to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:25 | 09.08.2019

Αθλητισμός

Πρεμιέρα με συμβολική διαμαρτυρία για τους «ρομαντικούς» του ποδοσφαίρου

Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ουνιόν Βερολίνου ανακοίνωσαν πως θα απέχουν στα πρώτα 15 λεπτά του παρθενικού αγώνα της ομάδας τους στην Bundesliga, λόγω διαφορετικής ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας με τη Λειψία


Όπως αναφέρει το sport24.gr, η επόμενη Κυριακή (18/08) είναι ιστορική για την Ουνιόν Βερολίνου, καθώς θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Bundesliga, έχοντας ως αντίπαλο τη Λειψία.

Δύο εντελώς διαφορετικοί ποδοσφαιρικοί κόσμοι, αφού η Ουνιόν στηρίζεται στους φιλάθλους της, έχοντας περισσότερα από 18.000 εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία βοηθούν πολλές φορές κι εθελοντικά την ομάδα τους.

Αντίθετα, η Λειψία έχει από πίσω της τον κολοσσό «Red Bull», με αποτέλεσμα να έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας πρωταγωνιστική θέση στο γερμανικό ποδόσφαιρο λόγω της οικονομικής ευμάρειας και άνεσης.

Γι' αυτό το λόγο, οι οπαδοί της Ουνιόν αποφάσισαν να προβούν σε μία κίνηση έκπληξη, αφού ανακοίνωσαν πως θα απέχουν στα πρώτα 15 λεπτά του παρθενικού αγώνα στην πρώτη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις ποδοσφαιρικές πρακτικές της αντιπάλου τους.

"Αυτό το κατασκεύασμα δεν έχει καμία σχέση με την ιδέα που έχουμε εμείς για το ποδόσφαιρο", αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του μεγαλύτερου οπαδικού κινήματος της Ουνιάν "Wuhlesyndikat".

Για την ιστορία της Ουνιόν Βερολίνου που με «όπλο» τους οπαδούς πορεύθηκε από την ίδρυσή της, παραθέτουμε ένα πρόσφατο κείμενο του Μάκη Διόγου στην «Εποχή»:

Στα χρόνια της Ανατολικής Γερμανίας η Ντιναμό Βερολίνου, η ομάδα της Στάζι, σάρωνε τους τίτλους. Στην πόλη υπήρχε και μια άλλη ομάδα η Ουνιόν που συγκέντρωνε τους εναλλακτικούς φιλάθλους της πρωτεύουσας. Σε ένα καθεστώς, όπως αυτό της Ανατολικής Γερμανίας, να υπάρχει ομάδα που εξέφραζε τον αντικομφορμισμό, την αμφισβήτηση, ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης όχι μόνο για το ποδόσφαιρο ήταν ηρωική πράξη, με δεδομένο ότι πάντα υπήρχε το βλέμμα της μυστικής αστυνομίας που έψαχνε θέση στην εξέδρα για να παρακολουθεί τους «περίεργους» φιλάθλους της Ουνιόν. Η καλύτερη βαθμολογική θέση που έφτασε η Ουνιόν στο ανατολικογερμανικό πρωτάθλημα ήταν η 7η το 1986. Αντίθετα, η Ντιναμό κατέκτησε 10 φορές τον τίτλο κα φυσικά είναι η πολυνίκης.
Το 1989, το τείχος πέφτει και η Ανατολική Γερμανία ενώνεται με την υπόλοιπη Γερμανία. Η ομάδα της Στάζι ουσιαστικά διαλύεται και στη θέση της δημιουργείται η Berliner FC Dynamo, ως συνέχειά της. Σήμερα αγωνίζεται στην 5η κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Η Ουνιόν Βερολίνου ξεκίνησε και αυτή από τις χαμηλές κατηγορίες του ενιαίου γερμανικού ποδοσφαίρου και κατάφερε πριν από λίγες μέρες, μετά από αγώνες μπαράζ με την Στουτγκάρδη, να κερδίσει την άνοδο στην Μπουντεσλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Με περισσότερα από 18.000 μέλη, η Ουνιόν είναι ομάδα που ανήκει πραγματικά στους φιλάθλους της. Πρόσφατο παράδειγμα η συμμετοχή στο κίνημα «12:12», στο οποίο οπαδοί όλων των ομάδων της Γερμανίας ενώθηκαν κατά του κανονισμού για την «εμπειρία ασφαλούς γηπέδου» της Ομοσπονδίας. Ο σύλλογος αρνήθηκε να τον υπογράψει χωρίς τη συγκατάθεση των οπαδών, καθώς δεν μπορεί να συναινέσει για κάτι που αφορά εκείνους που ζουν για την Κυριακή, χωρίς να έχει τη συγκατάθεσή τους. Των φιλάθλων που σε ένα πρωτοφανές τρολάρισμα στο Μουντιάλ του 2014 πήγαν τους καναπέδες τους στο γήπεδο της Ουνιόν για να παρακολουθούσαν εκεί τα ματς. Ήταν ένα δείγμα σεβασμού του συλλόγου προς τους χιλιάδες ανθρώπους που άρχισαν, ως απλή διαδικασία ανταλλαγής χριστουγεννιάτικων ευχών στο αγαπημένο τους μέρος στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και έκαναν παράδοση τα Χριστούγεννα στο γήπεδο, τραγουδώντας όλοι μαζί χριστουγεννιάτικα τραγούδια για 90 λεπτά συν τις καθυστερήσεις. Είναι μια παράδοση που άρχισε από 89 οπαδούς της Ουνιόν που μέσα στην πίκρα που τους προκαλούσαν τα άσχημα αποτελέσματα της ομάδας τους αντιλήφθηκαν ότι ξεχνούσαν να ευχηθούν ο ένας στον άλλον για τα Χριστούγεννα. Από στόμα σε στόμα αυτή η συνάντηση στο γήπεδο έγινε πιο μαζική και σε τρία χρόνια άρχισε να αποτελεί μαζικό γεγονός που συγκεντρώνει πλέον πάνω από 20.000 άτομα στο γήπεδο που κρατούν από ένα κερί κι ένα βιβλιαράκι με τα τραγούδια.

Το «κόκκινο» εργατικό προάστιο

Η Ουνιόν ετοιμάζει τα πλάνα της για την επέκταση του γηπέδου της με επιπλέον 8.000 θέσεις ορθίων, καθώς οι οπαδοί της δεν κάθονται ποτέ. Όταν έχει αγώνα το εργατικό προάστιο του Κέπενικ, ξεχνά τα πάντα και φοράει φανέλες και δημιουργεί μια αυθεντικά old school ποδοσφαιρική κατάσταση. Ο παλιός μεγάλος αντίπαλος, η Ντιναμό, πλέον δεν είναι σημαντικό μέγεθος, αντίθετα η RB Λειψίας και η λογική του μοντέρνου ποδοσφαίρου που εκπροσωπεί έχει δημιουργήσει μια νέα αντιπαράθεση. Ο bloggerκαι οπαδός της Ουνιόν Σεμπάστιαν Φίμπριγκ υπογραμμίζει στη DW: «Η Ουνιόν είναι σαν οικογένεια. Είμαι σίγουρος ότι κάθε ομάδα ισχυρίζεται κάτι αντίστοιχο, αλλά η Ουνιόν είναι πράγματι διαφορετική. Μπορούμε να αποτελέσουμε καλή επιρροή για την Bundesliga. Ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι η Bundesliga χάνει αυτό που την κάνει ιδιαίτερη. Η Λειψία έχει το δικό της ποδοσφαιρικό όραμα. Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι τα μέλη μας είναι τα μόνα αρμόδια για να αποφασίσουν προς τα πού θα πάει ο σύλλογος».

Με το… αίμα τους

Οι οπαδοί της Ουνιόν δεν θεωρούνται τυχαία από τους πιο στενά συνδεδεμένους με τον σύλλογο τους. Έχουν λόγο στη διοίκηση του συλλόγου και έχουν προσφέρει στην κυριολεξία το αίμα τους για την ομάδα όταν την περίοδο 2004-05 συμμετείχαν στην καμπάνια «Μάτωσε για την Union», καταθέτοντας στην τράπεζα αίματος και χαρίζοντας την αποζημίωση στα ταμεία της ομάδας τους. Το μεγαλύτερο τους επίτευγμα, όμως, δεν είναι άλλο από την κατασκευή του ίδιου του γηπέδου της ομάδας, των τριών κερκίδων που του αύξησαν την χωρητικότητα σε πάνω από 20.000 θεατές. Την περίοδο 2008-09 κι ενώ ο σύλλογος δεν είχε τα χρήματα 2.400 οπαδοί εργάστηκαν για πάνω από 100.000 εργατοώρες και κατασκεύασαν με τα ίδια τους τα χέρια τις κερκίδες. Τότε ο σύλλογος αποφάσισε να παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο στους ίδιους τους οπαδούς που λειτουργούν την ομάδα με τον τρόπο που κρίνουν αυτοί καλύτερο.

Από τον Αύγουστο, η Ουνιόν Βερολίνου θα «δοκιμαστεί» σε ένα από τα δυσκολότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, την Μπουντεσλίγκα κόντρα σε «μεγαθήρια» όπως η Μπάγερν Μονάχου και η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Θα έχει πολύ δύσκολη αποστολή, αλλά οι παίκτες της ξέρουν ότι με τέτοιους οπαδούς στο πλευρό τους μπορούν να ευχαριστηθούν τη πρώτη τους παρουσία στη Μπουντεσλίγκα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)