to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 27.10.2021

Διεθνή

Πραξικόπημα στο Σουδάν: «Ανησυχία» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Ύστερα από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Τρίτη βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση κοινής ανακοίνωσης - Διαδηλωτές συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως χθες Τρίτη κεκλεισμένων των θυρών για το Σουδάν, με τα κράτη μέλη του να εκφράζουν ανησυχία, την επομένη του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Χαρτούμ, είπαν διπλωμάτες, προσθέτοντας πως βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση κοινής ανακοίνωσης.

Το κείμενο αναμενόταν να υιοθετηθεί είτε αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Νέας Υόρκης) είτε σήμερα Τετάρτη, εκτίμησε διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί έπειτα από τη συνεδρίαση, που ζητήθηκε από δυτικά κράτη του ΣΑ –Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Εσθονία και Γαλλία–, με την υποστήριξη των αφρικανικών κρατών μελών.

Δεν προβλέπει πλέον, όπως η αρχική εκδοχή του που διανεμήθηκε στα κράτη μέλη, την καταδίκη του στρατιωτικού πραξικοπήματος «με τον πιο σθεναρό τρόπο», μολαταύτα διατηρεί την καταδίκη του, διευκρίνισε άλλος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μένει να φανεί εάν η Ρωσία –η οποία δεν συμμερίστηκε τη Δευτέρα την απερίφραστη καταδίκη της ανατροπής της μεταβατικής κυβέρνησης από τους διεθνείς εταίρους της– θα συναινέσει να διατηρηθεί η φράση αυτή στην κοινή ανακοίνωση.

Πριν από τη συνεδρίαση, ο ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Παλιάνσκι, έκρινε πως το ΣΑ «πρέπει να καλέσει να σταματήσει η βία από όλες τις πλευρές». «Αυτό είναι το σημαντικότερο. Η βία είναι απαράδεκτη από όλα τα μέρη», επέμεινε.

«Εργαζόμαστε πάνω σε ένα κείμενο και θα δούμε σε τι θα συμφωνήσουμε», πάντως σε κάθε περίπτωση «συμφωνούμε πως είμαστε όλοι ανήσυχοι για τις εξελίξεις στο Σουδάν», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση.

Κατά τη διάρκειά της, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, ο Γερμανός Φόλκερ Πέρτες, ο οποίος ενημέρωσε τους πρεσβευτές μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Χαρτούμ, τόνισε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν και κατά πόσον ο ανατραπείς πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ, που σύμφωνα με τον στρατό επέστρεψε στο σπίτι του χθες βράδυ, έχει ελευθερία κίνησης, είπαν διπλωματικές πηγές.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα στους δρόμους στο Σουδάν διαμαρτυρόμενοι για το πραξικόπημα και τη σύλληψη υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων, ενώ συνεχίζεται και το κίνημα πολιτικής ανυπακοής.

Πολλές χώρες έχουν καταγγείλει το πραξικόπημα του στρατού μετά την ανακοίνωση τη Δευτέρα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν για τη διάλυση όλων των πολιτικών θεσμών και τη σύλληψη των πολιτικών αξιωματούχων από τον στρατό. Τα γεγονότα αυτά διέκοψαν τη δημοκρατική μετάβαση του Σουδάν, η οποία είχε ξεκινήσει μετά την εξέγερση του 2019 και την ανατροπή του Όμαρ αλ Μπασίρ.

Στους δρόμους του Χαρτούμ οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν σήμερα το πρωί, αν και η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν κάποια από τα οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές, ενώ συνέλαβαν και κάποιους εξ αυτών. Μέχρι στιγμής τέσσερις διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από σφαίρες, σύμφωνα με γιατρούς.

«Πολιτική ανυπακοή»

Η σουδανική πρωτεύουσα είναι από τη Δευτέρα νεκρή πόλη, αποκομμένη από τα προάστιά της στην άλλη πλευρά του Νείλου από στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις γέφυρες της πόλης.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, που είναι κλειστό από τη Δευτέρα, θα επαναλειτουργήσει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας του Σουδάν Ιμπραχίμ Αντλάν, αν και χθες είχε επισημάνει ότι οι πτήσεις αναστέλλονται «έως τις 30 Οκτωβρίου».

Παράλληλα το κίνημα πολιτικής ανυπακοής, που ξεκίνησε η Δευτέρα, έχει επεκταθεί με τα περισσότερα εργατικά συνδικάτα να κηρύσσουν «εθνική απεργία». Τα περισσότερα μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει, ενώ όσοι θα ήθελαν να σπάσουν την απεργία δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους λόγω των οδοφραγμάτων και των κινδύνων που ενέχει η κυκλοφορία στο Χαρτούμ.

Γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι στο Σουδάν έχουν καλέσει σε γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν κατά του πραξικοπήματος.

Οι γιατροί θα σταματήσουν να εργάζονται στα νοσοκομεία και θα αναλαμβάνουν μόνο επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών. Επίσης ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να εργάζονται εντελώς στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Σουδάν (Sudapet) δήλωσαν ότι συμμετέχουν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής, σύμφωνα με την Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών.

Μια ομάδα επιτροπών γειτονιών στο Χαρτούμ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα νέων αποκλεισμών δρόμων και διαδηλώσεων, ενώ για το Σάββατο έχουν προγραμματίσει μια «πορεία εκατομμυρίων».

Ο ανατραπείς πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ μεταφέρθηκε χθες Τρίτη το βράδυ στο σπίτι του, αφού κρατήθηκε από τον στρατό επί ώρες, μετά το πραξικόπημα της Δευτέρας, ανέφερε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, ο Χάμντοκ επέστρεψε συνοδεία στο σπίτι του στο Χαρτούμ και «έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας στην περίμετρο» του κτιρίου.

Ο αξιωματικός απέφυγε να διευκρινίσει αν ο Χάμντοκ έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Νωρίτερα ο στρατηγός αλ Μπουρχάν διαβεβαίωσε ότι ο Χάμντοκ δεν έχει πάθει κάτι και πρόσθεσε ότι μετά το πραξικόπημα μεταφέρθηκε στο δικό του σπίτι και όχι σε φυλακή προκειμένου να είναι ασφαλής.

Εξάλλου υπεραμύνθηκε της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό, λέγοντας ότι εκδίωξε την κυβέρνηση του Χάμντοκ προκειμένου να αποτρέψει τον εμφύλιο στη χώρα.

Για διαδηλωτές και ειδικούς το ενδεχόμενο επιστροφής της δικτατορίας σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, μιας από τις πιο φτωχές του κόσμου, μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό.

Χωρίς να είναι σε θέση να αναρτήσουν βίντεο στο διαδίκτυο, καθώς έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ακτιβιστές φοβούνται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα καταφύγουν σε ακόμη περισσότερη βία.

Σύμφωνα με αυτούς, ήδη πολλά στελέχη πολιτικών κομμάτων έχουν συλληφθεί, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εισβάλει και στο πανεπιστήμιο του Χαρτούμ.

Καταγγέλλοντας τη βία και το πραξικόπημα οι Σουδανοί πρεσβευτές στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στη Γενεύη αποσκίρτησαν και δήλωσαν χθες ότι οι πρεσβείες τους ανήκουν «στον λαό και στην επανάστασή του».

ΑΠΕ -ΜΠΕ

tags: Σουδάν

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)