to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:12 | 29.09.2022

Κοινωνία

PrEP: Μια θετική αλλαγή για την πρόληψη κατά του HIV που «χάθηκε» από τη συζήτηση στη Βουλή

Η τροπολογία για δωρεάν χορήγηση της PrEP κατατέθηκε ξαφνικά σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, μην αφήνοντας έτσι χώρο διαλόγου για ένα τόσο σημαντικό βήμα που κάνει επιτέλους η χώρα - και ύστερα από συνεχείς αναφορές των οργανώσεων και της αντιπολίτευσης - στην πρόληψη έναντι του HIV.


Ψηφίστηκε στην ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για την θεσμική αναβάθμιση του κλάδου των τεχνολόγων ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας και τη χρονική επέκταση ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται τελικά πως «χάθηκε» ανάμεσα στην όλη συζήτηση στη Βουλή, ήταν μια τροπολογία ίσως να περνούσε στα ψιλά αν λαμβάναμε υπόψη τον τρόπο που τη χειρίστηκε η κυβέρνηση. Αυτό που καθιστά την τροπολογία που ενέταξε το υπουργείο Υγείας στο σχέδιο νόμου για τη σύσταση και οργάνωση της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας, ιδιαίτερα σημαντική είναι πως αφορά την πρόσβαση στην πρόληψη έναντι του HIV και από οροαρνητικά άτομα (άτομα που δεν είναι «θετικά» στον ιό), εφόσον συντρέχουν ορισμένες συνθήκες (δείτε τι είναι η μέθοδος πρόληψης PrEP, αναλυτικά παρακάτω).

Θετική αλλαγή για τη δημόσια υγεία, τους νέους, τη ΛΟΑΤΚIplus κοινότητα, τους συλλόγους οροθετικών που διαχρονικά πλέον δίνουν τη μάχη απέναντι στον HIV και το AIDS, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει αποτελέσει πάγιο αίτημα τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση βέβαια δεν φάνηκε να συμμερίζεται αυτή τη χαρά και να ασχολείται με το θέμα με τη δέουσα προθυμία. Μάλιστα έφερε τη ρύθμιση ξαφνικά και χωρίς περιθώριο ενημέρωσης, διαβούλευσης και τελικά συζήτησης του θέματος από τα μέλη του κοινοβουλίου.

Έτσι, η κυβέρνηση φάνηκε να αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό βήμα ως κάποια υποχρεωτική «αγγαρεία», αποτέλεσμα πιέσεων της κοινωνίας των πολιτών και των διεθνών εξελίξεων, ίσως όμως δύσκολο θέμα για το κομματικό ακροατήριο. Δεν πάει καιρός που για το θέμα αυτό η κυβέρνηση είχε δεχθεί πιέσεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον τομεάρχη Υγείας της ΚΟ, Ανδρέα Ξανθό, έχοντας ο ίδιος πάρει τη σκυτάλη από τη ΛΟΑΤΚΙplus Ομάδα και το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, με το άρθρο 6 της τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιικών/αντιρετροϊκών φαρμάκων («προφύλαξη πριν από την έκθεση» «Pre-Exposure Prophulaxis», PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρεκιας του ανθρώπου.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ρυθμιστούν και θα εξειδικευτούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής των παραπάνω. Μεταξύ αυτών, η διαδικασία προμήθειας και διάθεσης των αντιιϊκών/αντιρετροϊκών φαρμάκων, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων, καθώς και ο τρόπος διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων τους.

Αυτό σημαίνει πως η αγωγή θα μπορούν να τη λαμβάνουν δωρεάν όσοι τη δικαιούνται, βάσει των προδιαγραφών που θα ανακοινωθούν, ενώ αναμένεται να είναι διαθέσιμη και για τους μη δικαιούχους, χωρίς να αποζημιώνεται. Το σχέδιο νόμου συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Τι είναι η PrEP και σε ποιους απευθύνεται

Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, η PrEP είναι αγωγή κατά την οποία ένα χάπι που λαμβάνεται συνήθως καθημερινά σε προστατεύει από τον ιό HIV σε ποσοστό περίπου 99%.

«Λαμβάνεται από κάποιον που είναι αρνητικός στον HIV, με στόχο να παραμείνει αρνητικός. Είναι αντιρετροϊκό φάρμακο – το ίδιο είδος χαπιού που λαμβάνεται από κάποιον που ήδη είναι θετικός στον HIV και αποτελεί τη θεραπεία του», σημειώνεται.

Αν ένα άτομο που βρίσκεται σε PrEP εκτεθεί στον HIV, τα φάρμακα που λαμβάνει εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού του και να αντιγραφεί. Αυτό εμποδίζει τον HIV από τα να εγκατασταθεί στον οργανισμό και επομένως εμποδίζει την έκθεση του ατόμου που λαμβάνει PrEP στον HIV.

Η PrEp διατίθεται σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Γαλλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κένυα, η Ταϊλάνδη και η Νότια Αφρική μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρει η Θετική Φωνή, τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της προφυλακτικής θεραπείας PrEP, που έχει δημοσιεύσει το CDC, ο αμερικανικός ΕΟΔΥ είναι τα ακόλουθα:

  • Η αποτελεσματικότητα της PrEP ανέρχεται στο 99% όταν λαμβάνεται τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα
  • Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας ως πρόληψη (TasP ή U=U) ανέρχεται στο 100%
  • Η PrEP συγκρίνεται με τη χρήση προφυλακτικού του οποίου η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 72% έως 91% όσον αφορά στο παθητικό πρωκτικό σεξ
  • Η PrEP είναι εξίσου αποτελεσματική και για το κολπικό σεξ
  • Αναγνωρίζεται και επικυρώνεται η αποτελεσματικότητα στην προστασία που παρέχει η λήψη της PrEP κατά το δοκούν (event-driven ή on-demand PrEP)
  • Έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα και σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο τρεις περιπτώσεις ορομετατροπής σε HIV από άτομα που βρίσκονταν σε PrEP και με σωστή τήρηση της αγωγής

Ειδικότερα, η PrEP  απευθύνεται:

  • Σε οροαρνητικούς άνδρες και οροαρνητικές γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.
  • Σε οροαρνητικούς άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ) και έκαναν πρωκτικό σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Σε οροαρνητικούς ΑΣΑ που διαγνώστηκαν με ΣΜΝ στον πρωκτό ή με σύφιλη τα προηγούμενα χρόνια.
  • Σε οροαρνητικούς ΑΣΑ που έχουν εμπλακεί σε σεξ με τη χρήση ουσιών τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Σε οροδιαφορετικά (ένας σύντροφος οροθετικός στον HIV, ένας σύντροφος οροαρνητικός στον HIV) ομοφυλόφιλα ή ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που επιθυμούν να συνεχίσουν να κάνουν απροφύλακτο σεξ ενώ ο οροθετικός σύντροφος δεν είναι σε αγωγή και επιθυμεί να παραμείνει χωρίς αγωγή.
  • Σε οποιονδήποτε/οποιαδήποτε έλαβε αγωγή PEP δύο φορές τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύλλογος Οροθετικών «Θετική Φωνή»:Ένα πάγιο συλλογικό αίτημα

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV, PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), στην Ελλάδα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AntivirusMagazine/avmag.gr, news4health.gr

tags: PrEP, HIV/AIDS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)