to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 19.01.2023

Διεθνή

Αυξήσεις συντάξεων και μισθών, όχι της ηλικίας συνταξιοδότησης: Μαζικά στους δρόμους οι Γάλλοι εργαζόμενοι

«Πλημμύρισαν» οι δρόμοι της Γαλλίας από απεργούς, οι οποίοι κινητοποιούνται εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού - Χρήση δακρυγόνου έκανε η αστυνομία στο Παρίσι και 20 συλλήψεις


(φωτ.: REUTERS)

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία, αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη (18/1) ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν και αντιδημοφιλής στις δημοσκοπήσεις, είναι ένα «δίκαιο και υπεύθυνο» μέτρο, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί.

Οι διαδηλωτές διαφωνούν με αυτό

«Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι απεργοί στην κορυφή της πορείας στην πόλη Τουρ. «Θα πρέπει να ετοιμάσω από τώρα το πι μου αν περάσει η μεταρρύθμιση», είπε η 53χρονη Ιζαμπέλ, εξηγώντας ότι η δουλειά της είναι πολύ βαριά και δεν μπορεί να συνεχίσει να την κάνει για άλλα δύο χρόνια μετά τα 62 της.

Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde που βασίζεται σε εκτιμήσεις της αστυνομίας. Στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, ένα μεγάλο πανό έγραφε: «Όχι στη μεταρρύθμιση».

Στο Παρίσι, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, στο περιθώριο της διαδήλωσης. Περίπου 20 άνθρωποι συνελήφθησαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Τα συνδικάτα, που αναμένεται ότι αργότερα απόψε θα ανακοινώσουν τις επόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν, δηλώνουν ότι η σημερινή ημέρα ήταν μόνο η αρχή.

Στην απεργία συμμετείχαν σήμερα οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί των λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF. Ο ραδιοφωνικός σταθμός France Inter έπαιζε μουσική αντί για το συνηθισμένο του πρόγραμμα.

Στο Παρίσι, ορισμένοι σταθμοί του μετρό παρέμειναν κλειστοί και οι μετακινήσεις ήταν πολύ δύσκολες. Στον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ επικρατούσε συνωστισμός, με τους επιβάτες να προσπαθούν να επιβιβαστούν στα λιγοστά τρένα που εκτελούσαν ακόμη δρομολόγια.

Η Μπέβερλι Γκαϊνέ, που εργάζεται σε εστιατόριο αλλά δεν πήγε στη δουλειά της επειδή ακυρώθηκε το δρομολόγιο του τρένου που χρησιμοποιεί, είπε ότι συμφωνεί με την απεργία, έστω και αν η ίδια δεν συμμετέχει. 

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 7 στους 10 εκπαιδευτικούς συμμετείχαν στην απεργία – το υπουργείο Παιδείας πάντως έδωσε χαμηλότερα νούμερα.

Στο Παρίσι, μαθητές απέκλεισαν τουλάχιστον ένα λύκειο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)