σε ένα βαθμό θα τα βάλουν οι παλιοί μέτοχοι και δύο νέοι «παίκτες», ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος (του ομίλου των Αττικών Εκδόσεων, Capital κ.λπ. και συνεργάτης του Βαρδινογιάννη) και ο Δημήτρης Μάρης (των ενημερωτικών και στοιχηματικών ιστοσελίδων και συνεργάτης του Μπόμπολα). Αλλά, σύμφωνα με αισιόδοξες πληροφορίες από το κανάλι, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου φέρεται να επιθυμούν να συμμετάσχουν κι άλλοι επιχειρηματίες.

Είναι σαφές ότι με αυτή την ομόφωνη επιλογή μειώνεται δραστικά το ποσοστό του Σταύρου Ψυχάρη στο Mega και οι δύο άλλοι συνεταίροι, Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, εκ των πραγμάτων τον παραμερίζουν, αλλά φαίνεται ότι αυτή η εξέλιξη γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Ψυχάρη.

Αλλαγή μεριδίων

Ο ΔΟΛ πράγματι ξεκαθάρισε από τη δική του πλευρά πως «δεν δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας» και ότι «διάκειται θετικά προς τη συμμετοχή νέων επενδυτών». Παρομοίως και ο ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Ε. του ομίλου Μπόμπολα ανακοινώνει ότι θα ασκήσει μερικώς (σε πρώτη φάση, λόγω των οικονομικών συνθηκών) το δικαίωμά του στην ΑΜΚ και ότι επίσης καλοβλέπει την είσοδο στο Mega νέων επενδυτών.

Χθες όμως οι Τράπεζες Πειραιώς και Alpha Βank έθεσαν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» στο γαϊτανάκι της καθυστέρησης στην ανακεφαλαιοποίηση του καναλιού, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει υποχρεώσεις κάπου 3 εκατομμυρίων ευρώ για χρέη προς τους εργαζομένους του από μισθούς, τρέχοντες φόρους και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.

Στις τράπεζες, όπως είναι γνωστό, πρέπει να πληρώσει αμέσως περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι τράπεζες ζητούν μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, οι μέτοχοι να καταθέσουν 11,25 εκατομμύρια ευρώ σε κλειστό λογαριασμό, ως εγγύηση για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, και άλλο 1,5 εκατομμύριο ευρώ ως ενέχυρο έναντι δόσεων δανείων, πάλι έως τις 13.4.2016. Οι τραπεζίτες απαιτούν επίσης έως τις 4 Μαΐου 2016 να έχει οπωσδήποτε ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μέχρι τότε δεν δέχονται καμιά περαιτέρω ρύθμιση των χρεών του Megaλου καναλιού.

Επιστολή

Με επιστολή της μάλιστα προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Α.Ε. ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (χθες, 8.4.2016) η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι «όπως είχε υπογραμμίσει, η στήριξη της εταιρείας από τους μετόχους της ανάγεται σε αυτονόητο όρο οποιασδήποτε ρύθμισης» (σ.σ. των χρεών του Mega προς τις τράπεζες).

Επισημαίνει όμως αυστηρά ότι «η εταιρική σας ανακοίνωση δεν είναι αρκούντως δεσμευτική ως προς τους μετόχους, καθώς περιλαμβάνει δηλώσεις αυτών περί μερικής μόνο άσκησης του δικαιώματος προτιμήσεως, συμμετοχής νέων επενδυτών κ.λπ.».

Στην ίδια επιστολή η Τράπεζα Πειραιώς τονίζει πως «για να δικαιολογείται η αναμονή μας για εύλογο χρόνο που δεν μπορεί να υπερβεί την 30ή Απριλίου 2016 -και λόγω αργιών που μεσολαβούν, την 4η Μαΐου 2016- παρακαλούμε όπως μέχρι τις 13 Απριλίου 2016 καταθέσετε σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής σας τουλάχιστον το 50% της αποφασισθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο λογαριασμός αυτός δεν θα υπόκειται σε ελεύθερη διαχείριση από τους μετόχους».

Τέλος, η τράπεζα ζητά «μέχρι τις 13 Απριλίου 2016 να υλοποιήσετε και την κατάθεση του ποσού του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή στη σύσταση ενεχύρου ώστε να τακτοποιηθεί ήδη υφιστάμενη εκκρεμότητα».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)