to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 21.10.2016

Πολιτική

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων για τη β' αξιολόγηση - «Έκλεισαν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες»

«Έκλεισαν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες», δήλωσε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών - Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα για να εκταμιευθεί στη συνέχεια από τον ESM και το ποσό αυτό, που θα οδεύσει για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου


Σε καλό κλίμα, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, ολοκληρώθηκαν οι σημερινές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών κατά την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης. «Έκλεισαν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες», δήλωσε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ως προς την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων με κάλυψη του στόχου. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το τελευταίο Eurogroup είχε ζητήσει να παρουσιαστούν τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα για να εκταμιευθεί στη συνέχεια από τον ESM και το ποσό αυτό, που θα οδεύσει για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Για το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου, συμφωνήθηκε να οριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο ένας σύμβουλος από την αγορά, που θα αναλάβει τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης από την οποία θα προκύψει η short list των υποψηφίων για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα θέματα του εσωτερικού κανονισμού και του καταστατικού του υπερταμείου. Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα τεθεί και το θέμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

 Όπως έχει διαμηνύσει το οικονομικό επιτελείο, η αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να ληφθούν και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Επίσης με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα εκταμιευθεί μια δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα τεθούν προς διαπραγμάτευση, είναι τα εργασιακά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ενίσχυση του ανταγωνισμού (άνοιγμα επαγγέλματος μηχανικών, αδειοδοτήσεις, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας κ.ά.), το Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις και η στελέχωση του νέου ταμείου κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα και θα επανέλθουν μετά από το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς η πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα θεωρείται «εβδομάδα διακοπών» στην Ευρώπη.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:

12:00- 13:00. Εκπαίδευση- υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

16:00- 17:00. Διαφθορά- υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

17:00- 18:00. Ενέργεια/Κτηματολόγιο- υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)