to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:45 | 20.10.2019

Πολιτική

«Πρέπει να σπάσει το κλίμα απομόνωσης και επιθετικής αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας από τα ΜΜΕ»

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στον Αθήνα 9.84


Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Αθήνα 9.84 (Β. Πάικο) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


Δ/Φ: Ο Αλ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες έκανε επαφές με συμμαχικές δυνάμεις, στο πλαίσιο του αγώνα που κάνετε χρόνια. Δικαιώνεται;

Δ.Π.: Ο Τσίπρας προσκλήθηκε ως παρατηρητής -για πρώτη φόρα μη όντας πρωθυπουργός- στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωσοσιαλιστών και συναντήθηκε και με τις ηγεσίες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων του ΕΚ. Με λίγα λόγια, ο Τσίπρας ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γίνεται δεκτός ως ο βασικός εκφραστής του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, που έχει πολλές πιθανότητες να ξαναγίνει πρωθυπουργός. Έτσι τον βλέπουν όλοι στις Βρυξέλλες.

Ανοίγουμε δρόμους, αλλά θέλουμε ακόμα πολλή δουλειά για να φτιαχτεί μια συνεκτική κι αποτελεσματική προοδευτική συμμαχία και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, κάτι το οποίο επιδιώκουμε παράλληλα.

Και για να το πετύχουμε στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού και διοικητικής-παραγωγικής ανασυγκρότησης για το μέλλον, που να βασίζεται στα οδυνηρά διδάγματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πρωτοστατήσουν σε ένα σχέδιο με περισσότερη ανάπτυξη, συνοχή, διαφάνεια και δημοκρατία, την ώρα που στη δεξιά φυτρώνουν ολοένα και περισσότεροι Όρμπαν και Τζόνσον.

Δ/Φ: Κάνετε μια προσπάθεια για ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ, για επανίδρυση, για διεύρυνση. Πώς και γιατί επιστρέψατε στην εσωστρέφεια και ξαναγυρίσατε στο 2015; Γεγονός που έχουν κάθε δικαίωμα να αξιοποιούν και οι πολιτικοί σας αντίπαλοι.

Δ.Π.: Την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν οι δήθεν έτοιμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς πρέπει να πρωτοστατήσουμε σε μια συζήτηση για το μέλλον, αλλά και σε μια αποτίμηση για ολόκληρη τη δεκαετία, από το 2008 έως το 2018, από την οποία θα αναδειχθούν οι παθογένειες που μας οδήγησαν στα μνημόνια, προκειμένου να γίνουν τα παθήματα μαθήματα. Και αυτή τη συζήτηση την αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει, επίσης, να κάνουμε αποτίμηση και της δικής μας πορείας, στα χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση, ώστε να αξιολογήσουμε τα πολλά θετικά που πετύχαμε, αλλά και να διορθώσουμε λάθη κι αδυναμίες που καταγράφηκαν εκείνη την περίοδο.

Προσωπικά δεν τη φοβάμαι αυτή την αποτίμηση γιατί έχουμε ως ατού το ισχυρό βάθρο του 32% και τον Τσίπρα, ως αδιαφιλονίκητο ηγέτη. Προϋπόθεση ότι θα γίνει συλλογικά και με ωριμότητα, μακριά από μια εσωστρεφή και ηττοπαθή λαθολογία, για να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε ταχύτερα και να κερδίσουμε τις προσεχείς εκλογές. Η αποτίμηση του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνει αφορμή για μια αντιπαράθεση προσώπων ή μηχανισμών για ρόλους δίπλα στον Τσίπρα.

Δ/Φ: Τα πράγματα για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγα ότι είναι μάλλον ειδυλλιακά σε αυτή τη φάση. Ωστόσο αυτό δεν βλέπω να αξιοποιείται αναλόγως.

Δ.Π.: Αυτό το άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουμε σχεδιάσει με έναν οδικό χάρτη από την ΚΕ μας, με ομόφωνη απόφαση, παρότι όλος ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ Τύπος προέβλεπε ότι θα σφαχτούμε, πρέπει να το πάρει πάνω του –ώστε να γίνει πράξη- ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο προς τα έξω, αλλά και προς τα μέσα. Γιατί θέλουμε μια ενωτική ανασύνθεση του όλου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πρέπει να επιβάλει, ως ισχυρός και αναμφίβολος, ένα κλίμα παραγωγικής συζήτησης, που να υπερβαίνει εσωτερικές παθογένειες, τασικές διαιρέσεις, που ανήκουν στο παρελθόν, και να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες στον κόσμο που θέλει να έρθει μαζί μας.

Τα πρώτα δείγματα από τον iSYRIZA είναι τέτοια –έχουμε περάσει τις 10 χιλιάδες εγγραφές- που δημιουργούν μια σαρωτική τάση για το άνοιγμα, όχι μόνο το οργανωτικό, αλλά και πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζητούμενο για εμάς είναι ένα ευρύχωρο και σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, που να χωρά ισότιμα το παλιό και το νέο μέλος. Η νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται κάθε φορά στις κάλπες, από το ’12 έως και το ’19, και οφείλουμε αυτό να το μετασχηματίσουμε στην πράξη.

Και σε αυτό δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις. Πώς δηλαδή θα είναι ένα κόμμα ταυτόχρονα πιο μαζικό, άρα και πιο αριστερό, και ταυτόχρονα ελκυστικό στις λειτουργίες του και δημοκρατικό, όχι αρχηγικό.

Δ/Φ: Ο πρόεδρός σας έχει αποφασίσει να πηγαίνει 2 μέρες τη βδομάδα σε κάποια επαρχία;

Δ.Π.: Ισχύει αυτό και βοηθά πολύ, λόγω της μεγάλης επιρροής και του ηγετικού χαρίσματος που έχει ο Τσίπρας. Αλλά η διεύρυνση κι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι one man show, είναι συλλογική υπόθεση και, έστω και με μικρότερη θετική συμβολή, μετέχουν χιλιάδες άνθρωποι.

Δ/Φ: Από ό,τι καταλαβαίνω, εσείς προσωπικά δεν έχετε ανησυχίες για την ενδεχόμενη αλλοίωση του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύρυνση του.

Δ.Π.: Αντιθέτως, εγώ πιστεύω ότι με τη διεύρυνση θα επιβεβαιωθεί ο χαρακτήρας μας. Και χαίρομαι, γιατί αυτό συνομολογήθηκε και ομόφωνα στην ΚΕ μας. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά πράξη, κι αυτό θέλει συσπείρωση και να μην φοβόμαστε τον διάλογο.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Και βλέπουμε ότι τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή είναι πολύ ισχυρός, αντιμετωπίζονται με έναν διαρκή πόλεμο από τους οπαδούς της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όμως ηττήθηκαν.


Δ/Φ: Δεν πρέπει να σκεφτείτε και κάποιους τρόπους για να υπερβείτε ένα είδος εμπάργκο, που υφίσταστε από τα περισσότερα ΜΜΕ;

Δ.Π.: Αυτό είναι μία από τις προτεραιότητές μας. Πρέπει να «σπάσει» αυτό το κλίμα απομόνωσης, διαστρέβλωσης των απόψεών μας και επιθετικής αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας, ενώ στην αντίποδα παρακολουθούμε μια «υμνολογία» του Μητσοτάκη.

Δεν τα καταφέραμε πολύ καλά σε αυτόν το τομέα τα προηγούμενα χρόνια και ομολογουμένως δεν είναι εύκολος στόχος. Κι επειδή η συμπεριφορά των ολιγαρχών-ιδιοκτητών των μεγάλων ΜΜΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε εναλλακτική μορφή επικοινωνίας, αλλά και κάθε ευκαιρία να παρουσιάζουμε τις απόψεις μας ακόμα και σε εχθρικό έδαφος. Προσωπικά, μου αρέσουν και τα ματς εκτός έδρας, ακόμα κι όταν έχει κόντρα άνεμο και πουλημένο διαιτητή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)