to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 14.10.2012

Κοινωνία

Πρεμιέρα στο πετρέλαιο με ακριβές τιμές και κινητοποιήσεις πρατηριούχων

Κατατέθηκε τελικά χθες το μεσημέρι στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ετσι, ξεκινά κανονικά από τη Δευτέρα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα διατεθεί προς 1,35-1,40 ευρώ το λίτρο, έναντι περίπου 1 ευρώ πέρυσι (αύξηση 40%). Οσο για το πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος μειώνεται προς τα κάτω, άρα και η τιμή του, που από το 1,53 θα διαμορφωθεί από Δευτέρα περίπου στο 1,45.


Με την τροπολογία καθιερώνεται ένας ενιαίος ειδικός φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, στα 330 ευρώ /χιλιόλιτρο.
Τις τελευταίες ημέρες είχε δημιουργηθεί σύγχυση καθώς η τροπολογία είχε καθυστερήσει να κατατεθεί, και υπήρχε κίνδυνος από τη Δευτέρα να μην εκτελωνιστούν από τα διυλιστήρια ούτε πετρέλαιο θέρμανσης αλλά ούτε και κίνησης.

Επιστροφή φόρου


Ένα από τα ζητήματα που ακόμη εκκρεμούν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η επιστροφή του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών σε όσους καταναλωτές τη δικαιούνται με βάση εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr αναγράφοντας τα στοιχεία τους (ΑΦΜ, αριθμό παροχής ΔΕΗ, διεύθυνση κατοικίας και  τετραγωνικά μέτρα).


Με τον τρόπο αυτόν θα ενημερώνονται αν δικαιούνται ή όχι επιδότηση πετρελαίου. Εφόσον η αίτησή τους γίνεται δεκτή, θα επανέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή και θα αναγράφουν τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς από τον πρατηριούχο ή την εταιρεία διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης ώστε να γίνει διασταύρωση με το σύστημα Ηφαιστος.


Μόλις το υπουργείο ολοκληρώσει τη διασταύρωση, θα προχωρήσει άμεσα η επιστροφή της διαφοράς του φόρου με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει αναγραφεί στην αίτηση.


Στην περίπτωση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή διαμερίσματος σε πολυκατοικία, κατά την υποβολή της αρχικής αίτησης θα αναγράφεται και ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας και ο αριθμός παροχής του κοινόχρηστου ρολογιού ρεύματος.


Συνάντηση Γ. Στουρνάρα-πρατηριούχων τη Δευτέρα


Κρίσιμη συνάντηση τη Δευτέρα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με εκπροσώπους των πρατηριούχων, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της εξίσωσης φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η διανομή που τυπικά θα άρχιζε τη Δευτέρα, μετατίθεται για μετά τη συνάντηση και αναλόγως των αποτελεσμάτων που αυτή θα έχει.

Πηγές: tanea.gr - capital.gr

tags: φόροι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)