to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:01 | 29.04.2021

Οικονομία

Πραξικόπημα κατά του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ: Χέρι συμφερόντων στον ευαίσθητο χώρο των πετρελαιοειδών

Κατάργηση του διορισμού στο ΔΣ μελών του Δημοσίου και εκπροσώπων των εργαζομένων - Η σφοδρή αντίδραση εργαζομένων και το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ


Προς το παρόν, το μερίδιο του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στα ΕΛΠΕ είναι 35,5%, της εταιρείας Paneuropean (συμφερόντων ομίλου Λάτση) 45,5%, των θεσμικών επενδυτών 11% και των ιδιωτών επενδυτών 8%. Τα ΕΛΠΕ έχουν μια ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στον ευαίσθητο χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών, στα οποία δεύτερος (μόλις) μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Δημόσιο

Κατάλυση του δημοσίου ελέγχου αλλά και της εργατικής εκπροσώπησης στη διαχείριση και στις επιλογές του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, προωθεί η σημερινή διοίκηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ, εγείροντας όχι μόνο το μείζον ζήτημα της εκχώρησης κρατικών συμφερόντων στα χέρια ιδιωτών σε μια εταιρεία που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, αλλά και θέματα εθνικής οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, επιλογή που ενδεχομένως εκτείνεται και σε επίπεδο ποινικών ευθυνών.

Με το πρόσχημα της συμμόρφωσης στα προβλεπόμενα στο νέο νόμο 4706/2020 της κυβέρνησης Ν.Δ. (που ενσωματώνει σχετικοί κοινοτική Οδηγία), ο οποίος περιλαμβάνει αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση για τις εισηγμένες Α.Ε (σ.σ σε ισχύ από 17.07.2021), ο διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης εισηγήθηκε σήμερα, Μ.Πέμπτη, σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ) τροποποίηση και αναθεώρηση του καταστατικού της εταιρείας σε σχέση και με την σύνθεση του Δ.Σ, με αιχμή την μεγαλύτερη... ανεξαρτησία των μελών του.

Θυμίζουμε ότι, προς το παρόν, το μερίδιο του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στα ΕΛΠΕ είναι 35,5%, της εταιρείας Paneuropean (συμφερόντων ομίλου Λάτση) 45,5%, των θεσμικών επενδυτών 11% και των ιδιωτών επενδυτών 8%. Δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ έχουν μια ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στον ευαίσθητο χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών, στα οποία ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Δημόσιο, το επιχείρημα περί ενσωμάτωσης νέου θεσμικού πλαισίου, γενικώς περί εισηγμένων ΑΕ, καθίσταται εξαιρετικά αδύναμο, εκτός κι αν η κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του Δημοσίου έχει ήδη απεμπολήσει τα δικαιώματά της, ενώ στο βάθος... διατηρεί πάντα και χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις την βούλησή της να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.

Περί ανεξαρτησίας

Ειδικότερα, στις αλλαγές του υφιστάμενου καταστατικού των ΕΛΠΕ, μεταξύ άλλων, που περιλαμβάνει η απόφαση του Δ.Σ. προβλέπονται τα εξής:

  • Το σύνολο των μελών του Δ.Σ να εκλέγεται αποκλειστικά από την Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία επίσης προσδιορίζει την ιδιότητά τους ως ανεξάρτητων μελών και πρέπει να είναι το λιγότερο τέσσερα. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για την εκλογή όλων των μελών του Δ.Σ κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δ.Σ, με βάση τις προτάσεις ειδικής Επιτροπής Υποψηφιοτήτων που έχει εντοπίσει τα νέα μέλη και έχει κάνει την σχετική αξιολόγησή τους με κριτήρια πολιτικής καταλληλότητας...

Έως σήμερα προβλεπόταν στο πλαίσιο του 13μελούς Δ.Σ, ο διορισμός 7 μελών από το Δημόσιο, 2 μελών από τον ιδιώτη μεγάλο μέτοχο (Paneuropean), 2 εκπροσώπων των εργαζομένων και 2 εκπροσώπων των μετόχων της μειοψηφίας. Κατά την εισήγηση τα μέλη που ορίζονται από Δημόσιο-ιδιώτη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν μπορούν να οριστούν ως ανεξάρτητα, καθώς δεν εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση και εμπίπτουν στα οριζόμενα περί “σχέσων εξάρτησης” του περσινού νόμου της κυβέρνησης, ενώ δεν μπορεί να καλυφθεί και το όριο που επίσης τίθεται στο νόμο περί τουλάχιστον 4 (1/3 επί του συνόλου) ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών.

  • Κατάργηση της συμμετοχής των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ, καθώς η επιλογή αυτή δεν συνάδει με τα κριτήρια ανεξαρτησίας των μελών.
  • Ως αποτέλεσμα του ανωτέρω περιορισμός του συνόλου των μελών του Δ.Σ σε 11 από 13 με τριετή, αντί πενταετούς, θητεία.

Οι αλλαγές αυτές μάλιστα προωθούνται προς επικύρωση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 26 Μαΐου 2021.

“Όχι” των εργαζομένων -  Πολιτικό και οικονομικό έγκλημα

Την έντονη αντίθεσή τους εκφράζουν τα σωματεία εργαζομένων του ομίλου ΕΛΠΕ επισημαίνοντας ότι στο σημερινό έκτακτο Δ.Σ. ΕΛΠΕ όπου παρουσιάστηκε η ειλημμένη απόφαση της σημερινής διοίκησης (ορισμένης από την Κυβέρνηση) για την αλλαγή του Καταστατικού της Εταιρείας, και ουσιαστικά την απεμπόληση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου για ορισμό Διοίκησης (Management) και την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος ενός από τους τελευταίους παραγωγικούς πυλώνες της οικονομίας μας. “Ποιο είναι, κύριοι της Κυβέρνησης, το κέρδος του Ελληνικού Δημοσίου από αυτό; Για εμάς δεν νοείται παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση με τα ΕΛΠΕ εξ ολοκλήρου στα ανεξέλεγκτα χέρια ιδιώτη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ότι και να μας τάξετε, όποιον και να επιστρατεύσετε” επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των τεσσάρων σωματείων εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ, ΠΕΠΕΚΟ, Σύνδεσμος Εργαζομένων ΑΣΠΡΟΦΟΣ, Σωματείο Εργαζομένων DIAXON).

Τα σωματεία σημειώνουν ότι μια τέτοια απόφαση αποτελεί πολιτικό και οικονομικό έγκλημα προς τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη όσοι την αποφασίσουν και την υλοποιήσουν. Εμείς οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ έχουμε αξιοπρέπεια και υψηλό περί δικαίου αίσθημα και ως θεματοφύλακες των συμφερόντων ολόκληρου του Ελληνικού Λαού θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να καταλήξει και αυτή η θλιβερή προσπάθεια στον κάλαθο των αχρήστων, τονίζουν και καλούν τα κόμματα του κοινοβουλίου, τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τα συνδικάτα και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, να πάρουν θέση και να προστατέψουν την περιουσία του Ελληνικού Λαού

Σ. Φάμελλος - Ε. Αχτσιόγλου: Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση

Στην εξυπηρέτηση του ιδιώτη μετόχου, στην απώλεια του ελέγχου του δημοσίου από ένα κρίσιμο αναπτυξιακό/ενεργειακό φορέα της Ελλάδα στη συνέχεια στο ξεπούλημά του στοχεύει η απόφαση αυτή του ΔΣ των ΕΛΠΕ, τονίζουν οι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου.

Σε κοινή τους δήλωση επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ένα προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων που την έκαναν κυβέρνηση και χαρίζει τον εθνικό μας πλούτο και τα αναπτυξιακά και ενεργειακά εργαλεία της χώρας σε ιδιώτες και ζητούν ανάκληση της απόφασης και θωράκιση των εκπροσώπων του Δημοσίου με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση Σ. Φάμελλου - Ε.Αχτσιόγλου:

“Με απόφασή του, σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) των ΕΛΠΕ εισηγείται, στη Έκτακτη Γενική Συνέλευση, μέσα από την αλλαγή καταστατικού, την απώλεια του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ. Είναι αδιανόητο οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (7 από τα 13 μέλη του ΔΣ ορίζονται από την κυβέρνηση) να εισηγούνται και να ψηφίζουν την απεμπόληση των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου και σε αυτό δε χωρούν νομιμοφανείς δικαιολογίες. Η στόχευση είναι προφανής: η εξυπηρέτηση του ιδιώτη μετόχου, η απώλεια του ελέγχου του δημοσίου από ένα κρίσιμο αναπτυξιακό/ενεργειακό φορέα της Ελλάδας και στη συνέχεια το ξεπούλημά του.

Σημειώνουμε ότι η λειτουργία των ΕΛΠΕ, που αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, έχει μείζονα αναπτυξιακή και εθνική σημασία εφόσον συμμετέχει στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, στις εισαγωγές αργού, στη στρατηγική των διυλιστηρίων και επηρεάζει πολλαπλώς τις τιμές καταναλωτικών αγαθών και κοινωνικών λειτουργιών. Επιπλέον τα ΕΛΠΕ, με την ευρύτερη παρουσία τους με δραστηριότητες στην περιοχή των Βαλκανίων και της Κύπρου και τις σχέσεις τους με σημαντικούς διεθνείς ενεργειακούς παράγοντες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας. Και παράλληλα έχουν στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ένα προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων που την έκαναν κυβέρνηση και χαρίζει τον εθνικό μας πλούτο και τα αναπτυξιακά και ενεργειακά εργαλεία της χώρας σε ιδιώτες. Μετά από τη σημερινή απόφαση, δε χωρούν μισόλογα και καθυστερήσεις.

  • Το ΔΣ οφείλει να ανακαλέσει την απόφαση και να μην την εισάγει στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Μαΐου και γιατί τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα απιστίας των εκπροσώπων του δημοσίου σε αυτό και απομείωσης της αξίας της συμμετοχής του δημοσίου (που δεν έχει αποτιμηθεί).
  • Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να θωρακίσει με νομοθετική ρύθμιση την πλειοψηφία εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου στο ΔΣ των ΕΛΠΕ, όπως ισχύει από τη συμφωνία μετόχων το 2003 καθώς και την εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα και τους φορείς των εργαζομένων, για να μην προχωρήσει και να ακυρωθεί αυτή η επιλογή. Οι ενεργειακοί φορείς της χώρας δεν είναι ιδιοκτησία του κ. Μητσοτάκη για να τους χαρίζει σε ιδιωτικά συμφέροντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)